21 Ιανουαρίου 2011

Δημόσια διαβούλευση για τις συνενώσεις σχολείων

Συγχωνεύσεις περίπου 100 σχολείων θα γίνουν σε όλη τη χώρα, ενώ όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες θα ιδρυθούν και νέα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε σε δημόσια διαβούλευση-«εξπρές» το κείμενο με τα κριτήρια λειτουργίας των σχολείων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 24 του μήνα, ώστε στη συνέχεια και με βάση τα αποτελέσματά της να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, τα κριτήρια για τη λειτουργία των σχολείων με τα οποία και θα διαμορφωθούν οι νέοι «χάρτες» της εκπαίδευσης είναι:
θα εκτιμώνται οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση θα τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών (έως 25 για την πρωτοβάθμια και έως 30 μαθητές για τη δευτεροβάθμια).
Θα εκτιμάται επίσης η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη μία ώρα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πάντως, η γνώμη των εκπροσώπων των νέων δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Ιδιαίτερα οι περιπτώσεις ορεινών και νησιωτικών περιοχών θα εξετασθούν με μεγάλη προσοχή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
Οι σχολικές μονάδες που συνενώνονται αποτελούν ενιαία σχολική μονάδα χωρίς παραρτήματα ή λυκειακές τάξεις.
Σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων, αν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, θα ιδρύεται νέα μονάδα σε περιοχή όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών.
Οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές μονάδες της ίδιας βαθμίδας θα ενοποιούνται σε μία.
Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι θα ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία πενταετία, ο ρυθμός αύξησης ή μείωσης και ο προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων ως το 2013. Επίσης, οι εγγραφές των μαθητών στην Α' τάξη κάθε τύπου σχολείου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου κτλ.), καθώς και η φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία.



Απο το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες