25 Νοεμβρίου 2012

Ιαματική πηγή ξεχασμένη στο Βρωμονέρι Τριφυλίας

Σοβαρότατος κίνδυνος διαφαίνεται πως υπάρχει να μην αναγνωριστεί η Ιαματική πηγή Βρωμονερίου Τριφυλίας (Δ.Ε. Γαργαλιάνων) και να «χαθούν» και τα λουτρά και η έκταση από το Δήμο. Η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων, με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία. Η πηγή βρίσκεται λίγα μέτρα από τη γραφική ακτή του Βρωμονερίου και μόλις 7 περίπου χλμ. από την πόλη των Γαργαλιάνων. Βάση της θερμοκρασίας της, χαρακτηρίζεται ως υπόθερμη. Η πηγή λόγω της πλήρους εγκατάλειψής της έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας.
Το θερμομεταλλικό της νερό αναμιγνύεται με το.........................
Πλειστοκαινικό υδροφόρο, με αποτέλεσμα πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια περιμετρικά στην περιοχή να έχουν θερμομεταλλικό νερό. Η θερμομεταλλική αυτή πηγή παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ως «Ιαματική», χαρακτηρισμός ωστόσο, που με το ισχύον νομικό καθεστώς πια, δεν υφίσταται, και έπρεπε ήδη να είχαν γίνει διαδικασίες από το Δήμο για την αναγνώρισή της, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 4049/2012, η νέα προθεσμία (με παράταση που δόθηκε) για αναγνώριση ιαματικών πηγών λή Αν και στις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις του Συνδυασμού του δημάρχου Κώστα Κόλλια αλλά και σε δηλώσεις του, μετά την εκλογή του, αναφερόταν σε «αξιοποίηση των ιαματικών πηγών» (καθώς επίσης και στελέχη της δημοτικής Αρχής, όπως ο αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων και αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος), δυστυχώς 23 μήνες στη διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή παρέμβαση ως προς αυτό το θέμα, για την αναγνώριση δηλαδή επίσημα όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, ως «Ιαματικής» της πηγής του Βρωμονερίου. Η υπόθεση «Βρωμονέρι», όμως, έχει και άλλη μια σοβαρότατη πτυχή. Τον κίνδυνο να «χάσει» ο Δήμος Τριφυλίας και την έκταση και το κτήριο των ιαματικών λουτρών. Το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι όντως πολύπλοκο, καθώς στο κτήριο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο Δήμος Πειραιά, ο οποίος έχει κινήσει διαδικασίες να του αναγνωριστεί και να κατοχυρώσει ως ιδιοκτησία του ακόμη και την έκταση που το περιβάλλει.

1 σχόλιο:

  1. Για χρόνια ακούμε ότι υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα μεταξύ των Γαργαλιάνων και του Δήμου Πειραιά. Τι συμβαίνει ακριβώς; Ακούστε την απίστευτη ιστορία:

    Η αλήθεια είναι ότι το οικόπεδο πάνω στο οποίο χτίστηκε το κτήριο των λουτρών στο Βρωμονέρι περιήλθε στον Δ. Πειραιώς, πριν πολλά χρόνια, όταν ένας υπάλληλος του Δ. Πειραιώς καταχράστηκε χρήματα του Δήμου και του κατάσχεσαν το οικόπεδο.

    Αργότερα όταν το κράτος (Γ. Γεννηματάς) είχε την καλή διάθεση να κατασκευάσει το κτήριο των λουτρών, η τότε Δημοτική Αρχή Γαργαλιάνων έκανε το μεγάλο λάθος να τους υποδείξει κατά λάθος, το γειτονικό οικόπεδο (το κατασχεθέν από τον Δήμο Πειραιά) για να το χτίσουν. Έτσι δημιουργήθηκε το ...“νομικό θέμα” με τον Πειραιά.

    Οι πηγές όμως, το θεραπευτικό νερό που μυρίζει κλούβιο αυγό, ανήκει στους Γαργαλιάνους και σε κανέναν άλλον. Αν υπήρχε λίγο ενδιαφέρον για το καλό του τόπου, τότε θα μπορούσε εύκολα να διορθωθεί το ηλίθιο λάθος που έκανε η τότε δημοτική αρχή. Δηλαδή αν έπαιρναν ένα τηλέφωνο τον Γεννηματά και του έλεγαν τι λάθος έκαναν που έχτισαν στο γειτονικό οικόπεδο, ποιος πιστεύει ότι δεν θα λυνόταν άμεσα το πρόβλημα; Πόσο μάλλον που το οικόπεδο που χτίστηκε ανήκε όχι σε ιδιώτη αλλά σε Δήμο.

    Το ...”νομικό θέμα¨ θα μπορούσε να διευθετηθεί άμεσα, να λειτουργήσουν τα λουτρά και να βοηθήσουν την οικονομία της πόλης μας. Όμως υπήρξε πλήρης αδιαφορία... πέρα βρέχει...

    Ο τότε υπεύθυνος ίσως να φοβόταν τον δημόσιο εξευτελισμό του για την βλακεία που έκανε. Έτσι σήμερα το ιαματικό νερό του Βρωμονερίου χρησιμοποιείται μόνο για πότισμα από τους αγρότες της περιοχής... ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ! (όχι στους αγρότες φυσικά).

    Η αξία των λουτρών είναι το διεθνώς αναγνωρισμένο Ιαματικό νερό που είναι δικό μας και όχι το ντουβάρι που ανήκει στον Πειραιά. Μας κοροϊδεύουν ασύστολα όταν λένε ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα. Ας φτιαχτεί καινούργιο κτήριο στο σωστό οικόπεδο αυτή τη φορά. Μην στείλουν κανά μεθυσμένο να δείξει στον εργολάβο το οικόπεδο...

    Κάποιοι λένε ότι οι ανεκδιήγητοι της 8ετίας “παζάρευαν” τα λουτρά με έναν εφοπλιστή... για αυτό το λόγο δεν ξεκαθάριζαν την υπόθεση. Πολύ πιθανόν να είναι και έτσι αλλά ...δεν τους "έκατσε". Το νερό του Βρωμονερίου είναι το καλύτερο Ιαματικό νερό της Ελλάδας μετά την Αιδηψό. Το νερό μας είναι ήδη διεθνώς αναγνωρισμένο σαν Ιαματικό. Τα λουτρά μπορούν να φέρουν τουρισμό και χρήματα πολλά στην περιοχή μας, ας έχουμε οι πολίτες τα μάτια μας ανοιχτά... Το έχουν βάλει στο μάτι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες για να το πάρουν σχεδόν τζάμπα.
    Οι εκλεγμένοι δεν έχουν χρόνο να τα σκέφτονται όλα... Ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και εμείς τι είναι καλό για τον τόπο μας και ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ με κάθε νόμιμο τρόπο!

    Στον αγώνα μας για να σωθούν τα μοναδικά έργα που υπήρχαν στους Γαργαλιάνους (Τουριστικό, Λουτρά και Γηροκομείο) ΔΕΝ υπήρξε συμπαράσταση από ΚΑΝΕΝΑΝ φορέα των Γαργαλιάνων αλλά και των ...περιχώρων. Κανενός δεν ίδρωσε το αυτί ενώ όλοι ήξεραν και έβλεπαν την καταστροφή και απαξίωση. Δεν μείναμε σε λόγια εντυπωσιασμού όπως συνήθως κάνουν φορείς και μετά ξεχνούν...

    Ο "Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος" έκανε καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, (δείτε ΕΔΩ http://www.gargalianoi.com/wp-content/uploads/2011/08/Η-ΦΩΝΗ-ΤΟΥ-ΠΟΛΙΤΗ-Οκτ.-20091.pdf) αλλά επειδή δεν ξέραμε τα ονόματα των βανδάλων και την ημέρα που έγινε οι καταστροφές/απαξίωση, η υπόθεση δεν προχώρησε και οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ πολιτικάντηδες την έκαναν με απαλά πηδηματάκια...

    Η σημερινή δημοτική αρχή ψηφίστηκε με την υπόσχεση να διορθώσει όσα μπορούσαν να διορθωθούν μετά από την ...λαίλαπα της μαύρης 8ετίας.
    Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα από όσα υποσχέθηκαν... Ο χρόνος “χάριτος” έχει περάσει προ πολλού.

    Οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους πάντα ανοιχτά σε θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
    Ας μην τα περιμένουμε όλα από τους δημοτικούς άρχοντες. Όσο περισσότεροι οι Ενεργοί Πολίτες τόσο πιο ανθρώπινος θα γίνει ο τόπος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες