27 Ιανουαρίου 2013

Εκπαίδευση σε κλάδεμα ελιάς και διαχείριση ζιζανίων στην ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ

Στις 18 Ιανουαρίου 2013, στα πλαίσια του προγράμματος ΟLIVE CLIMA, στο οποίο ο ΝΗΛΕΑΣ είναι συνδικαιούχος εταίρος ως ομάδα παραγωγών μαζί με την ΕΑΣ Πεζών και την ΕΑΣ Μεραμβέλου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση με θέμα: «κλάδεμα ελιάς και διαχείριση ζιζανίων για μέγιστη απόδοση σε ελαιόλαδο και βελτιωμένο αποτύπωμα άνθρακα, στο πλαίσιο του αειφορικού ελαιώνα» που είναι και ο στόχος του προγράμματος.
Η ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ είχε την τύχη να φιλοξενήσει ως εκπαιδευτές τον καθηγητή δενδροκομίας Χρήστο Ξυλογιάννη από το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, και τον Δρ. Κων/νο Γιαννοπολίτη ζιζανιολόγο και εκδότη του περιοδικού Γεωργία & Κτηνοτροφία και του αγροτικού ιστότοπου www.agrotypos.gr . Επίσης τον Δρ Γιώργο Κουμπούρη από το Ινστιτούτο Ελαίας των Χανίων, και τον κύριο Γιώργο Μιχαλόπουλο της ΡοδαξΑγρο, τεχνικό σύμβουλο του ΝΗΛΕΑ από την ίδρυσή του και σχεδιαστή του προγράμματος ΟLIVE CLIMA.
Η εκπαίδευση ξεκίνησε το.............................
πρωί της 18ης Ιανουαρίου με επισκέψεις σε αγροτεμάχια και ολοκληρώθηκε το βράδυ στα γραφεία του ΝΗΛΕΑ παρουσία παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα OLIVE CLIMA.
Όπως αναφέρει η ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, «αυτό που διαπιστώθηκε και έγινε κατανοητό από την εκπαίδευση είναι ότι τόσο στο κλάδεμα όσο και στη διαχείριση των ζιζανίων και της λίπανσης κρύβονται μυστικά και λεπτομέρειες που μπορούν να αξιοποιηθούν για βελτιωμένες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα λαδιού. Αυτά θα μελετηθούν στην πιλοτική εφαρμογή που ξεκίνησε στον ΝΗΛΕΑ στοχεύοντας στην αειφορία, δηλαδή στην όλο και μικρότερη εξάρτηση τους κόστους από αγοραζόμενα εφόδια, πράγμα που αποτελεί και ζητούμενο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το κέρδος που αναμένουμε είναι διπλό διότι οι νέες τεχνικές στοχεύουν παράλληλα στη μέγιστη αποθήκευση του άνθρακα ως οργανική ουσία στο έδαφος συμβάλλοντας σε ακόμα ποιο αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα!
Με την ευκαιρία οφείλουμε να ενημερώσουμε και να καθησυχάσουμε τα μέλη του ΝΗΛΕΑ που είναι βιοκαλλιεργητές ότι όλοι τους (100%) εγκρίθηκαν στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, παρά το γενικευμένο πρόβλημα που παρατηρήθηκε σε όλη την Ελλάδα (χωρίς καμία ευθύνη ούτε των βιοκαλλιεργητών ούτε των συμβούλων τους). Θεωρούμε ότι αυτή η επιτυχία του ΝΗΛΕΑ είναι ακόμα μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει εδώ και δέκα χρόνια, το οποίο και αξιοποίησε άριστα η κ. Εφη Ζωντανού που το χειρίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες