28 Ιουνίου 2012

Eπέκταση του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα", σε όλη τη Μεσσηνία.

Ένα σημαντικό βήμα για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο έγινε χθες καθώς στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημοσιεύτηκε η έγκριση επέκτασης του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα", σε όλη τη Μεσσηνία.
Όπως αναφέρεται σε αυτή, αν σε διάστημα 6 μηνών δεν κατατεθεί ένσταση από κάποιον φορέα εκτός Ελλάδας, το ελαιόλαδο όλης της Μεσσηνίας θα μπορεί να ονομάζεται ΠΟΠ "Καλαμάτα" από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζονται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" μπορεί να γίνεται....................
και εκτός Μεσσηνίας, αλλά για να επιτραπεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο σύστημα ιχνηλασιμότητας και να γίνεται η κατάλληλη επισήμανση του ελαιολάδου. Για τη χονδρική πώληση επιτρέπεται η μεταφορά σε ανοξείδωτα βυτία, τα οποία σφραγίζονται μόλις γεμίσουν, επισημαίνονται κατάλληλα και τηρείται σύστημα ιχνηλασιμότητας. Οσον αφορά τις συσκευασίες, για τη λιανική πώληση επιτρέπεται η χρήση όλων των συσκευασιών μέχρι 5 λίτρα, οι οποίες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της χώρας μας.
Το ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα" θα πρέπει να προέρχεται από ελαιόκαρπο της ποικιλίας κορωνέικη και κατά μέγιστο ποσοστό 5% από ελαιόκαρπο της ποικιλίας μαστοειδής. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η οξύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5 ενώ ορίζονται οι σταθερές για τους δείκτες παρουσίας διαφόρων τύπων οξειδωμένων ουσιών στο ελαιόλαδο. Οργανοληπτικά θα πρέπει να έχει μέσο φρουτώδες με άρωμα πράσινου καρπού, ελαφρύ πικρό και ελαφρύ έως πικάντικο.
Καλλιέργεια, παραγωγή και έκθλιψη του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά στη Μεσσηνία. Η πρώτη αποθήκευσή του πρέπει να γίνεται σε μονάδες εντός της γεωγραφικής αυτής ζώνης στις οποίες θα τηρούνται όλοι οι Κοινοτικοί και εθνικοί κανόνες και θα διαθέτουν ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό και ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου.
Η επεξεργασία πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 27 βαθμών Κελσίου, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για τον τρόπο συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιοκάρπου από τα κτήματα στο ελαιοτριβείο.
Την διαδικασία έγκρισης της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία, είχε αναλάβει η εταιρεία Foodstandard που συνεργάζεται με την Ενωση σε διάφορα ελαιοκομικά προγράμματα.


από:FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες