11 Μαΐου 2012

Το Διαδίκτυο ως Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία.

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κινείται η συνεισφορά του διαδικτύου στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της The Boston Consulting Group που διεξήχθη με την υποστήριξη της Google, η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες προκειμένου το Internet να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η έρευνα.........................
«Παράγων Ίντερνετ: το Διαδίκτυο ως Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» υπολογίζει πως το 2010 το Διαδίκτυο συνεισέφερε 2,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 1,2% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. των 27, που ανέρχεται στο 3,8% αλλά και από την Τουρκία που ανέρχεται στο 1,7%.

Τα μεγέθη αυτά φανερώνουν πως η Ελλάδα δεν έχει ενστερνιστεί το Διαδίκτυο στον βαθμό όπου αυτό έχει γίνει σε άλλες χώρες.

Εισαγωγές – εξαγωγές : Εισάγουμε 2,6 ευρώ για κάθε 1 ευρώ εξαγωγών
Η μελέτη καταδεικνύει ότι η Ελλάδα εισάγει υπηρεσίες και αγαθά ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία εξαγωγών ανέρχεται σε μόλις 0,7 δισ. ευρώ. Οπως προέκυψε από την έρευνα σε καταναλωτές που πραγματοποιήθηκε η αιτία γι’ αυτή τη διαφορά είναι κυρίως ότι το 57% των καταναλωτών προτιμά να κάνει τις αγορές του από το εξωτερικό, καθώς δεν βρίσκει σε ελληνικά sites τα προϊόντα που αναζητά.
Επίσης προκύπτει ότι οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για έρευνα πριν προβούν σε αγορές, αλλά προτιμούν να αγοράζουν από φυσικά καταστήματα. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία έχει γίνει έρευνα μέσω του διαδικτύου αλλά τελικά έχουν αγοραστεί με τον παραδοσιακό τρόπο ήταν περίπου 7,5 δισ. ευρώ.Πιο συγκεκριμένα, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία έχει γίνει έρευνα μέσω του Διαδικτύου αλλά τελικά έχουν αγοραστεί με τον παραδοσιακό τρόπο ήταν περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο αυτό όμως δείχνει ουσιαστικά την ευκαιρία ανάπτυξης της online οικονομίας, εάν αυτή μεταμορφωθεί σε ολοκληρωμένες αγορές στο Διαδίκτυο, καθώς στο online περιβάλλον πολλαπλασιάζονται τα οφέλη για τον καταναλωτή, αυξάνεται ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ επίσης ενισχύεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Το Διαδίκτυο φαίνεται να αυξάνει τα κέρδη των εταιριών, ακόμα και εν μέσω κρίσης. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της BCG Αθήνας, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν εντατική χρήση του Διαδικτύου εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων και έχουν πρόσβαση σε πολύ ευρύτερη αγορά συγκριτικά με ομοειδείς εταιρίες, οι οποίες έχουν μικρότερη διαδικτυακή παρουσία. Μάλιστα, οι high-web ΜΜΕ , με ισχυρή παρουσία στο Διαδίκτυο, έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση, με το 25% εξ αυτών να έχουν αυξήσει τα έσοδά τους τα τελευταία τρία χρόνια».
Η μελέτη καταλήγει σε μία δέσμη προτάσεων, η οποία, όμως, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε κινήσεις από πλευράς του κράτους και συγκεκριμένα στα εξής βήματα:
1. Ενθάρρυνση των ΜμΕ να στραφούν στο Διαδίκτυο, με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και με την επιτάχυνση της εκταμίευσης των επιδοτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ (Ψηφιακή Σύγκλιση) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
2. Βελτίωση των υποδομών, με την παροχή κινήτρων και τη διαμόρφωση πλαισίου ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας μέσω νέων επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με πολλούς τρόπους (π.χ. ΣΔΙΤ).
3. Εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές με εκστρατείες ενημέρωσης από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προς τους καταναλωτές.
4. Μεταφορά δραστηριοτήτων της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο (e-government) με την υποχρεωτική χρήση online υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο στις ΜμΕ και στους πολίτες να ασχοληθούν περισσότερο με το Διαδίκτυο.
5. Επένδυση στην εκπαίδευση για τη χρήση ψηφιακών μέσων, την εξοικείωση με την τεχνολογία και την ανάπτυξη της γνώσης και της εμπιστοσύνης στα νέα μέσα.
Το Διαδίκτυο δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Το Διαδίκτυο μπορεί πράγματι να γίνει μοχλός για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.
Πηγή άρθρου: ANKO-EUNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες