6 Σεπτεμβρίου 2013

Κακή είναι η κατάσταση στα υδατικά συστήματα της Μεσσηνίας.

Κακή είναι η κατάσταση στα υδατικά συστήματα Παμίσου, Κυπαρισσίας-Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Ανω Μεσσηνία εξ αιτίας του τρόπου διαχείρισης του Αλφειού. Αυτό προκύπτει από τις επίσημες μελέτες και με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά ο οργανωτικός γραμματέας τοπυ ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου Μιχ. Αντωνόπουλος ζητεί τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης.
Αναλυτικά στην επιστολή ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει τα εξής:
"Οπως γνωρίζετε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν εγκριθεί τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών μεταξύ των οποίων και αυτό του Υδατικού διαμερίσματος δυικής Πελοποννήσου (01) με τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ 1004/24-04-13. Τα σχέδια αυτά έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και την προστασία του υδατικού δυναμικού περιοχής ευθύνης σας. ..............

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την περιοχή της Μεσσηνίας είναι η αναγνώριση της περιβαλλοντικής πίεσης που υφίστανται τα ύδατα της άνω Μεσσηνίας λόγω της εκτροπής του Αλφειού ποταμού στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η εκτροπή του ποταμού για την απόληψη του λιγνίτη από μεγάλα βάθη επηρεάζει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα της άνω Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τον γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται ο δήμος Οιχαλίας. Η παρέμβαση του εκπρόσωπου του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδας καταγράφηκε, και στη συνέχεια έγινε αποδεκτή και συμπεριλήφθηκε στα σχέδια διαχείρισης.
Το επίσης πολύ ανησυχητικό είναι ο χαρακτηρισμός για την ποσοτική και χημική κατάσταση υδατικών συστημάτων της Μεσσηνίας ως κακή. Αυτός ο χαρακτηρισμός αναφέρεται για το υδατικό σύστημα Παμίσου του Δήμου Μεσσήνης και για τα υδατικά συστήματα Φιλιατρών – Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων, του Δήμου Τριφυλίας. Στις παραπάνω ζώνες θα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας και σε συνδυασμό με τα δίκτυα παρακολούθησης, των οποίων οι διαδικασίες εγκατάστασης θα πρέπει να εξελιχθούν άμεσα, αναμένεται να επιτευχθεί η αναβάθμιση του υδατικού δυναμικού της Μεσσηνίας. 
Επειδή όλες αυτές οι εξελίξεις θα έχουν επιπτώσεις θετικές αλλά και αρνητικές στο εισόδημα των παραγωγών, σας καλώ όπως εισηγηθείτε την ακριβή διάταξη εφαρμογής των μέτρων, την επίσπευση των διαδικασιών των σχετικών μελετών που εξασφαλίζουν αρδευτικό νερό για τις καλλιέργειες της Μεσσηνίας, με σχετική εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την αποσαφήνιση των νέων περιοριστικών μέτρων αναστέλλεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στα παραπάνω υδατικά συστήματα αλλά και η ταυτόχρονη αναστολή των περιοριστικών μέτρων του Νομάρχη Μεσσηνίας για τις εκτός ζώνης προστασίας περιοχές. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες η εισηγήσεις και διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα προστασίας θα υπάρχει ακριβής εφαρμογή αυτών χωρίς προβλήματα στην άρδευση και κωλυσιεργία στις άδειες εκτέλεσης έργων και χρήσεις νερού. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε σύντομα και με τεκμηριωμένες προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, όπως ήδη έχουν πράξει και άλλες περιφερειακές ενότητες στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. 
Η υλοποίηση των νέων περιοριστικών μέτρων για την ΠΕ Μεσσηνίας που θα εναρμονίζονται με τα νέα δεδομένα των θεσμοθετημένων σχεδίων διαχείρισης, αν εφαρμοστούν σύντομα και τεκμηριωμένα θα λύσουν πολλά προβλήματα και θα δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή με ποιοτικά διατροφικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης".
πηγή Ελευθερία
πηγήΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/epistoles/item/28316-metra-efarmogis-sxediwn-diaxeirisis-ydatika

2 σχόλια:

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες