11 Νοεμβρίου 2012

Χλωρή λίπανση για καλλιέργειες

Οι καλλιεργητές σίγουρα έχουν ως αντικειμενικό στόχο να παράγουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά που καλλιεργούν. Όμως παράλληλα οι καλλιεργητές έχουν και ως στόχο να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της καλλιέργειας με μέθοδο που θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Μία τέτοια μέθοδος είναι και η μέθοδος της χλωρής λίπανσης που αφορά κυρίως τους καλλιεργητές συγκεκριμένων φυτικών ειδών και βασικά τους καλλιεργητές ψυχανθών διότι τα ψυχανθή έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώνονται στο έδαφος. Η φάση ενσωμάτωσης των φυτών χλωρής λίπανσης εξαρτάται κυρίως από τη μέγιστη περιεκτικότητα σε άζωτο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Τις περισσότερες φορές αυτό το στάδιο ξεκινάει λίγο πριν την άνθηση, χωρίς να αποκλείονται διαφορετικές περιπτώσεις κοπής.
Οι βασικότεροι στόχοι της χλωρής λίπανσης είναι...........................
να εξυγιανθεί το έδαφος, να καταπολεμηθούν τα παράσιτα και οι ασθένειες, και να εμπλουτιστεί το έδαφος με πολλές χρήσιμες ουσίες. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου της χλωρής λίπανσης είναι η αύξηση του αζώτου στο έδαφος, τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία εξαιτίας της κάθαρσής τους, η καλύτερη αξιοποίηση του νερού της βροχής και το ότι το έδαφος πολύ δύσκολα πλέον θα διαβρωθεί.
Όμως οι καλλιεργητές που θα εφαρμόσουν τη μέθοδο της χλωρής λίπανσης πρέπει να τηρήσουν πιστά τους κανόνες διότι αν δεν εφαρμόσουν σωστά τη μέθοδο της χλωρής λίπανσης το πιθανότερο είναι να έχουν προβλήματα με τις καλλιέργειές τους. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι η κάθοδος των αποδόσεων της βασικής καλλιέργειας αν η κοπή ή η ενσωμάτωση πραγματοποιηθεί σε διαφορετικό χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο. Ακόμη αν δεν επιλεχθεί το σωστό φυτικό είδος τότε θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού κατανάλωση νερού από τα φυτά. Επίσης αν τα φυτά της χλωρής λίπανσης δε μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα στις συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή του χωραφιού τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των ζιζανίων και των παρασίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες