30 Απριλίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ!!!

Μιας και είναι τώρα η εποχή των αμπελόφυλλων είπα να φτιάξω ντολμαδάκια γιαλαντζί και να σας τα παρουσιάσω με όλη τη διαδικασία παρασκευής τους. Η λεπτομερής και αναλυτική παρουσίαση αυτής της διαδικασίας εύχομαι, φίλτατες αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, όπως μη λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσες και όσους θελήσουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Μήν πούνε δηλαδή: "πω! πω! να λείπει το βύσινο!"Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μάθει κάποια ή κάποιος, που δεν γνωρίζει, να φτιάχνει αυτό το θεσπέσιο έδεσμα. Το τόσο υγιεινό και βιταμινούχο για τον οργανισμό μας.
Βέβαια θα μου πείτε στην περιοχή μας δεν ξέρουμε το Γιαλαντζί γιατί έχουμε συνηθίσει τα ντολμαδάκια να έχουν...χοληστερίνη! Τώρα βάζουμε κιμά παλιά βάζαμε τσιγαρίδες! Εγώ την έμαθα τη συνταγή από την πεθερά μου που ήταν Μικρασιάτισα.

ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό ρύζι "φάνσυ" της Agrino.

300 περίπου γραμμάρια αμπελόφυλλα.

4 κρεμμύδια πολύ μεγάλα ψιλοκομμένα (το μυστικό του είναι το πολύ κρεμμύδι).

1 ματσάκι μάραθο ή άνιθο ψιλοκομμέν.

3 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένα. Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

1 μεγάλο λεμόνι.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά οπότε και θα πήξει. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε ένα ποτήρι κρύο νερό και ανακατεύουμε για να κρυώσει.

Ζεματάμε τα φύλλα -από τα οποία εννοείται ότι έχουμε αφαιρέσει το μίσχο στη ρίζα του- σε βραστό νερό για 5 λεπτά και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο πυρέξ σκεπάζοντας τα με κρύο νερό. Αυτό μας βοηθάει να τα ξεφυλλίζουμε εύκολα την ώρα που τα γεμίζουμε.
Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ίσα-ίσα να αλειφτεί ο πάτος και ....ξεκινάμε!

Πάνω σε ένα ξέβαθο πιάτο τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του μίσχου προς το μέρος μας. Πιάνουμε γέμιση με ένα μεγάλο κουταλάκι γλυκού και την την τοποθετούμε οριζόντια στο κάτω μέρος του φύλλου. Γυρίζουμε προς τα μέσα το αριστερό και δεξιό άκρο του φύλλου και στρίβουμε σαν σωλήνα όλο στο σύστημα προς την κορυφή. Τοποθετούμε ένα- ένα τα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας, μπρούμυτα, με την άκρη δηλαδή του τυλίγματος προς τα κάτω. Σε ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από την περιφέρεια προς το κέντρο. Ω.........ωωωωωωπ! Αυτό ήτανε!
Ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι, στίβουμε το λεμόνι και τα πλακώνουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τις άκρες του πιάτου, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε το μάτι αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.




ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:

Τρώγονται και με πηρούνι....δεν λέω! Αλλά η παραδοσιακή εκδοχή που παραμένει και μοντέρνα, νομίζω ότι είναι με τα δάχτυλα!!!!


Καλή επιτυχία!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες