13 Ιουλίου 2009

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ


Εδώ και καιρό είχε εντοπιστεί μια ασθένεια που ονομάζεται μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σε δέντρα έχουν γίνει στη Μεσσηνία και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μύκητας ήρθε στην Ελλάδα από την Ευρώπη (πιθανόν την Ιταλία και τη Γαλλία) την τελευταία 15ετία. Είναι η πλέον καταστροφική ασθένεια των πλατάνων καθώς τα μικρά δέντρα που θα προσβληθούν θα καταστραφούν μέσα σε δύο χρόνια ενώ σε μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα ο χρόνος ζωής παρατείνεται αλλά ο θάνατός τους είναι αναπόφευκτος.
Ο μύκητας δεν μεταδίδεται από τον αέρα αλλά από τα πτηνά, τα έντομα και κυρίως μέσω της υλοτομίας και των βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.
Κλιμάκιο του ΕΘΙΑΓΕ, αποτελούμενο από δύο δασικούς φυτοπαθολόγους βρέθηκε στην Ηλεία προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία σε πλατάνια που έχουν προσβληθεί από αυτό τον επικίνδυνο μύκητα που καταστρέφει τα δέντρα ολοσχερώς. Στο νότιο τμήμα του νομού, κοντά στον ποταμό Νέδα και τον ποταμό Πάμεσο, ήδη 50 πλατάνια έχουν καταστραφεί και οι ειδικοί τώρα, όπως και η Διεύθυνση Δασών Ηλείας προσπαθεί με κάθε μέσο να περιορίσει το φαινόμενο.«Το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση» ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας κ. Παύλος Βαβλιάρας.«Οι συνάδελφοι από το ΕΘΙΑΓΕ μας έδειξαν πώς να κάνουμε επισκοπήσεις, δηλαδή πώς να εντοπίζουμε την ασθένεια. Το μέτρο που έχει λάβει η Διεύθυνση Δασών για τον περιορισμό της ασθένειας είναι η απαγόρευση κοπής παντός είδους πλατάνου σε οποιοδήποτε χώρο καθώς και η μεταφορά ξύλου».Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Βαβλιάρας, ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι επιστήμονες πήραν δείγμα για εργαστηριακή ανάλυση προκειμένου να εξακριβώσουν την αιτία που προκάλεσε την αποξήρανση τμήματος του πλατάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες