18 Μαΐου 2013

Περικλής Παπαδόπουλος «Η διαδρομή που με καθόρισε είναι Καλαμάτα - Αθήνα»

 * Ο Μεσσήνιος Περικλής Παπαδόπουλος είναι διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια, ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο της NASA Ames -ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης- και ήταν ο υπεύθυνος του θερμικού προστατευτικού συστήματος στο πρόγραμμα προσεδάφισης του Curiosity στον πλανήτη Αρη.
 Ερ. Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Απ. Είναι συνείδηση και το αίσθημα συνέπειά της. Η ελληνικότητα διαμορφώνεται βιωματικά από τον τόπο όπου μεγάλωσες και τα γεγονότα της εκάστοτε χρονικής στιγμής. Προσωπικά, η διαδρομή που με καθόρισε είναι Καλαμάτα - Αθήνα. Γεννήθηκα στο πρώτο μέρος, όπου.............
επανερχόμουν τα καλοκαίρια, και μεγάλωσα στο δεύτερο, όπου έζησα και τα φοιτητικά χρόνια. Ωστόσο, ο καθένας μας είναι ένας κρίκος από τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας.
Πώς φτάνει σε εσάς η κρίση της Ελλάδας;
Από τον Τύπο, που τον παρακολουθούμε στενά εδώ στις ΗΠΑ και μας επηρεάζει όλους. Βέβαια, έχοντας τα ζωντανά παραδείγματα συγγενών και φίλων, που είναι εργατικοί, φιλότιμοι και έντιμοι άνθρωποι, αρνούμαι να δεχτώ ότι ο Ελληνας στην πλειονότητά του είναι «απατεώνας», όπως τον σκιαγραφούν σε αρκετά Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό. Απεναντίας πιστεύω ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να αμαυρωθεί το πρόσωπο της Ελλάδας.
Ποιος φταίει;
Φταίμε εμείς που αφήσαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε ανίκανους πολιτικούς και δεν καλλιεργήσαμε στο βαθμό που έπρεπε τα συμφέροντά μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Πώς φαντάζεστε τον Ελληνα της εποχής μετά την κρίση;
Θα τον ήθελα απελευθερωμένο από τη νοοτροπία του βολέματος και των πελατειακών σχέσεων. Να βρει κάτι το ελληνικό, παλιό, ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κλασικό Ελληνα - ας πούμε, το μέτρο.
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Ενα βότσαλο από την παραλία της Καλαμάτας - νεότερος έκανα και συλλογή.
Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων.
Η μαθηματική προσωπικότητα του Καραθεοδωρή.
Ο,τι με απογοητεύει.
Τίποτα δεν με απογοητεύει στην Ελλάδα - όπου κι αν βρίσκομαι, νιώθω τόσο άνετα! Με στενοχωρεί, όμως, όταν βλέπω τους δικούς μας ανθρώπους να περνούν αυτές τις άσχημες ώρες.
Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Με τη χαρακτηριστική ταυτότητά τους ως Ελληνες που, πριν από την κρίση, είχε επιβολή και θετική ανταπόκριση. Τώρα εκφράζεται μια επιφυλακτικότητα από τους ξένους, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό πρέπει να επηρεάσει τη δική μας συμπεριφορά.
Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Ελληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Βεβαίως παράγει. Είναι… ατελείωτος ο Ελληνας στην κουλτούρα! Πρόσφατα δύο γνωστοί μου ζωγράφοι ξεκίνησαν από τα χωριά τους και έκαναν εκθέσεις, ο ένας στη Ν. Υόρκη και ο άλλος στο Λος Αντζελες!
Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Η καταγωγή μου - η Μεσσηνία, η Ελλάδα. Το ποιος είμαι. Οτι είμαι Ελληνας, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Είναι διαχρονική. Σ’ ένα βιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος ξεφύλλισα κάποτε ένα… παράξενο βιβλίο με τίτλο «Τι γνωρίζουμε για τους Αρχαίους Ελληνες» και οι σελίδες του ήταν όλες λευκές… Σαν να έλεγε δηλαδή ότι τίποτα στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε από τη μεγάλη ιστορία μας. Στην Οδό των Ελλήνων τα αποτυπώματα της ιστορίας αλλά και των σύγχρονων επιτευγμάτων είναι οικουμενικά.
πηγή Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες