2 Ιουλίου 2012

Πόλος έλξης οι ελιές στην Μεσσηνία. Αγοράζουν κτήματα οι Ελληνες σε χαμηλές τιμές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εγχώρια αγορά των αγροτεμαχίων τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς παρά την οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια φαίνεται να υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Ωστόσο δεν λείπουν και αντίθετες «φωνές» από καθαρά αγροτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες κάνουν λόγο για πλήρη ακινησία στην εν λόγω αγορά. Και αυτό εξαρτάται από τις περιοχές. Πιο πεσμένα τα πράγματα στην Βορειο Ελλάδα, πιο κινητικά στην Μεσσηνία.Συγκεκριμένα εξαιρετικές ευκαιρίες μπορεί να βρει κάνεις στην ελληνική ύπαιθρο, αν επιθυμεί να επενδύσει τις οικονομίες του, με τις τιμές να είναι καθαρά υποκειμενικές και ζήτημα… .....................
διαπραγμάτευσης. Αναλυτικά στα Τρίκαλα και στην Μεσσηνία η αγορά όπως την περιγράφουν μεσίτες.

«Αυτή την περίοδο στην αγορά των χωραφιών δεν κουνιέται στην κυριολεξία φύλλο», υποστηρίζουν κάποιοι.

«Η τελευταία αγοραπωλησία που έκανα», λέει με παράπονο ο κ. Κανής, κτηματομεσίτης από την κατεξοχήν αγροτική περιοχή των Τρικάλων ήταν το 2008, για να συνεχίσει: «Επρόκειτο για χωράφι σε ημιορεινή περιοχή και η συμφωνία έκλεισε στην τιμή των 13.000 ευρώ τα 10 στρέμματα. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν αρκετά κάτω από την αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου».

«Πάντως η αγορά αγροτεμαχίων κρύβει κι ευκαιρίες, όπως η αντίστοιχη των ακινήτων», προσθέτει ο κ. Κανής, με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να ισχύει κι εδώ απόλυτα. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες προσφέρουν μειωμένες τιμές κτήσης μέχρι και 50% σε σχέση με μόλις πέντε χρόνια πριν.


«Πόλος έλξης» οι ελιές στην Μεσσηνία

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς δίνει μιλώντας ο κ. Βασίλης Δωδέκατος από την Alpha Μεσιτική, που έχει σαν έδρα το νομό Μεσσηνίας.


Να σημειώσουμε ότι ο νομός Μεσσηνίας διαθέτει πολλές εκτάσεις με ελαιόδεντρα κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του απασχολείται στην καλλιέργεια της ελιάς, η οποία απαιτεί αρκετά έξοδα και καλλιεργητική φροντίδα, για εργασίες όπως πότισμα, ράντισμα , κλάδεμα και περιποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σαιζόν, μέχρις ότου ο καρπός να καταλήξει στο… καφάσι και να διατεθεί στο εμπόριο ή σε κάποιο ελαιοτριβείο, αναλόγως της ποικιλίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρει ο κ. Δωδέκατος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των αγοραπωλησιών ακινήτων «υπάρχει στην αγορά των αγροτεμαχίων μια ιδιαίτερη ζήτηση για λιοστάσια, δηλαδή χωράφια φυτεμένα με ελαιόδεντρα».

Η ζήτηση αυτή, εξηγεί ο κ. Δωδέκατος, προέρχεται κατά βάση από ανθρώπους που κατοικούν σε αστικά κέντρα και ιδιαίτερα από την Αθήνα.


«Η όλη κατάσταση που έχει μάλιστα διαμορφωθεί έχει διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τις τιμές, σε σχέση πάντα με τα δεδομένα στην αγορά, προ κρίσης, ενώ ως ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται άνθρωποι με οικονομίες που θέλουν να επενδύσουν και να έχουν για ώρα ανάγκης ένα καλό αγροτεμάχιο με ή χωρίς ελιές».

Όσον αφορά στις τιμές, τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Μεσιτική, για τα χωράφια με ελαιόδεντρα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δωδέκατος υπάρχουν αγοραπωλησίες που καθορίζεται το αντίτιμο με βάση τη… ρίζα. Με απλά λόγια δηλαδή κάθε δέντρο ελιάς κοστολογείται από 200 έως 300 ευρώ. Αυτό βέβαια γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις λιοστασιών, που φυσικά διαθέτουν δυνατότητα ποτίσματος και βρίσκονται σε καλή τοποθεσία (με ύψωμα, ήλιο κ.λπ., παράγοντες δηλαδή που επιδρούν στην παραγωγικότητα του δέντρου).

Ποια αγροτεμάχια είναι περιζήτητα

Η αγορά αγροτεμαχίου δεν είναι απλό πράγμα και κρύβει παγίδες και κινδύνους, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τον χώρο.

Πριν κανείς προβεί σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, πρέπει να έχει μελετήσει την τοποθεσία του αγροτεμαχίου, το πόσο μεγάλη πρόσβαση διαθέτει, δηλαδή αν βρίσκεται κοντά σε μεγάλους δρόμους, αν έχει δυνατότητα ποτίσματος, που είναι πολύ βασικό και αρκετές άλλες ιδιαιτερότητες.

Επίσης, στην περίπτωση που πρόκειται για εκμετάλλευση με δέντρα, λόγου χάριν ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές κ.λπ. πρέπει απαραίτητα να προσέξει την ηλικία τους και φυσικά το πόσο περιποιημένα είναι από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους, πριν προβεί σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία.

Πάντως, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα σχεδόν είναι θέμα… οικονομίας, πρέπει ν’ αναζητήσει μεγάλα, ενιαία κομμάτια γης, χέρσα δηλαδή ακαλλιέργητα, ώστε σε περίπτωση που τα καλλιεργήσει να μειώσει το κόστος παραγωγής, κάνοντας λιγότερες μετακινήσεις.

Είναι προτιμότερο για παράδειγμα να αναζητήσει χωράφια ενιαία συνολικής έκτασης 40 και 50 στρεμμάτων από το να επιλέξει να πάρει μικρά κομμάτια γης, διασκορπισμένα και μακριά το ένα από το άλλο.

Από το πόσο μεγάλο είναι το χωράφι εξαρτάται, άλλωστε και η τιμή του μισθώματος, στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να ενοικιάσει κι όχι ν’ αγοράσει.

Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται η δυνατότητα ποτίσματος, δηλαδή το αν είναι ποτιστικά ή όχι, καθώς έτσι ο ενδιαφερόμενος γλιτώνει από ταλαιπωρίες σχετικά με το πότισμα της εκμετάλλευσης.

Προκειμένου μάλιστα για ελαιόδεντρα, καλό είναι ν’ αναζητήσει χωράφι με ήδη εγκατεστημένο αυτόματο σύστημα ποτίσματος, όπου με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού αποφεύγει κάθε ταλαιπωρία
messinea

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με την εκτίμηση του κτηματομεσήτη , δεν νομίζω ότι υπάρχει αγροτεμάχιο που πωλείται με αξία ανα δέντρο 200 εως 300 € , ειδικά τέτοιες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες