7 Μαΐου 2012

Πολιτική βραχυβιότητας

Το κείμενο είναι η περίληψη ενός ντοκυμανταίρ της ZOODIAC με τίτλο "ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ" που προβλήθηκε απο τον SKY την 16-4-2012 )
Έως το 1924 οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες διαρκούσαν 2500 ώρες . Τότε δημιουργήθηκε ένα καρτέλ μεγάλων εταιρειών κατασκευής λαμπτήρων ( ο ΦΟΙΒΟΣ ) που υποχρέωσε όλες τις εταιρείες να κατασκευάζουν λαμπτήρες που θα ζούν 1000 ώρες το ανώτερο .'Έβαζαν και πρόστιμο στις εταιρείες που ξεπερνούσαν το όριο !
Σε έναν πυροσβεστικό σταθμό των ΗΠΑ υπάρχει ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας που φέγγει συνεχώς πάνω απο 100 χρόνια . Κατασκευάστηκε σε ένα μικρό εργοστάσιο του Οχάϊο τον 19ο αιώνα .
Μετά το 1924 κατατέθηκαν πατέντες για διαφόρων ειδών λαμπτήρες . Ένας απο αυτούς θα διαρκούσε 100.000 ώρες ( 11 ώρες ημερησίως για 25 χρόνια ! ) . Καμμία βιομηχανία...................
δεν τον κατασκεύασε . 
Στους εκτυπωτές υπάρχει ένα τσιπάκι που μετρά τις σελίδες που εκτυπώνονται . Μόλις μετρήσει 5000 σελίδες , μπλοκάρει τον εκτυπωτή και βγάζει ένδειξη βλάβης !
Σε άλλους εκτυπωτές υπάρχει αισθητήρας που μετράει το μελάνι που φτύνει ο εκτυπωτής ( σε ένα σφουγγαράκι ) όταν καθαρίζει την κεφαλή . Μόλις το σφουγγαράκι γεμίσει μπλοκάρει τον εκτυπωτή .
Οι εταιρείες λένε "ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ . ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ" .
Ένας Ρώσος προσφέρει δωρεάν λογισμικό που μηδενίζει το μετρητή μελανιού και ο εκτυπωτής ξαναδουλεύει κανονικά !

Η Duppont το 1940 κατασκεύασε ένα νήμα για καλτσόν φοβερά ανθεκτικό ( το καλτσόν γινόταν και σχοινί ρυμούλκησης ! ) .
Η εταιρεία διέταξε τους χημικούς της να το κάνουν πιο ασθενές διότι τα καλτσόν δεν χαλούσαν ποτέ !

Μια ανατολικογερμανική εταιρεία κατασκεύαζε τους λαμπτήρες NARVA με μεγάλη διάρκεια ζωής .
Επεχείρησε να πουλήσει το προϊόν στην Δύση . Δεν το δεχτήκανε !
Μετά την επανένωση των Γερμανιών , το εργοστάσιο το κλείσανε !


Η APPLE πουλούσε το i-pod 400-500 δολλάρια . Σέ έναν πελάτη χάλασε η μπαταρία στους 18 μήνες . Του είπε να αγοράσει άλλο .
Σε όλες τις υπαίθριες διαφημίσεις της APPLE πήγε και έγραψε "ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΧΑΛΑΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ" .
Δικηγόρος έκανε μήνυση στην εταιρεία διότι επίτηδες έκανε την μπαταρία να χαλά γρήγορα . Αναγκάσθηκε η εταιρεία να ανεβάσει την εγγύηση σε 2 έτη .

Ξέρετε που πάνε οι συσκευές που δίνετε για ανακύκλωση ; Στις αφρικανικές χώρες . Δήθεν θα πουληθούν σαν δεύτερης ποιότητας συσκευές . Στην πραγματικότητα τις πετάνε σε τεράστιους σκουπιδότοπους όπου πάνε οι φτωχοί , καίνε τα πλαστικά ( τοξικός καπνός ) και παίρνουν τα μέταλλα για να τα πουλήσουν . Πετάμε τα σκουπίδια μας στην ατμόσφαιρα ( και τα αναπνέουμε ) και στις φτωχές χώρες !

Ο εγγονός του ιδρυτή της PHILIPS κάνει λάμπες που διαρκούν 25 χρόνια .

Αν λαμβάναμε υπ' όψιν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ του πετρελαίου οι μεταφορές θα ήταν 20-30 φορές ακριβότερες και θα συνέφερε να στραφούμε στην αυτάρκεια . Ζούμε σπάταλα εις βάρος των επόμενων γενεών .

Στις βιομηχανία νημάτων χρησιμοποιούσαν τοξικές βαφές . Τώρα ( κάποια απο αυτές ) βάζει μόνο ΦΑΓΩΣΙΜΕΣ βαφές !

Υπάρχει το κίνημα ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ( Γάλλος ο μπροστάρης ) . Γιατί δηλαδή εδώ δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιο κίνημα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες