18 Απριλίου 2010

Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και μετά το 2013 λέει ο Τσιόλος

Όμως, ο αγροτικός κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Προσοχή μην κάνουμε τα ίδια λάθη.....

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) συμβάλλει και θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο μέλλον στην επίτευξη του στόχου μιας πράσινης οικονομίας, και της ενδυνάμωσης των πολιτών, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αναγκαία γι αυτό το σκοπό είναι η εξασφάλιση σταθερού γεωργικού εισοδήματος με τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΓΠ. Αυτή την απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος στο Σπύρο Δανέλλη σχετικά με τις προθέσεις της Επιτροπής για το μέλλον της ΚΓΠ μετά το 2013.

Παράλληλα ο κ. Τσιόλος επισήμανε ότι η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα επιδιωχθεί με βελτίωση του προσανατολισμού προς την αγορά, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την παροχή δημόσιων αγαθών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την παροχή ευκαιριών απασχόλησης στην ύπαιθρο.
Μετά την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, Ντάσιαν Τσιόλος , ο κ. Σ. Δανέλλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η πρόθεση της Επιτροπής να εξακολουθήσει να εφαρμόζει ένα σύστημα άμεσων ενισχύσεων μετά το 2013 αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα της γεωργίας στο μέλλον. Αυτό απέχει πολύ από τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος σε μορφές που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα στη χώρα μας. Είναι ορατό ότι στο μέλλον οι ενισχύσεις θα είναι συνυφασμένες με την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών εκ μέρους των αγροτών, και μάλιστα στη μορφή που επιθυμεί ο καταναλωτής και η κοινωνία. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Η εισοδηματική του επάρκεια δεν θα εξαρτάται πλέον από τον ίδιο και τις δηλώσεις του για την παραγωγή ή την καλλιεργήσιμη έκταση και το ζωικό κεφάλαιο, αλλά από την αξία που αποδίδει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του είτε ο καταναλωτής είτε η κοινωνία. Αυτή η εξέλιξη, ακόμα και αν συνδέεται με άλυτα ακόμα προβλήματα για τη γεωργία στην ΕΕ, ακόμα κι αν εμφανίζει μεγάλα προβλήματα προσαρμογής για την Ελλάδα, παρουσιάζει και μια μεγάλη ευκαιρία για ανάδειξη υγιών και δυναμικών πρωτοβουλιών στο χώρο της γεωργίας, για αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου και για μια ουσιαστική συμβολή του γεωργικού τομέα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες