7 Δεκεμβρίου 2010

Η επαρχία μπορεί να αντιμετωπίσει καλυτερα μια οικονομική κρίση....

Νύχτα πέρασε και η φετινή χρονιά για το ράβδο και όπως κάθε χρόνο αρχίζουν τα λιόκλαρα. Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα περάσουμε χωρίς δουλειές αλλά και χωρίς πολλές, πολλές εξόδους και γλέντια λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος είναι λίγο μαζεμένος και με τις εξελίξεις που έρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι και πολύ έντονα προβληματισμένος. Το θέμα είναι ότι το λάδι που έχουν μαζέψει δεν έχει τιμή και τα 2,20 που δίνουν είναι ψίχουλα, έτσι κάνουν τους παραγωγούς να σκέφτονται πολύ το ενδεχόμενο να μην ρίξουν λιπάσματα φέτος. Άλλωστε οι περισσότεροι δεν είχαν ρίξει ούτε πέρυσι και όπως φαίνεται πάλι δεν θα ρίξουν.
Αυτό το σενάριο ισχύει και για τις λίγες σταφίδες που μείνανε καθώς επίσης και για τα αμπέλια. Άλλη καλλιέργεια στο χωριό μας  δεν υπάρχει, έτσι όλοι περιμένουν να ζήσουν από αυτά τα τρία εισοδήματα, κουτσουρεμένα στο τάισμα τους και ξεφτιλισμένα στην τιμή τους. Ως εκ τούτου οι παραγωγοί θα πρέπει να βρουν και άλλες λύσεις για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
  •  Μια λύση είναι η στροφή και σε άλλες καλλιέργειες, παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες, το θέμα είναι τι άλλες καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν στο χωριό μας ή στην περιοχή μας. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας  που θα προτείνουμε κάποιες ιδέες.
  • Το γεγονός ότι σε ένα χωριό υπάρχουν σπίτια που αγοράζουν αυγά, τυρί, και κρέας καθ όλη την διάρκεια του χρόνου  γιατί δεν έχουν στην κατοχή τους κότες, κουνέλια, τουλάχιστον μια κατσίκα και ότι άλλο θα μπορούσε να θρέψει ένα χωριάτικο σπίτι που ο ιδιοκτήτης του είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και μένει όλο το χρόνο στο χωριό στις ημέρες που έρχονται είναι απαράδεκτο και απ ότι φαίνεται θα είναι είναι μια καλή λύση για οικονομία.
  • Η σκέψη ότι πρέπει οι παραγωγοί να βάζουν περισσότερη πλάτη και να πληρώνουν λιγότερα εργατικά έχει αρχίσει σιγά σιγά κατ ανάγκη να γίνεται πράξη έτσι μένουν στον παραγωγό κάποια επιπλέον χρήματα.
  • Η νοικοκυρά του σπιτιού θα πρέπει να βάλει μια τάξη στην κουζίνα της και να μαγειρεύει αυτά που φτιάχνει μόνη της, να ζυμώνει το ψωμί της να φτιάχνει την μπεσαμέλ με αλεύρι αυγά και γάλα από τα ζωντανά του σπιτιού να φτιάχνει ακόμα και σαπούνι (βλ. φώτο τη Μαρίτσα) και άλλα τέτοια που πιστέψτε με θα μειώσουν κατά πολύ το προϋπολογισμό του σπιτιού.
  • Πέντε ρίζες ντομάτα, λίγες φασολιές, δέκα λάχανα κ.α. είναι πράγματα που μπορούν να καλλιεργηθούν σε όσους έχουν λίγο νερό για να τα ποτίσουν. Άλλωστε το φίλεμα από σπίτι σε σπίτι είναι κάτι που γίνεται στον τόπο μας και συμπληρώνει το ένα νοικοκυριό τις ελλείψεις του άλλου σε τέτοια είδη.
Θα μπορούσαμε ίσως να προτείνουμε και άλλα πράγματα που μοιάζουν μακρινά  και περασμένα αλλά ο σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι να προτείνει λύσεις αλλά να τονίσει ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα την διαχείριση του χρόνου μας σε ένα χωριό ή μια επαρχιακή πόλη που έχει περισσότερες δυνατότητες για οικονομικές λύσεις από μία μεγάλη πόλη.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κάθε ένας γνωρίζει καλύτερα τις δυνατότητες του και το τι μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του στην οικογένειά του και στους άλλους. Ιστορικά αποδεδειγμένα όμως είναι το γεγονός ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων είναι η εργατικότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας για καλύτερες μέρες με αλλαγή της αποτυχημένης νοοτροπίας - κατάστασης και την υιοθέτηση μίας νέας.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες