6 Μαρτίου 2013

Βρίσκει έδαφος η πρόταση του “Νηλέα” για το ελαιόλαδο

Σύμφωνους βρίσκει τους φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελαιόλαδο η πρόσφατη ανοιχτή πρόσκληση της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» στη Χώρα και η πρόταση για την δημιουργία αστικής κοινοπραξίας με αντικείμενο το ελαιόλαδο. Είναι ένα προϊόν το οποίο, όπως μας τόνισαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών που συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση, πρέπει να έχει ένα κοινό φορέα έκφρασης. Είναι κάτι που όχι μόνο πρέπει να γίνει, αλλά και που θα έπρεπε να υπήρχε, μας τονίστηκε χαρακτηριστικά. Επισημάνθηκε όμως ότι για να περάσει από την ιδέα στην πράξη, θέλει αρκετή δουλειά, προσεκτικά βήματα και τεχνογνωσία ώστε να μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουν και επιθυμούν....................

Από αρκετούς σημειώθηκε ότι η ένωση δυνάμεων και όγκου παραγωγής μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει, καθώς πλέον έχεις άλλες δυνατότητες να κινηθείς στην αγορά. Μιλήσαμε με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών που συμμετείχαν στην ανοιχτή αυτή συζήτηση προκειμένου να μας εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς το βλέπουν.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας ο Σταύρος Αδαμόπουλος, αφού μας εξήγησε πως ο δικός τους συνεταιρισμός είναι καθαρά ελαιοκομικός, πρόσθεσε πως θα πρέπει οι ελαιοκομικές περιοχές να έχουν μια κοινή φωνή, μια κοινή άποψη για τα θέματα που αφορούν το λάδι. Για αυτό, υπογράμμισε,
τους βρίσκει σύμφωνους η πρόταση που έγινε από το “Νηλέα”. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας που θα εκφράζει τις ελαιοκομικές περιοχές, πρόσθεσε. “Δεν μπορεί να συζητάμε για ΚΑΠ και ο κάθε συνεταιρισμός θα κάνει την πρότασή του. Πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που να εκφράζει όλους”, κατέληξε.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μουζακιού ο Κώστας Στυλιανόπουλος μας τόνισε πως το βλέπουν θετικά και όταν ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίησή του θα δουν όλες τις λεπτομέρειες και πώς θα λειτουργεί. Για να συμπληρώσει πως είναι αναγκαία η κοινή δράση όλων, αφού μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις ορισμένα πράγματα. Στις διαπραγματεύσεις για ζητήματα που αφορούν το λάδι, στις αποφάσεις που παίρνονται, όταν έχεις μια δυνατή φωνή μπορείς σίγουρα να πετύχεις πιο πολλά. Σημείωσε πως και στο ζήτημα της εμπορίας μπορείς να πετύχεις περισσότερα όταν θα έχει συγκεντρωθεί όλο το λάδι της περιοχής σε ένα φορέα.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επισήμανε ότι πραγματικά ήταν ενδιαφέρουσα αυτή η πρόταση του “Νηλέα” και όταν ακούς ότι είναι από το “Νηλέα” δεν μπορείς παρά να έχεις εμπιστοσύνη. Σημείωσε ακόμη ότι “αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να διαπλατυνθεί και να καλύψει όλο το νομό με όλους όσους ενδιαφέρονται. Ετσι θα αποκτήσει και μεγαλύτερη ισχύ. Μια τέτοια σύμπραξη θα μπορεί να καλύψει το κενό της αγοράς. Μακάρι αυτό να είχε γίνει από την ΕΑΣ, όπου είχε υπάρξει μια προσπάθεια αλλά δεν προχώρησε. Είναι σημαντικό να ενωθούν οι δυνάμεις που υπάρχουν ώστε να δώσουν δυναμική στο προϊόν ακόμη και στην εμπορία
του προϊόντος”.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βάλτας ο Δημήτρης Αντωνόπουλος σημείωσε πως σαν ιδέα είναι πολύ καλή και πρέπει να γίνει μια τέτοια σύμπραξη όλων όσων ασχολούνται με το λάδι, καθώς σήμερα έχουμε πολλούς μικρούς συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις με μικρή δυναμική. Επισήμανε ότι θα πρέπει να δουν πώς θα προχωρήσει αυτή η κοινοπραξία νομικά. Συμπλήρωσε πως “με την δημιουργία της θα είναι άλλα τα μεγέθη Είναι σημαντικό το ελαιόλαδο να είναι κάτω από μια ομάδα και να έχει ένα όνομα και όχι να υπάρχουν δεκάδες ονόματα για λάδια ίδιας περιοχής. Οταν σαν συνεταιρισμός ή σαν ομάδα είσαι μεγάλος σε μέγεθος, σίγουρα μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα και να πετύχεις καλύτερα πράγματα, τόσο σε επίπεδο τιμών για το προϊόν σου αλλά και στην αγορά των εφοδίων που απαιτούνται για την καλλιέργεια σου”.
Ο πρόεδρος των Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης επισήμανε πως είναι κίνηση που ουσιαστικά είναι επιβεβλημένη να γίνει, αλλά θέλει τεράστια προσοχή ως προς τη δομή που θα έχει και πώς θα υλοποιηθεί. Καθώς πλέον θα μιλάμε για μια εταιρεία και όχι για φιλοσοφικές κουβέντες Σε μια εταιρεία υπάρχουν οι μέτοχοι που προσδοκούν να έχουν κέρδος. Οπως σημείωσε, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που πρέπει να ανατεθεί σε ειδική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων για να στηθεί. Θέλει πολλή σκέψη, προσεκτικά βήματα και προγραμματισμό, αφού είναι μια ιδέα πολύ φιλόδοξη. Συμπλήρωσε ότι κάθε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση και διάθεση του προϊόντος οι ελαιοτριβείς την βλέπουν θετικά. Το θέμα είναι πώς θα διασφαλιστούν αυτοί που θα είναι μέλη σε αυτό το οικοδόμημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο των παλιών συνεταιρισμών. Επανάλαβε πως η δομή και η φιλοσοφία θέλει προσοχή και επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με την συγκρότηση αυτής της κοινοπραξίας.
Κ.Μπ απο Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες