16 Μαρτίου 2011

Μέχρι τέλος του χρόνου επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτα σε ολόκληρη την Μεσσηνία

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η έγκριση της επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτα σ’
όλη τη Μεσσηνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό σημείωσε χθες η Ελένη Χρόνη, διευθύντρια του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ημερίδα της ΕΑΣ με θέμα “Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο σα μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας“. Στην εκδήλωση επισημάνθηκαν τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ιχνηλασιμότητας που υλοποιεί η Ενωση, η παραγωγή του κλιματικά ουδέτερου ελαιολάδου και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η ΕΑΣ έλαβε βραβείο πιστοποίησης για μηδενικούς ρύπους και προστασία του περιβάλλοντος.
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ενημέρωσε ότι 38 εμπορικοί ακόλουθοι πρεσβειών....
 που αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν στην Τρίπολη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επισκεφθούν και την Costa Navarino. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης ενημέρωσε ότι το β’ τριετές πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ενωση έως το 2012, είναι προϋπολογισμού 3,8 εκ. ευρώ και σημείωσε πως με την πιστοποίηση και την κατάρτιση των παραγωγών στην ολοκληρωμένη διαχείριση και την ιχνηλασιμότητα η οργάνωση στοχεύει στην εξωστρέφεια και την προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου..
Η κα Χρόνη, είπε ότι υπάρχουν 88 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ σε όλη τη χώρα, από τα οποία 27 ελαιόλαδα (16 ΠΟΠ και 11 ΠΓΕ). Ενημέρωσε πως μετά την ανακοίνωση του ΠΟΠ σ’ όλο το νομό στην εφημερίδα της Ε.Ε. υπάρχει διάστημα 6 μηνών για ενστάσεις όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και από τρίτες χώρες. Είπε ότι 64 επιχειρήσεις ελέγχονται από τον ΟΠΕΓΕΠ για ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, 49 στο νομό και 15 στην υπόλοιπη χώρα. Στο νομό είναι 31 ελαιοτριβεία, 6 ελαιοτριβεία - τυποποιητήρια και 12 τυποποιητήρια. Παρατήρησε ότι «υπάρχουν προβλήματα αναγνώρισης σε μονάδες, δε λειτουργούν απόλυτα μ’ ό,τι προβλέπεται στο θέμα ασφάλειας τροφίμων» και προέτρεψε όσοι παραγωγοί φύγουν από τη βιολογική γεωργία, να πάνε στην ολοκληρωμένη διαχείριση, να μην επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια. Η κ. Χρόνη τόνισε ότι η έκθλιψη του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα, την ίδια μέρα με κοινή έκθλιψη των παραγωγών, πράγμα που ξεκίνησε από φέτος στην Κρήτη.
Πηγή:Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες