26 Μαΐου 2012

Η Μonsanto νίκησε. Ναί στα μεταλλαγμένα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto.
Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Efsa έκρινε ότι «δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον» έτσι ώστε δικαιολογείται μια τέτοια απαγόρευση.
Το 2008 η Γαλλία απαγόρευσε.................................
την ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON 810, λόγω των εκτεταμένων αντιδράσεων, ωστόσο το 2011 δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε την απαγόρευση.
Τον Μάρτιο η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου την απαγόρευση με τον τότε υπουργό Γεωργίας να υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ποικιλία καλαμποκιού που προσπαθεί να απαγορεύσει η Γαλλία είναι ανθεκτική στα έντομα και διατέθηκε στην αγορά το 1997.
Στην απόφασή της τη Δευτέρα η Efsa επισήμανε ότι στην πλειοψηφία τους τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε η Γαλλία τον Ιανουάριο δεν ήταν νέα αλλά οι γαλλικές Αρχές τα είχαν υποβάλλει και στην προηγούμενη προσφυγή τους το 2008.
Όπως και τότε, η ευρωπαϊκή Αρχή αποφάνθηκε ότι δεν παρουσιάστηκαν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν την απαγόρευση.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες