8 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια Τράπεζα τροφίμων: Ανοδο 10% σημείωσαν οι τιμές τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετοιμάσου αγρότη για μειώσεις τιμών στα προϊόντα σου

Ανοδο 10% σημείωσαν οι τιμές τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα κοντά σε μία νέα επισιτιστική κρίση, όπως προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η αύξηση των τιμών αποδόθηκε στην εκτεταμένη ξηρασία που έπληξε τόσο τις ΗΠΑ όσο και αρκετά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τιμές καλαμποκιού, σίτου και σόγιας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 
Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε..................
ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των δημητριακών θα πλήξει περισσότερο τις χώρες που εισάγουν τα συγκεκριμένα εμπορεύματα. Σημειώνεται ότι σε μηνιαία βάση η τιμή του καλαμποκιού για τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 25%, ενώ αυτή της σόγιας κινήθηκε κατά 17% υψηλότερα. Μοναδικό βασικό τρόφιμο το οποίο «είδε» την τιμή του να υποχωρεί ήταν το ρύζι, με τη μηνιαία πτώση να φθάνει στο 4%.
Ο διεθνής οργανισμός επανέλαβε την έκκλησή του προς την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη χρήση καλαμποκιού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το 40% της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού κατευθύνεται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι προς βρώση. Ο συνολικός δείκτης τροφίμων της Π. Τράπεζας εμφάνισε τον Ιούλιο αύξηση 6% σε ετήσια βάση, όντας 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό επίπεδό του το οποίο είχε αγγίξει το Φεβρουάριο του 2011. 
Ο διεθνής οργανισμός για μία ακόμη φορά προέτρεψε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν κυρίως τις «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, με τον πρόεδρο της Π. Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών τροφίμων να καταστρέψει ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού αρκετών χωρών».
e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες