11 Μαρτίου 2013

Στον αυτόματο πιλότο τα προβλήματα του πρώην δήμου Γαργαλιάνων με τα χωριά του να είναι εξαφανισμένα απο το ενδιαφέρον των αιρετών...

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα μεγάλα και «ανοιχτά» θέματα – διαφαίνεται, ωστόσο, πως ελλοχεύει κίνδυνος να «κλείσουν» αρνητικά και δυσάρεστα άπαξ δια παντός - του Βιολογικού Καθαρισμού, του ΓΠΣ και των σχολείων των Γαργαλιάνων έθεσαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τη Δευτέρα ο Γιάννης Αδρακτάς, ο Γιάννης Καλκαβούρας και ο Κώστας Αγγελόπουλος.
Οι απαντήσεις, πάντως, του δημάρχου Κώστα Κόλλια, όχι μόνο δε φάνηκε να κρίθηκαν ικανοποιητικές, αλλά, αντιθέτως, εντείνουν την ανησυχία και αγωνία των δημοτικών συμβούλων για την έκβαση των θεμάτων, ενώ θεωρήθηκαν, από λίγο έως πολύ, έωλες!
 Για το Βιολογικό Καθαρισμό των Γαργαλιάνων, ο Γιάννης Αδρακτάς είπε: «Πέρυσι το Φλεβάρη είχαμε υπογράψει μία...............................
προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αφορούσε στην ολοκλήρωση της μελέτης του Βιολογικού και τη δημοπράτησή της, με το δικαιολογητικό ότι σε 10 μέρες έληγε η προθεσμία και θα απεντασσόταν. Μετά από ένα χρόνο, απ’ όσο είμαι σε θέση να παρακολουθώ, το έργο ποτέ δεν απεντάχθηκε και, φυσικά, η Περιφέρεια δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη.
Από τη στιγμή που υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος παρακολουθεί τι γίνεται; Είστε σε θέση να μας πείτε αν ολοκληρώθηκε η μελέτη ή αν πρόκειται να ολοκληρωθεί. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να μου πείτε, αν ξέρετε, μέχρι πότε το ΕΣΠΑ θα έχει προσκλήσεις. Γιατί θεωρώ ότι δεν ισχύει αυτό που ξέραμε μέχρι τέλος του  ’15».
Για υστέρηση στο θέμα του Βιολογικού των Γαργαλιάνων, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον περιφερειάρχη, έκανε λόγο στην απάντησή του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας: «Υπάρχει μία υστέρηση στο ζήτημα του Βιολογικού των Γαργαλιάνων. Παρά τις τηλεφωνικές οχλήσεις, δεν έχει αποδώσει αποτέλεσμα. Έχουμε προγραμματίσει μέσα στη βδομάδα να πάμε να συναντήσουμε μόνο για το θέμα αυτό τον περιφερειάρχη, γιατί αυτός ήταν που πίεσε και ζήτησε την προγραμματική σύμβαση. Αν δούμε ότι δεν είναι σε θέση να το προχωρήσει, θα διαλύσουμε την προγραμματική σύμβαση, εν ανάγκη!».
Για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων - θέμα και πρόβλημα το οποίο αναδείξαμε πριν από τρεις εβδομάδες στο «Θ», καυτηριάζοντας το γεγονός ότι, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και «κλείνουν» στις 31 Μαρτίου, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα -, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Αγγελόπουλος, ρώτησε: «Μιας και τελειώνει ο χρόνος, τι γίνεται με το ΓΠΣ. Γαργαλιάνων;». Απαντώντας ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας είπε: «Έγινε μία τελική συνάντηση προχθές στους Γαργαλιάνους με τους μηχανικούς, κυρίως των Γαργαλιάνων, και το μελετητή, αφού είχε προηγηθεί μία συνάντηση με τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας, ο οποίος δεν υπογράφει το ΓΠΣ Γαργαλιάνων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι μπορούν να προσεγγιστούν οι απόψεις των ανθρώπων εκεί. Έχει εξουσιοδοτηθεί ο Ηλίας Σκουτέρης, ο οποίος παρίστατο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μέχρι και αύριο (σ.σ. χθες δηλαδή) να έχει κωδικοποιήσει τις παρατηρήσεις στις οποίες κατέληξε η συζήτηση. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις θα πάμε να κουβεντιάσουμε με τον Αγγέλακα, κυρίως μερικά κρίσιμα σημεία, όπως είναι οι όροι δόμησης σε κάποιες περιοχές. Εάν τα πράγματα πάνε όπως έδειξαν προχθές και υπάρξει κι ένα βήμα από την πλευρά, όχι πια του υπαλλήλου της Περιφέρειας, αλλά από την πλευρά του ίδιου του περιφερειάρχη, πιστεύω θα προχωρήσει».
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Γιάννης Καλκαβούρας και ρώτησε: «Από το Δημοτικό Συμβούλιο θα περάσει;», με το δήμαρχο να απαντά: «Αν κριθεί ότι θα περάσει, θα περάσει, ποιος θα το κάνει; Βεβαίως θα περάσει».
Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαργαλιάνων, ο κ. Καλκαβούρας παρατήρησε: «Το 2002 - 2003 έγινε τοποθέτηση πλακιδίων στη βεράντα του σχολείου. Αυτά τα πλακίδια, όταν βρέχει, είναι πολύ επικίνδυνα. Έχουν πέσει πάρα πολλά παιδιά», αναφέροντας παράδειγμα με παιδάκι που έπεσε, έσπασε όλα του τα δόντια και από αυτή την ηλικία έχει θήκες. Σημείωσε, δε, πως το πρόβλημα είναι σε γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ έχει βγει και μια μελέτη για αντικατάσταση των πλακιδίων. «Είμαστε υπεύθυνοι, εάν συμβεί κάτι, για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών», σχολίασε και ζήτησε άμεσα να δοθεί λύση.
Ο κ. Καλκαβούρας έθεσε και το πρόβλημα του 2ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων που δεν έχει τουαλέτες: «Μικρά παιδιά, για να πάνε στις τουαλέτες, βγαίνουν έξω και διανύουν μια απόσταση 50 – 100 μέτρων μόνα τους. Το σχολείο είχε συμπεριληφθεί σ’ ένα πρόγραμμα που υπήρχε για τα σχολεία. Λόγω ελλείψεως χρημάτων, δεν το προχωρήσαμε. Το θέτω κι αυτό υπ’ όψιν σας, γιατί είναι βασικό».
Απαντώντας ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, για το Δημοτικό Σχολείο είπε: «Έχουμε ενημερώσει την Τεχνική Υπηρεσία για να κάνει μια μελέτη για το τι χρειάζεται και να διορθώσουμε τα πλακάκια».
 Και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα ή οι τουαλέτες του Νηπιαγωγείου, που δεν ξέρω αν υπήρχαν και καταστράφηκαν τώρα ή δεν υπήρχαν ποτέ. Το θέμα είναι ότι αναδεικνύουμε τα προβλήματα και καλά κάνουμε και τα αναδεικνύουμε. Όμως, φαντάζομαι, δεν είναι κανείς αιθεροβάμων να πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Τριφυλίας, είτε είναι κληρονομημένα είτε δημιουργήθηκαν στον καιρό το δικό μας, μπορούν έτσι, με μια μονοκοντυλιά, να πούμε ότι αύριο θα πάμε να τα φτιάξουμε».
 Του Ηλία Γιαννόπουλου απο το Θάρρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες