15 Μαρτίου 2013

Ετοιμασίες στη Μεθώνη για "του Κουτρούλη το γάμο"

Πυρετωδώς συνεχίζονται στη Μεθώνη, όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, οι ετοιμασίες για την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου "Του Κουτρούλη ο γάμος".
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης για 10η συνεχή χρονιά, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, την υποδομή που έχει δημιουργήσει και το κέφι των μελών του, μπαίνει μπροστάρης σε όλα τα δρώμενα και ετοιμάζεται για δράσεις κεφιού, χαράς, αστείων καταστάσεων και απομάκρυνσης από την καθημερινότητα. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια πάντα η Τοπική Κοινότητα Μεθώνης που φροντίζει για την υλικοτεχνική υποδομή. Στη θεατρική του μορφή το δρώμενο είναι σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο που γράφεται αποκλειστικά από τους διοργανωτές. Αυτό το πραγματικό........................
γεγονός του τέλους του 14ου αιώνα συνοδεύτηκε από την ανάγκη των Μεθωναίων, λίγο μετά την Κατοχή, να γιορτάσουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό χώρου του κάστρου της Μεθώνης. Ετσι το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της παραλίας με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας. Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά ακολουθεί γλέντι. Οι οργανωτές θα προσφέρουν φασολάδα, λαγάνες και διάφορα σαρακοστιανά, καθώς και τη σχετική μπομπονιέρα του γάμου με συμβολισμούς για υγεία, μακροζωία και για παντοτινή ερωτική έλξη.
Οι εκδηλώσεις του τριημέρου ξεκινούν από το Σαββατόβραδο με το "προγαμιαίο" γλέντι των φίλων του ζευγαριού που γίνεται στην αίθουσα του κέντρου "Μπούρτζι", όπου με αφορμή το γλέντι δεν σταματούν τα πειράγματα στο ζευγάρι. Την Κυριακή τον απόγευμα στις 6 μ.μ. γίνεται η παρουσίαση των προικιών της νύφης και το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού με κατάληξη στον πεζόδρομο της αγοράς, όπου αφού ο κόσμος τα ραντίσει, ακολουθεί γλέντι και προσφέρονται ψητό γουρουνόπουλο, καψάλες και κρασί.
Για κάθε επισκέπτη την περίοδο του τριημέρου της Αποκριάς η Μεθώνη είναι συνυφασμένη με το "Γάμο του Κουτρούλη" Η γνωστή πανελλαδικά φράση "έγινε του Κουτρούλη ο γάμος", που σημαίνει κάτι το θορυβώδες που επιφέρει αναστάτωση, φωνές και κωμικές καταστάσεις αποτελεί και μόνη της ισχυρό κίνητρο για κάποιον που θα ήθελε να ζήσει ανάλογες στιγμές και να του δοθεί η ευκαιρία να λάβει μέρος σε γλέντια πριν και μετά το γάμο. Η περιοχή αποκτά μια ξεχωριστή όψη, αφού παίρνει το χαρακτήρα της εποχής της Ενετοκρατίας με τον ανάλογο στολισμό και τα κοστούμια εποχής για τους συμμετέχοντες.
Το κυρίαρχο θέμα είναι η αναβίωση του "γάμου του Κουτρούλη". Ο Κουτρούλης ήταν ιστορικό πρόσωπο που είχε την καταγωγή του από τη Μεθώνη. Ο "καβαλλάριος κυρ Ιωάννης Κουτρούλης" δημιούργησε παράνομο δεσμό με μια γυναίκα που ήταν παντρεμένη και όλες οι προσπάθειες για διαζύγιο συναντούσαν την άρνηση της Εκκλησίας. Η παράνομη συμβίωση κράτησε δεκαεπτά χρόνια και κρατούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αφού αποτελούσε το πρώτο θέμα για κουτσομπολιά και πειράγματα. Οταν όμως το 1394 η γυναίκα παρουσίασε πράξη διαζυγίου του γάμου της από τον Επίσκοπο Μεθώνης, της επιτράπηκε ο γάμος της με τον Κουτρούλη. Κατά το γάμο, που ήταν μάλλον πανηγύρι, οι διασκεδάσεις κράτησαν αρκετές ημέρες, αφενός μεν προς πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου δε προς ικανοποίηση και τιμή του πολλά παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες