15 Φεβρουαρίου 2013

Μεσσηνία: μια ...απίστευτη διαδρομή!!!


      Χριστουγεννιάτικο οδοιπορικό στο νομό Μεσσηνίας.
                               (Διαδρομή #1 Καλαμάτα - Γαργαλιάνοι)
                  (σημείωση blog:  αργοπορημένο μεν αλλά αξίζει ίσως τον κόπο)
 
 
 
Από τη ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
---------------------------------------------

Αν τις ημέρες των γιορτών βρεθείτε στον νομό Μεσσηνίας, μην παραλείψετε να χαράξετε στους χάρτες του ημερολογίου σας τη διαδρομή Καλαμάτα – Γαργαλιάνοι. Στο διάβα σας θα συναντήσετε γοητευτικά ξεμόνια και γραφικά χωριά, με πλατείες που σφύζουν από ζωή. Ενδεικτικό της κοσμοσυρροής είναι ότι οι περισσότεροι θαμώ...νες των πλατειών στέκονται όρθιοι.

Η Μεσσήνη, αλλιώς Βουρκολιά, γενέτειρα σπουδαίων ποιητών και ηθοποιών και Μέκκα της Πατάκας, είναι η πρώτη πολίχνη που θα συναντήσετε. Στη Μεσσήνη θα τραβήξουν την προσοχή σας γραφικά καφενεία, οπού γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν και σιγοπίνουν. Οι τζαμαρίες των καφενείων δίνουν το στίγμα της εποχής, καθώς φέρουν διάκοσμο από λαμπιόνια και επιγραφές «Καλά Χριστούγεννα».

Επόμενο χωριό η Ανάληψη. Κι εκεί μην παραλείψετε να τραβήξετε μια φωτογραφία στο γραφικό καφενείο που βρίσκεται επί του δρόμου. Στο εσωτερικό του γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν και σιγοπίνουν μέσα στη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή που δημιουργεί η αιθάλη και ο αδύναμος φωτισμός λάμπας πυρακτώσεως. Η τζαμαρία φέρει διάκοσμο από λαμπιόνια και επιγραφή «Καλά Χριστούγεννα».

Ακριβώς στο μέσο της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Καζάρμα, που στα τουρκικά σημαίνει σταθμός. Πρώτης τάξεως αφορμή λοιπόν να κάνετε μια στάση και να απολαύσετε έναν καφέ στο καφενείο του χωριού, όπου γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν και σιγοπίνουν. Ο ιδιοκτήτης, στο πνεύμα της εποχής, έχει φροντίσει ώστε η τζαμαρία να φέρει διάκοσμο από λαμπιόνια, καμπανάκια και επιγραφή «Καλά Χριστούγεννα».

Εμείς ωστόσο σας προτείνουμε να κάνετε μερικά χιλιόμετρα ακόμη και να πιείτε τον καφέ σας στο Βλαχόπουλο. Το κεφαλοχώρι του πάλαι ποτέ δήμου Βουφράδος. Εδώ ο περιηγητής θα εντυπωσιαστεί από τα αρχιτεκτονήματα του χωριού, απροσδιόριστου ρυθμού, αλλά υποδειγματικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, αλλά και από τα καφενεία που εδώ κυριολεκτικά κατακλύζονται από γέρους και λιγότερο γέρους που καπνίζουν και σιγοπίνουν. Μόλις μπείτε σε ένα από αυτά πάρτε μια βαθειά εισπνοή και αφήστε τα ρουθούνια σας να περονιάσουν από τη μυρωδιά τσιγάρου, τσίκνας και χυμένου κρασιού. Θα νοιώσετε πραγματικοί ταξιδιώτες! Αν παρ’ ελπίδα είστε μύωπες, ο δυνατός φωτισμός από νέον θα είναι σύμμαχός σας στην προσπάθεια να κρατήσετε σημειώσεις. Αν πάλι θέλετε να ανοίξετε κουβέντα με τους ντόπιους, μια καλή ερώτηση για ξεκίνημα είναι «Πόσο έρχεται το σακί;» Καθώς θα αφήνετε πίσω σας κι αυτό το καφενείο, ο διάκοσμος της τζαμαρίας , γεμάτη λαμπιόνια και γιρλάντες θα σας εύχεται με τσόχινα γράμματα «Καλά Χριστούγεννα»!

Σκάρμηγκα. Μικρό χωριό, άγρια ομορφιά που οφείλεται στην απότομη και παραδόξως αριστερή στροφή – σήμα κατατεθέν του Σκάρμηγκα. Καθώς την παίρνετε ρίξτε μια πεταχτή ματιά στο γραφικό καφενείο του χωριού οπού γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν και σιγοπίνουν. Αν καταφέρετε να εκτελέσετε σωστά τη στροφή, τότε τα απαστράπτοντα «Χρόνια Πολλά» στην τζαμαρία του καφενείου αποκτούν νόημα.

Έπειτα από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσετε τη Χώρα. Φημίζεται για τα άξια τέκνα της, με πρώτο και καλύτερο το σοφό βασιλιά Νέστωρα, καθώς και για την εμποροπανήγυρη που λαμβάνει χώρα τον Οκτώβρη (Oktoberfest) και αποτελεί την κορωνίδα των τοπικών εμποροπανηγύρεων. Η στάση είναι επιβεβλημένη για να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, με την εκπληκτική συλλογή αγγείων από τα οποία οι αρχαίοι Χωραΐτες σιγοπίναν . Αν αισθανθείτε κόπωση και θελήσετε να ξαποστάσετε κάπου, η Χώρα διαθέτει πλήθος καφενείων οπού γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν, σιγοπίνουν, και μνημονεύουν το σπουδαίο τους πρόγονο κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Η επιλογή δε θα είναι εύκολη, καθώς αυτές τις ημέρες οι τζαμαρίες των καφενείων έχουν φορέσει κυριολεκτικά τα γιορτινά τους με λαμπιόνια και επιγραφές “Merry Christmas” (στα αγγλικά λόγω τουρισμού) , εμείς όμως σας προτείνουμε το all time classic καφενείο «Ημίθεοι».

Επόμενο χωριό η Αγορέλιτσα. Βλέπε Σκάρμηγκα: Απότομη στροφή – near death experience, καφενείο, λαμπιόνια, καλά Χριστούγεννα.

Πύργος Τριφυλίας, ή Πυργάκι, ή Πυργάκης. Ο ταξιδιώτης θα ήταν φρόνιμο να κλείσει ερμητικά τα παράθυρα του αυτοκινήτου καθώς διασχίζει το χωρίο, εξαιτίας των αναθυμιάσεων ούζου που το πνίγουν. Καθώς μάλιστα περνά μπροστά από τα καφενεία όπου γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν, σιγοπίνουν και πλατανοφιλοσοφούν, καλό θα ήταν να κρατήσει και την αναπνοή του.

Λίγα χιλιόμετρα έχουν πια απομείνει για τους Γαργαλιάνους. Στο Λιβάρτζι, οι ελιές δίνουν τη θέση τους στα σταφιδάμπελα, τα σταφιδάμπελα στα κρασάμπελα και τα κρασάμπελα πάλι στις ελιές, και ο δύων ήλιος θα ναι το αστέρι της Βηθλεέμ για τον αποσταμένο ταξιδιώτη, που θέλησε να χει προορισμό τους μακρινούς Γαργαλιάνους. Μέσα στην πόλη η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Ο Δήμος έχει φροντίσει ώστε ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος να μην υπολείπεται σε τίποτε της προ καλλικρατικής εποχής, αλλά και τα καφενεία συναγωνίζονται το ένα το άλλο, σε λαμπιόνια και επιγραφές με λογιών λογιών ευχές. Μέσα στα καφενεία γέροι και λιγότερο γέροι καπνίζουν, σιγοπίνουν και χαρτοπαίζουν. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε κάποιο θαμώνα τη στιγμή που βγαίνει έξω για να φτύσει. Μη διστάσετε να τον φωτογραφήσετε. Φροντίστε όμως να έχετε ρυθμίσει κατάλληλα τη μηχανή σας ώστε να έχετε μεγάλη ταχύτητα και να πετύχετε τη ροχάλα στην κίνηση.

Καλή διαμονή!

...
Πάντοτε με αγάπη και
Πάντοτε τρυφερά,
Κάποτε μ’ ένα γαμώτο και
Κάποτε σιγοπίνοντας,
Στ.

2 σχόλια:

  1. giati stamatate stous Gargalianous taFiliatra h Kiparissia den exoun ka8olou endiaferon gia tous episkeptes; h mhpws den nanoikooun sthn Messinia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σταυρούλα που έγραψε το άρθρο είναι από τους Γαργαλιάνους και εργάζεται στην Καλαμάτα. Αυτή τη διαδρομή παρουσιάζει!
    Ελπίζουμε να μας χαρίσει και άλλες όμορφες διαδρομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες