Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011
Λιομάζωμα στην Τριφυλία: Μεγάλη παραγωγή, υψηλές αποδόσεις, χαμηλή τιμή.
Η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία,
που κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη
παραγωγή και τις υψηλές αποδόσεις, αλλά, δυστυχώς, η τιμή του λαδιού
κατρακυλά…
Για την ελαιοκομική περίοδο που διανύουμε
μίλησαν στο «Θ» ιδιοκτήτες των πλέον σύγχρονων ελαιοτριβείων της
περιοχής, ιδιοκτήτες καταστημάτων με γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, ο
διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και
εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων.
Αντώνης Μπαρτζελιώτης, ιδιοκτήτης
ελαιοτριβείου δύο φάσεων, στο Σεργιάνι Κυπαρισσίας: «Η ελαιοκομική
περίοδος εξελίσσεται ικανοποιητικά. Είναι αρκετά υψηλές οι αποδόσεις που
έχουμε σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Αρνητικό, όμως, είναι η...................
τιμή, η οποία μέρα με τη μέρα κατρακυλά. Η τρέχουσα είναι στο 2,05 ευρώ,
που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται καν στα έξοδα. Ο κόσμος μάς στηρίζει και αποζητά την
ποιότητα. Στις δύο φάσεις παίρνουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου, γιατί
δεν υπάρχει προσθήκη νερού. Παίρνουμε όλα τα συστατικά για γεύση, χρώμα,
άρωμα και διατηρησιμότητα του ελαιολάδου, και επίσης για
περιβαλλοντικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει κατσίγαρος, λιόζουμο».
Θανάσης Ζουρτσάνος, με ελαιοτριβείο
επίσης δύο φάσεων στους Μύλους: «Η παραγωγή φέτος είναι αρκετά καλή.
Μπορεί να μην έχει αρκετό καρπό, αλλά έχει πολύ καλή απόδοση. Η τρέχουσα
τιμή των 2,05 ευρώ είναι πολύ χαμηλή. Μια «συμφέρουσα» τιμή και για
εμάς και τον παραγωγό θα ήταν περίπου στο 2,60.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται πραγματικά
με το λάδι ενδιαφέρονται και βγάζουν το λάδι τους πλέον σε ελαιοτριβεία
δύο φάσεων και για την απόδοση και για την ποιότητα».
Γιώργος Κυριακόπουλος, με κατάστημα
γεωργικών – ηλεκτρικών μηχανημάτων και εργαλείων στα Φιλιατρά: «Με την
οικονομική κρίση και την τιμή του ελαιολάδου στα 2 ευρώ, ο κόσμος δεν
αγοράζει καινούργια μηχανήματα για τη συγκομιδή. Παραμένει σε αυτά που
έχει, τους κάνει service και τα χρησιμοποιεί. Βέβαια, αγοράζουν
σύγχρονες δέμπλες, δεν έχουν μείνει στο ξύλο, αλλά μέχρι εκεί. Σε
ελαιόπανα, την περίοδο αυτή υπήρξε μεγάλη ζήτηση, ενώ για δίχτυα
επιλέγουν μόνο όσα έχουν χαμηλή τιμή».
Γιώργος Πανταζόπουλος, επίσης, με
κατάστημα γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων στην κεντρική αγορά της
Κυπαρισσίας: «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στην αγορά σύγχρονων
ραβδιστικών μηχανημάτων και εργαλείων. Εξαρτάται από την οικονομική
δυνατότητα του καθενός. Αν η τσέπη αντέχει, επιλέγουν την ποιότητα και
αγοράζουν. Αν όχι, που είναι και οι περισσότεροι με την οικονομική
κρίση, αγοράζουν φτηνά πράγματα ή και καθόλου. Εμείς φέτος κατεβάσαμε
τις τιμές στα δίχτυα και βλέπω ότι ο κόσμος τα επιλέγει».
Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Εκτιμάμε πως θα
ξεπεράσουμε τους 20.000 τόνους ως Τριφυλία, παρότι οι Γαργαλιάνοι δεν
έχουν παραγωγή όπως άλλες χρονιές. Όμως, οι αποδόσεις είναι καλές.
Έχουμε αποδόσεις στο 17 – 19%, ακόμη και 20% σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν
έχουμε καθόλου προσβολή από το δάκο και από αυτό φαίνονται δύο
πράγματα: το πόσο καλή δουλειά έγινε στη δακοκτονία και πόσο απέδωσε η
συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους παραγωγούς,
ακόμη και εκεί που δε γίνεται δακοκτονία, με την εφαρμογή σύγχρονων
μεθόδων και την ευαισθησία των παραγωγών μας. Μέχρι στιγμής έχουμε
συγκομίσει γύρω στους 6.000 τόνους και το ελαιόλαδό μας είναι κάτι
παραπάνω από έξτρα παρθένο!»
Ηλίας Μπουντουβάς, γραμματέας του
Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Στην περιοχή μας δεν υπάρχει φέτος
παραγωγή. Είναι πολύ λίγη και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του λαδιού,
οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Δε βγαίνουν ούτε τα έξοδα…».
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του
Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Δεν έχουμε την παραγωγή που αναμέναμε.
Είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή όλο και πέφτει και δεν μπορεί
να καλύψει το κόστος. Είναι πολύ δύσκολα φέτος και δεν ξέρουμε τι θα
γίνει».
Σήμερα τα εγκαίνια της πισίνας στο Παλατάκι!
-
Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της πισίνας στον αύλειο
χώρο του πύργου Παλατάκι που παραδόθηκε με καθυστέρηση από τον εργολάβο που
είχε ...
PAVLOS - ΕΝΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
-
Σήμερα το μεσημέρι, τελέστηκε στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατρών, το μυστήριο για
την εξόδιο ακολουθία του Παύλου Διονυσόπουλου. Την τελετή, σεμνή και
ταπεινή και...
Let s do it Greece 2019 Pyrgaki Team!
-
Φέτος το σχολείο μας αποφάσισε να συμμετάσχει στην Πανελλήνια Δράση Let’ s
do it που σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων που αφορούν το περιβάλλον. Με τη
βοήθ...
Αποχωρώ με λύπη. Βρήκα όμως καινούργια "στέγη"
-
[image: alt]
Πριν μεταφερθείτε στο νέο μου ιστολόγιο, διαβάστε εδώ.
Καληνύχτα φίλοι μου.
ΥΓ. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, δείτε την προσπάθειά μου να ...
-
Κρητικιά αναδείχτηκε Μις Υφήλιος 2017 σε διαγωνισμό στην Αμερική !
[image: PAGANI]
18:55 / LIFESTYLEΔΙΕΘΝΗ
Η 24χρονη Κωνσταντίνα Παγάνη, από το Ηράκλειο,...
5 Cara Menghilangkan Lingkaran Hitam Pada Mata
-
*5 Cara Menghilangkan Lingkaran Hitam Pada Mata* - *Art Piece Art* -
Lingkaran hitam yang khas di bawah masalah kulit mata, dan beberapa orang
mendapatkan ...
Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί
-
Αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας είναι και οι ιδιωματισμοί της
γλώσσας, που χρωμάτιζαν την ομιλία των κατοίκων της Μερόπης και την έκαναν
πιο...
Μεσσηνιακά ήθη και έθιμα το Πάσχα!
-
Τα περισσότερα ήθη και έθιμα της Μεσσηνίας στη διάρκεια της Μ. εβδομάδας
όπως επίσης και την ημέρα του Πάσχα, είναι τα ίδια με τις περιοχές της
περισσότερη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου