19 Δεκεμβρίου 2012

Σπείρες αρχαιοκάπηλων λυμαίνονται τη Μεσσηνία.

Το μήνυμα ότι «παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, αμέσως μετά την επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας να εντοπίσει τους ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι παραπάνω ανακοινώσεις του υπουργού, αλλά και αυτό καθαυτό το γεγονός στην Αρχαία Ολυμπία, μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το τι γίνεται στην περιοχή μας, κι αν μπορεί στο ερώτημα αν φυλάγεται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Μεσσηνίας, η απάντηση να είναι θετική.

Σύμφωνα με πληροφορίες..............

της εφημερίδας, όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Μπορεί τα μουσεία μας να έχουν ικανοποιητική φύλαξη, εν τούτοις, όπως μας έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, οι αποθήκες μουσείων του εξωτερικού, αλλά και οικίες ιδιωτών, είναι γεμάτες αρχαιότητες από την περιοχή μας.
Μάλιστα, το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή είναι πλούσια από αρχαιολογική και ιστορική άποψη, ενώ πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα αρχαία, γνωρίζοντας ότι έχουν πολύ μεγάλη αξία, προκειμένου να καλύψουν οικονομικές τους ανάγκες.
Γι’ αυτό πλέον σήμερα δεν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά οργανωμένες σπείρες, που ξεκινούν το κυνήγι του… θησαυρού σε μέρη που γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν αρχαιότητες.
Στη συνέχεια αναλαμβάνει δουλειά ο έμπορος στην «πιάτσα» της αρχαιοκαπηλίας. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι περιπτώσεις που τα αρχαιολογικά ευρήματα καταλήγουν παράνομα στο εξωτερικό. Η δίψα για κέρδος από την πλευρά των αρχαιοκάπηλων και η αναζήτηση νέων αποκτημάτων από την πλευρά των συλλεκτών είναι συνήθως η κινητήριος δύναμη. Και σε αυτή την ιστορία εμπλέκονται άνθρωποι από την περιοχή μας, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπεράνω πάσης υποψίας.
Όταν είχε σημειωθεί η κλοπή στην Αρχαία Ολυμπία, είχαμε μιλήσει με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση, κι αυτά που μας είχαν πει, μας προκάλεσαν, τουλάχιστον, σοκ. «Είναι μια περιοχή στα Ελληνικά που λέγεται Πριονιστά. Εκεί βρίσκονται οι βράχοι που κόβανε για να φτιάξουν τους αρχαίους τάφους. Ακριβώς απέναντι είναι ένα βουνό. Αυτό τώρα έχει “καθαριστεί” με τη βοήθεια κάποιου μηχανήματος. Έχει γίνει πρανές με αναχώματα. Πάνω υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα που μπορεί να χτίσει ο καθένας ό,τι θέλει. Αυτή η περιοχή είναι αρχαιολογική. Υπήρξε έλεγχος από κανέναν, τι έγινε για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα; Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα.
Υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις ανασκαφές που γίνονται στη Μεσσηνία και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να δράσουν με κάθε τρόπο.
Επιχειρηματίες αγοράζουν εκτάσεις στη Μεσσηνία γνωρίζοντας τι κρύβεται στο υπέδαφος. Άλλοι κρύβουν τα κλεμμένα αντικείμενα στα πολυτελή γιωτ που έρχονται στα λιμάνια της περιοχής, με ειδικά δίχτυα κάτω από την καρίνα.
Οι σπείρες αρχαιοκαπήλων στη Μεσσηνία είναι δεκάδες και απλώνονται σε όλη την έκταση του νομού. Επικεφαλής τους είναι άνθρωποι που, για την κοινωνία μας, λέγονται ευυπόληπτοι.
Το 1990 γινόταν κάποια επίσημη ανασκαφή, αλλά πριν από την αρχαιολογική ομάδα είχε βρεθεί εκεί καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος πρόσφερε δύο δισεκατομμύρια δραχμές σε όποιον βρει αρχαία».
Οι συνομιλητές μας, μας είπαν κι άλλα πολλά. Ονόματα, περιοχές, διευθύνσεις..

Του Αντώνη Πετρόγιαννη απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες