4 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα της Μεσσηνίας

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του Νοεμβρίου για θέματα αρμοδιότητάς του, όσον αφορά τη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της στρατηγικής για την προσθήκη νέων καλλιεργειών στην περιοχή της Μεσσηνίας την διασφάλιση της ποιότητας και την προώθηση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, διοργανώνονται εντός του Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Αλευρά οι ακόλουθες δράσεις:
1) Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, θα πραγματοποιηθεί διήμερη επίσκεψη Κινέζων δημοσιογράφων και επιχειρηματιών στη Μεσσηνία, στα πλαίσια της καμπάνιας προώθησης για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές στην Κίνα. Η ομάδα των Κινέζων στη Μεσσηνία θα πραγματοποιήσει................
τεχνικές επισκέψεις, σε ελαιώνες, ελαιοτριβεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου και τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας (ΕΑΣ). Η αντιπροσωπεία θα συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Κανελλόπουλο.

2) Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, επιλύεται το πρόβλημα της στέγασης και της στελέχωσης του Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιολάδου, προκειμένου να αρχίσει άμεσα τη λειτουργία του με σκοπό αφ΄ ενός την έγκυρη διασφάλιση της ποιότητας του Μεσσηνιακού ελαιολάδου και αφ΄ ετέρου την συντονισμένη διείσδυσή του στις διεθνείς αγορές. Στην σχετική για το θέμα συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος του νέου γεωργικού οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Βασίλης Γκίκας, ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Καλαμάτας κ. Ανδρέας Κανάκης και η εκπρόσωπος του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Μεταξύ των παραπάνω φορέων θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ελαιολάδου.

3) Επίσης εντός του μηνός διοργανώνονται:
α) Συνάντηση ενημέρωσης με την συμμετοχή εκπροσώπου του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Θεσσαλονίκης για την προώθηση του ρυζιού στη Μεσσηνία, σε περιοχές που και στο παρελθόν η συγκεκριμένη καλλιέργεια είχε ευδοκιμήσει.
Ο Συνεταιρισμός της Χαλάστρας την τελευταία δεκαετία είναι πρωτοπόρος στις μεθόδους καλλιέργειας αλλά και εμπορίας του ρυζιού και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησής του η προοπτική του συγκεκριμένου προϊόντος αναμένεται θετική για τα επόμενα χρόνια και αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν για τον άνθρωπο.
β) Συνάντηση ενημέρωσης με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου « ΖΑΓΟΡΙΝ» για να εξεταστούν οι δυνατότητες προσαρμογής της καλλιέργειας της μηλιάς στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Αλαγονία, η Πολιανή και ο πρώην Δήμος Είρας. Τονίζεται επίσης ότι ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός αποτελεί πρότυπο οργάνωσης στην παραγωγή και την εμπορία του επώνυμου μήλου.
Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν Γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και παραγωγοί που θα κληθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Οι προαναφερόμενες ενημερωτικές συναντήσεις, πρωτοβουλίες και οι νέες δράσεις που θα αναπτυχθούν, με την συνεχή καθοδήγηση και συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς, θα δώσουν ασφαλώς την αναγκαία νέα ώθηση στα προϊόντα και στη βελτίωση της οικονομικής θέσης του αγροτικού πληθυσμού της Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες