4 Μαΐου 2012

Επιστροφή ΦΠΑ αγροτών με βεβαίωση της τράπεζας

Πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες δημιουργείται, καθώς τους ζητούνται παραστατικά των συναλλαγών μέσω τραπεζών, και ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες. Από τη ΔΟΥ Καλαμάτας, όμως, μας απάντησαν ότι αυτό που τους ζητείται προβλέπεται από το νόμο, μπορεί να τους το δώσει η τράπεζα και ότι είναι ενδεικτικό: Πως αν έχουν όλα τα άλλα και βεβαιώνεται η συναλλαγή χωρίς το παραστατικό της τράπεζας, δε θα χάσουν το ΦΠΑ.
Ειδικότερα.......................................
αγρότης από την Πυλία, πρόεδρος συνεταιρισμού της περιοχής μας διαμαρτυρήθηκε ότι για να του δώσουν την επιστροφή ΦΠΑ, για τιμολόγια πάνω από 1.000 ευρώ, όπως τον ενημέρωσαν από την Ενωση, πρέπει να υποβάλλει παραστατικά από την τράπεζα, επιταγές. «Που να βρουν οι αγρότες τα παραστατικά αυτά που τους ζητούν; Δεν πρόκειται να πάρει κανείς ΦΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα μας εξήγησε ότι από την 1η Ιουνίου του 2010 όλες οι συναλλαγές των αγροτών πάνω από 1.000 ευρώ πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών, παρατηρώντας σχετικά: «Ετσι θέλουμε, μετά απ’ όλα αυτά που έχουν γίνει με τον ΦΠΑ στους αγρότες, να τεκμηριώσουμε ότι έγινε πράγματι η πώληση του προϊόντος, όπως παρουσιάζεται. Να συγκεντρώσουμε στοιχεία ότι η συναλλαγή είναι πραγματική. Να έγινε η συναλλαγή μέσω τράπεζας, να κατατέθηκαν τα χρήματα στο λογαριασμό του. Να είναι πραγματικές οι ποσότητες που πουλήθηκαν. Και τα στοιχεία μπορεί να τα βρει, να του τα δώσει η τράπεζα. Μπορούν να βρεθούν μέσα από τα κομπιούτερ, για να διαπιστώσουμε ότι όντως έγινε η συναλλαγή».
Η κ. Κούβελα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «αυτό είναι ενδεικτικό και αν έχει όλα τα άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως έγινε η συναλλαγή, δε θα του κόψουμε το ΦΠΑ».
πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες