4 Απριλίου 2013

Μεσσήνιοι ομογενείς σχεδιάζουν πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών στην Καλαμάτα

Σχέδια για τη δημιουργία πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, για την εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και για την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού», παρουσίασαν στον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης» Σταύρος Γιαννόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και εκπρόσωπος των Μεσσηνιακών συλλόγων Αμερικής Γεώργιος Δημόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.
Το σχέδιο δημιουργίας πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών, αποτελεί πρωτοβουλία του Μεσσήνιου επιστήμονα καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ θα έχει και την υποστήριξη της NASA, όπως ανέφεραν οι ομογενείς, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό είναι ενήμερη η κυβέρνηση.................

Λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, θα δώσει ο ίδιος ο διακεκριμένος καθηγητής Παπαδόπουλος, κατά την επίσκεψή του το προσεχές καλοκαίρι.
Οι Μεσσήνιοι ομογενείς επισήμαναν πως η περιοχή της Καλαμάτας επελέγη, πέραν της επιθυμίας του καθηγητή Παπαδόπουλου να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής του, ύστερα από μελέτη λόγω της γεωγραφικής θέσης, αφού βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «διαστημικού τουρισμού».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη συμφωνία του δήμου με τον σχεδιασμό, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα κινητοποιηθούν για την υποστήριξη του σχεδίου και ζήτησε εξειδικευμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Ο Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο το οποίο εφόσον προχωρήσει, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές, όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά για όλη την Πελοπόννησο και θα συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο δεν μπορεί να μείνει έξω, αφού πρωτίστως αναφερόμαστε σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο».
Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ένα πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών, μπορεί να φαίνεται μεγαλόπνοο έργο, αλλά οι Έλληνες και δη οι Μεσσήνιοι, διαχρονικά στην ιστορία τους, έχουν αποδείξει ότι είναι για τα μεγάλα κι όχι για τα μικρά και τα ασήμαντα». Προσθέτοντας, πως «σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει ο τόπος, με την βαθειά οικονομική κρίση, πρέπει να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να εργαζόμαστε με ορίζοντα το μέλλον και τις επόμενες γενιές».
Πηγή: ΑΜΠΕ 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επίσκεψη του Προέδρου του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης στον Αντιπεριφερειάρχη
Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας  Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 στο Γραφείο του ο Σταύρος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης  «Ο ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ», εκπρόσωπος και συνεργάτης του καταγόμενου από το Μελιγαλά Περικλή Παπαδόπουλου, Καθηγητή στο  Πανεπιστήμιο SAN JOSE της Καλιφόρνιας,  συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Κιρκιλή μέλος του Συλλόγου και τον Παναγιώτη Μπαζίγο, Γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας.
Ο κ. Γιαννόπουλος βρέθηκε στην Καλαμάτα προκειμένου να ενημερώσει τις Αρχές του τόπου για το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο σχεδιάζει να υλοποιήσει στη Μεσσηνία ο Καθηγητής Περ. Παπαδόπουλος και αναφέρεται στη δημιουργία της διαστημικής πύλης, που θα είναι ένας σταθμός – αεροδρόμιο, όπου θα προσγειώνονται και θ’ απογειώνονται αεροπλάνα διαστημικού τύπου που θα φτάνουν μέχρι τη στρατόσφαιρα (διαστημικός τουρισμός). Όπως ανέφερε, ένα τέτοιο αεροδρόμιο κατασκευάζεται τώρα στη Μαλαισία, ενώ υπάρχουν άλλα δύο στην Αμερική. Στόχος είναι στη Μεσσηνία να γίνει το τέταρτο τέτοιο αεροδρόμιο, το οποίο θα επικοινωνεί με τα προηγούμενα και επελέγη μετά από μελέτη, αλλά και την επιθυμία του Καθηγητή Περ. Παπαδόπουλου να γίνει στον τόπο καταγωγής του.
Τα χρήματα θα εξευρεθούν από ιδιωτικά κεφάλαια με ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Οι προσδοκώμενες ωφέλειες πέραν του επιστημονικού πεδίου θα επεκταθούν και στον τουρισμό (τεχνολογικός, επιστημονικός, ερευνητικός), αλλά και στην εκπαίδευση προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό προηγμένης τεχνολογίας στην Α/θμια, Β/θμια, και Γ/θμια Εκπ/ση, αφού σχεδιάζεται και η δημιουργία πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών στη Μεσσηνία.
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι ο Καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί τη Μεσσηνία τον Ιούνιο και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ο ίδιος δημόσια το σχέδιο που προωθεί.
Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η Π.Ε. Μεσσηνίας αγκαλιάζει το καινοτόμο αυτό εγχείρημα και το στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, ενώ θα σταθεί αρωγός, προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίησή του. Τόνισε επίσης ότι μια τέτοια επένδυση θα βοηθήσει τον τουρισμό, την έρευνα και την εκπαίδευση στον τόπο μας.

                                                            Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες