18 Οκτωβρίου 2011

Εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων στον Κ. Κόλλια: Οι αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι

Τα παράπονα και τα αιτήματα προέδρων κι εκπροσώπων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Τριφυλίας άκουσαν ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και οι αντιδήμαρχοι, στη συνάντηση που είχαν μαζί τους το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κοινοτήτων απουσίαζαν.
Στο επίκεντρο των θεμάτων που έθιξαν οι παρόντες πρόεδροι ήταν η αγροτική οδοποιία, η απουσία του δήμου από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και η έλλειψη οργάνωσης. Σημείωσαν δε πως οι ίδιοι γίνονται αποδέκτες πολλών παραπόνων από...........
τους πολίτες για τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε καταρχάς στο γενικότερο δυσμενές κλίμα που υπάρχει στη χώρα και το οποίο έχει επηρεάσει άμεσα τους δήμους αφού οι πόροι που έρχονται είπε περιορισμένοι. Ο Δήμος Τριφυλίας είναι τεράστιος, είπε, με μεγάλο λειτουργικό κόστος κι ένα στόλο απαρχαιωμένο, ενώ κάποιες δημοτικές ενότητες δεν είχαν ούτε υπηρεσία καθαριότητας. Πρέπει να παλέψουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση, ανέφερε, και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, καθώς ζητούμενο είναι να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας.
Για τα οικονομικά ζητήματα ο δήμαρχος είπε ότι βιώνουμε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και ο δήμος είναι υπερχρεωμένος. Εχουμε αγωνία, είπε, ακόμη και για το αν θα κινηθούν τα απορριμματοφόρα. Το όραμα της δημοτικής αρχής για αυτή τη χρονιά, σημείωσε, είναι να συγκρατήσει τα οικονομικά της, να ιεραρχήσει τις ανάγκες και να μην πτωχεύσει - και δεν θα πτωχεύσει, τόνισε, ούτε θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Θα είναι μια χρονιά αυτοσυγκράτησης και αυτοσυντήρησης, είπε, ενώ τόνισε πως κι οι πολίτες πρέπει να βοηθούν και να υπάρχει αλληλεγγύη. Τέλος σημείωσε πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν συναντήσεις με τους προέδρους ανά δημοτική ενότητα, όπου θα εξειδικευτούν τα προβλήματα που υπάρχουν.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι πρόεδροι -η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ωστόσο απουσίαζε από τη συνάντηση- αναφέροντας τα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν. Πολλοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, τονίζοντας ότι στα χωριά τους έχουν τεράστια προβλήματα κι ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στα κτήματα του, ενώ η ελαιοσυγκομιδή πλησιάζει.
Για το θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αρκετοί επισήμαναν ότι δεν παίρνουν ούτε καν προσκλήσεις. Το θέμα της καθαριότητας επισήμαναν επίσης αρκετοί πρόεδροι, όπως ο κ. Σπάλας από το Ραυτόπουλο - σημειώνοντας την ελλιπή αποκομιδή των σκουπιδιών την καλοκαιρινή περίοδο και τα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων γι' αυτό και για άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, που δεν απαιτούν πολλά χρήματα αλλά παρ' όλα αυτά δεν λύνονται.
Από τη Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας ο Σωτήρης Γιαννόπουλος επισήμανε ότι τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες είναι ανταποδοτικά και θα πρέπει να επιστρέφουν σε αυτούς. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων Κωστής Αβδίκος επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει δει την ισόρροπη ανάπτυξη που είχε εξαγγελθεί, υπογραμμίζοντας ότι η πόλη του έχει μείνει πλέον μόνο με μία δημόσια υπηρεσία.
«Ούτε λάμπες δεν έχουμε», είπε ο πρόεδρος του Μαράθου Γιώργος Μίγγας, «και απορώ τι μπορούμε να περιμένουμε στο χωριό μας. Οταν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ανάγκες 500 κατοίκων που είναι το χειμώνα, τι να περιμένουμε το καλοκαίρι που είναι 5 χιλιάδες;».
Τα μηχανήματα του δήμου είναι αρκετά, αρκεί να υπάρχει σωστός προγραμματισμός, τόνισε ο πρόεδρος του Σιδηροκάστρου Πάνος Μητρόπουλος - εκφράζοντας μάλιστα την αμφιβολία του για το αν όλα τα αιτήματά τους φτάνουν τελικά μέχρι το δήμαρχο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τοποθετήθηκαν ακόμη αρκετοί πρόεδροι εκφράζοντας γενικότερα προβλήματα των περιοχών τους. Τοποθετήσεις έγιναν και από τους παρόντες αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσίγγανο, Γιάννη Φιλντίση, Γιώργο Σαμπαζιώτη, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, Γιάννη Μερκούρη, αλλά και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα που αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες