22 Ιανουαρίου 2013

Τελικά κατατέθηκαν ενστάσεις για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα. Επίσημη ενημέρωση περιμένει το ΥπΑΑΤ από Ε.Ε.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις κατά της αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Πηγές από το ΥπΑΑΤ, μας αναφέρουν ότι σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από την Ε.Ε. έχουν υποβληθεί τελικά ενστάσεις, ο αριθμός των οποίων φθάνει τις 5. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ούτε από ποιους, ούτε ποιοι είναι οι λόγοι. Η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αίτησης τροποποίησης όσον αφορά στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έγινε στις 26 Ιουνίου φέτος και η περίοδος 6 μηνών, εντός της οποίας ήταν δυνατή η υποβολή ενστάσεων, έληξε ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Κύκλοι του ΥπΑΑΤ μας πληροφορούν, ότι από την στιγμή που θα έρθουν.....................
στο Υπουργείο και επίσημα οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί μετά θα πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων. «Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΥπΑΑΤ.
Επομένως, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας για την επικύρωση του αναθεωρημένου ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές μεταξύ άλλων θα σημάνουν αυστηροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας, με κάθοδο της οξύτητας στα 5 δέκατα αντί για τα 8 που είναι το όριο του έξτρα παρθένου, με αποκλεισμό του μαυρολήσιου ελαιολάδου από το ΠΟΠ Καλαμάτα και – φυσικά – με την επέκταση της ζώνης σε όλη τη Μεσσηνία, αντί της τέως επαρχίας Καλαμάτας όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Επιπλέον, προ ολίγων ημερών, οι Ενώσεις Στυλίδας και Αταλάντης, εξέφρασαν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα και για την παραγωγή σε ελιά ποικιλίας Καλαμών στις περιοχές τους, προφανώς χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου της ονομασίας που είναι η Ένωση της Μεσσηνίας. Η τελευταία, σε συνεργασία με την ΕΔΟΕΕ και την Ένωση Λακωνίας, αιτείται την επέκταση της ζώνης στις όμορες με τη Μεσσηνία περιοχές.
Η σχετική απόφαση
agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες