27 Αυγούστου 2013

Τα παιχνίδια της ΣΚΟΣ για την τιμή της σταφίδας. Κανείς παραγωγός να μην παραδώσει πριν ανακοινωθεί η τιμή.

Θα αργήσει να ανακοινώσει τιμές η ΣΚΟΣ για τη φετινή σταφίδα. Το πιο πιθανό είναι η ανακοίνωση να μη γίνει μέσα στον Αύγουστο. Και αυτό γιατί η χρονιά θεωρείται δύσκολη, διαφορετική για την κορινθιακή σταφίδα, λόγω των περσινών αποθεμάτων (1.500 τόνοι);;;; και του ανταγωνισμού από τη φτηνή σουλτανίνα του εξωτερικού. Η παραγωγή πάντως είναι καλή ποιοτικά και αυξημένη σε σχέση με πέρσι.
Τα στοιχεία αυτά τονίζει στην "Ε" ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου σημειώνει την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ζητεί υπεύθυνη ενημέρωση για τα αποθέματα................

«Ακόμα είναι νωρίς. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, την επόμενη εβδομάδα θα είναι αποκρυσταλλωμένη η κατάσταση στην αγορά», ανέφερε ο Κ. Παπαδημητρίου. Ωστόσο, παρατήρησε πως «δεν ξέρουμε πόσες σταφίδες έχουν μείνει απούλητες - δεν θα έπρεπε να κρατείται μυστικό από τη ΣΚΟΣ. Από τα αποθέματα ενδέχεται να παίξει ρόλο και το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά».
Ο πρόεδρος των ιδιωτών τυποποιητών επεσήμανε ότι «δεν έχει υπάρξει χάραξη κοινής γραμμής συνεταιριστικών οργανώσεων και ιδιωτών τυποποιητών. Δε βλέπουμε να συναινούν οι συνεταιριστές, έχουμε τείνει χείρα φιλίας, αλλά… Επρεπε να είναι κοινή προσπάθεια για νέες αγορές, όλοι θέλουμε να μεγαλώσει η σταφίδα». Με παράπονο υπενθύμισε ότι «πέρσι δε μας έδωσαν σταφίδα και τους έμεινε. Μπορούσε να απορροφηθεί όλη η σταφίδα, αν υπήρχε καλύτερη πολιτική από την αρχή».
Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε πως «δεν μπορεί ο καθένας να κοιτάζει το δικό του συμφέρον όπως το βλέπει, αλλά θα πρέπει να νοιάζεται για το κοινό συμφέρον που αντανακλά και στο δικό του». Τέλος, επιβεβαίωσε την καλή φετινή ποιότητα, αναφέροντας ότι «παραλάβαμε τις πρώτες ποσότητες της παραγωγής και είναι πολύ καλές».
Ο Θαν. Σωτηρόπουλος παρατήρησε ότι «είναι μια δύσκολη χρονιά η φετινή με αρκετά μεγαλύτερη παραγωγή από την περσινή και με αποθέματα από πέρσι». Ξεκαθάρισε στο θέμα της τιμής πως «εμείς ό,τι πούμε θα είναι συμβόλαιο. Θα πούμε κάτι κι αυτό θα τηρήσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σίγουροι. Πέρσι ανακοινώσαμε τιμή στις 7 Σεπτεμβρίου και πρόπερσι στις 28 Αυγούστου». Επέμεινε ότι «φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά» και κάλεσε τον κόσμο «να έχει εμπιστοσύνη στις συνεταιριστικές οργανώσεις, να κάνει υπομονή και να μην παρασύρεται απ’ αυτά που ακούει στο καφενείο». Διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν καλύτερο για τον παραγωγό. Και αυτό κάνουμε κάθε χρόνο μέχρι τώρα» και ανέφερε: «Είνσι δύσπιστη η αγορά, σύμφωνα με τα μηνύματα, γιατί μειώνεται η τιμή της σουλτανίνας. Και ο πελάτης θέλει φθηνό προϊόν. Πρέπει να κάνουμε σκαλοπάτι ασφαλείας, να περιμένουμε λίγο ακόμα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ δεν απέκλεισε την περίπτωση «να γίνει διόρθωση, να πάει πιο κάτω από πέρσι» και σημείωσε ως «το πιο σημαντικό είναι να μη συμβεί εκείνο που είχε συμβεί πριν από 15 χρόνια, που σε μια νύχτα από 480 δρχ. κατρακύλησε στις 180 δρχ.». Τόνισε δε ότι «και πέρσι και φέτος δεν έχουμε πίσω μας τράπεζες: ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας« - και συμφώνησε με την καλή ποιότητα, αναφέροντας ότι «παραλαμβάνουμε τις πρώτες σταφίδες και είναι καλές, βοήθησε ο καιρός».
Για τα περσινά αποθέματα είπε ότι «είναι 1.500 τόνοι και βρίσκονται σε συνεταιρισμούς, ιδιώτες και σε παραγωγούς». Ανέφερε ότι η ΣΚΟΣ δεν μπορεί να δώσει σταφίδα σε ιδιώτες παρά μόνο σε εξαγωγικές συνεταιριστικές οργανώσεις και παρατήρησε πως «ποτέ η Παναιγιάλειος δεν έχει αφήσει σταφίδα, αποθέματα. Από τους 22.000 - 23.000 τόνους μιας φυσιολογικής παραγωγής διαχειρίζεται τους 14.000».

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ
Η Ενωση Μεσσηνίας ξεκίνησε από την Πέμπτη και παραλαμβάνει σταφίδα φετινής παραγωγής στα αποθηκευτικά της κέντρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η παραλαβή θα γίνεται ως εξής:
1) Εργοστάσιο Θουρίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή. 2) Μεσσήνη: Από Δευτέρα έως Παρασκευή. 3) Κόμποι: Κάθε Τρίτη. 4) Στέρνα: Κάθε Πέμπτη. 5) Ανδρούσα: Κάθε Σάββατο. 6) Γιάλοβα: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή. 7) Φιλιατρά: Τρίτη και Πέμπτη. 8) Γαργαλιάνοι: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες