23 Αυγούστου 2011

Υψηλότερη από πέρυσι η τιμή της σταφίδας

Tην ερχόμενη εβδομάδα η ΣΚΟΣ αναμένεται να καθορίσει την τιμή για τη φετινή σταφίδα. «Δεν υπάρχει περίπτωση η τιμή να είναι παρακάτω από την περσινή (ήταν 1,14 ευρώ το κιλό)», διαβεβαίωσε στην εφημερίδα Ελευθερία ο πρόεδρος της οργάνωσης Γεράσιμος Καλλιμώρος και σημείωσε την πρόθεσή του και την ελπίδα να είναι αυξημένη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η διαμόρφωση της τιμής της σταφίδας δεν επηρεάζεται από την παραγωγή, από το αν είναι μειωμένη ή όχι...........

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια γενικότερη, συγκεκριμένη εικόνα για τη φετινή παραγωγή της σταφίδας σ’ όλες τις περιοχές και θα καθορίσουμε και τις τιμές», είπε ο κ. Καλλιμώρος. Ανέφερε πως «σε αρκετές περιοχές η παραγωγή θα είναι μειωμένη, λόγω του περονόσπορου, όμως σε κάποιες, όπως στη Ζάκυνθο, αναμένεται να είναι αυξημένη, ενώ στην Ηλεία θα είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα».
Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι «δεν είναι η παραγωγή που θα καθορίσει την τιμή» κι εξήγησε: «Θέλουμε να δούμε πόσο μπορούμε να τεντώσουμε την τιμή στην εξαγωγή. Γιατί το 90% της σταφίδας πάει στις εξαγωγές. Θέλουμε να δούμε πώς διαμορφώνεται στον ανταγωνισμό σε κάποια ομοειδή προϊόντα, όπως η σουλτανίνα».
Διαβεβαίωσε -και αυτό μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη περίοδο- πως «δεν υπάρχει περίπτωση η τιμή να είναι παρακάτω»,σημειώνοντας: «Η πρόθεσή μου είναι να αυξηθεί, αλλά δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Πρέπει να μπουν κάτω όλοι οι οικονομικοί παράγοντες που αφορούν το προϊόν. Θα κάνουμε τη δουλειά μας, όπως την κάνουμε κάθε χρόνο, παρότι είναι αντίξοες οι συνθήκες με τα χρηματοοικονομικά. Εχουμε ένα εργαλείο, τη ΣΚΟΣ, που θα βάλουμε να το λειτουργήσουμε».
Υπενθύμισε ότι «η σταφίδα είναι ένα ελλειμματικό προϊόν, δε μένει αδιάθετη, φεύγουν όλες οι ποσότητες».
Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να μην ξαφνιάσουμε την αγορά. Να μην ξαφνιάσουμε τους πελάτες των εργοστασίων με αυξήσεις» και τόνισε: «Πρέπει να πάρουμε κάτι και όχι να μας πουν στοπ. Εχουν προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν τη σταφίδα και ας μην έχουν την ίδια ποιότητα. Θέλει πολλή προσοχή, μελετημένα και υπεύθυνα βήματα. Εκεί που νομίζεις πως έχεις το πάνω χέρι, μπορεί να βρεθείς από κάτω χωρίς να το καταλάβεις».
Κλείνοντας ο κ. Καλλιμώρος, υπενθύμισε ότι «πέρυσι η τιμή ήταν 1,14 ευρώ και για μας εννοείται μακιναρισμένη» και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα είναι θέμα της κάθε ομάδας παραγωγών τι θα κάνει, τι τιμή θα δώσει για την αμακινάριστη».
πηγή Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες