30 Ιουλίου 2009

«Αχτίδα» ελπίδας για το ελαιόλαδο

Σημάδια αναστροφής του κλίματος στην αγορά του ελαιολάδου φάνηκαν προς το τέλος της εβδομάδας που πέρασε μετά τις πληροφορίες για χαλάρωση της σκληρής στάσης των Ιταλών σε επίπεδα τιμών. Αναλυτικά, την εβδομάδα που πέρασε η αγορά του ελαιολάδου παρουσίασε την ακόλουθη εικόνα: Σημάδια αναστροφής του κλίματος στην αγορά του ελαιολάδου φάνηκαν προς το τέλος της εβδομάδας που πέρασε. Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς, οι Ιταλοί υποχώρησαν στη μέχρι τώρα σκληρή στάση τους για τιμές CIF κάτω από τα 2,40 ευρώ/κιλό και είναι πλέον διατεθειμένοι να προσφέρουν τιμές στα 2,45 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Ζητούμενο και πάλι είναι η αντίδραση, την οποία θα παρουσιάσουν οι Ελληνες διακινητές του προϊόντος, συνεταιρισμοί και ιδιώτες.

Η ερμηνεία της αλλαγής στάσης των Ιταλών θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα πρώτο επίπεδο στα αποτελέσματα και του δεύτερου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στο πλαίσιο του οποίου εγκρίθηκαν ποσότητες περίπου 32.500 τόνων, κυρίως από την Ισπανία (μια ποσότητα γύρω στους 900 τόνους, αφορά ελληνικά ελαιόλαδα). Σε ένα δεύτερο επίπεδο, που ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη σημασία, η αιτία αλλαγής της στάσης των Ιταλών θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί τόσο στην υφιστάμενη κατάσταση από πλευράς αποθεμάτων σε Ισπανία και Ελλάδα όσο και στις προοπτικές της νέας παραγωγής στις δύο χώρες.

Ανοδική τάση εμφανίζει και η ισπανική αγορά όπου η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τις τιμές ex-factory στα επίπεδα των 2,00 ευρώ/κιλό τα εξαιρετικά παρθένα γύρω στο 1,95 ευρώ/κιλό τα παρθένα και γύρω στο 1,90 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν σε ανώτερα επίπεδα και τις τιμές του πυρηνελαίου, για το οποίο ακούγονται πλέον τιμές CIF για τα δεκάρια κοντά στα 75 σεντ το κιλό. Γενική εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις στην αγορά θα επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες εμφανίζει χαμηλό ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις. Το ερώτημα είναι θα συμβεί το ίδιο και φέτος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες