23 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Την ερχόμενη Κυριακή το χωριό μας γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Παρασκευή.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται πλήθος κόσμου να έρθει στο χωριό μας για να παραβρεθεί όχι μόνο στις θρησκευτικές εκδηλώσεις μα και να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές και να διασκεδάσει στο καθιερωμένο λαϊκό πανηγύρι μας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 24 Ιουλίου με θεατρική παράσταση . Στις 21:30 στο θερινό θέατρο του χωριού μας στο κοινοτικό μέγαρο ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας σε συνεργασία με τον δήμο Γαργαλιάνων και τον ΟΠΑΝΑΜ παρουσιάζουν το θεατρικό έργο ΄΄ Τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν ‘’ για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεότεροι.


Το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 20:00 θα τελεστεί στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας μας, Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Μετά το τέλος του εσπερινού στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια θα ξεκινήσει η πρώτη βραδιά του λαϊκού πανηγυριού διοργανωμένο από τον δήμο Γαργαλιάνων.




Την επομένη 26 Ιουλίου στις 7:00 το πρωί θα ξεκινήσει ο όρθρος και η θεία λειτουργία μετά το πέρας της οποίας κατά τις 10:30 θα ξεκινήσει η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, θα τελεσθεί δέηση στην πλατεία και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για δωδεκαήμερο προσκύνημα στον κεντρικό ναό του χωριού μας.
Μετά το πέρας της λιτανείας κατά την καθιερωμένη συνήθεια όλοι μαζί θα απολαύσουμε το καθιερωμένο ουζάκι μας ή το εύγευστο τοπικό κρασί μας ( ότι προτιμάει ο καθένας ) κάτω από τα δροσερά πλατάνια στην κεντρική πλατεία.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 21:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη βραδιά του λαϊκού πανηγυριού στην κεντρική πλατεία διοργανωμένο, αυτή τη φορά, από τους ιδιοκτήτες των καφενείων.
Σας περιμένουμε όλους να περάσετε όμορφες καλοκαιρινές στιγμές.

2 σχόλια:

  1. Είναι καιρός να μάθουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία σωστά
    Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή η Οσιομάρτυς ή Παρασκευή η Παρθενομάρτυς ή Παρασκευή Αθληφόρος είναι Αγία της Ορθοδόξου και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών Αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου.

    Ο βίος της
    Νεανική ηλικία
    H Αγία παρασκευή γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Ρώμης επί Αυτοκρατορίας Αδριανού. Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήσαν θεοσεβούμενοι Χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι αποφάσισαν οι γονείς της, να της δώσουν το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε. Η ανατροφή της απο μικρή ηλικία έγινε με βάση Χριστιανικά πρότυπα. Έτσι απο μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση προς το λόγο του ευαγγελίου και ξεχώριζε για τον ενάρετο βίο της.
    Η ενηλικίωσή της και η δράση της
    Σε ηλικία 20 ετών, η Αγία Παρασκευή έχασε τον πατέρα της. Αυτό στάθηκε σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της πορεία της, διότι πλέον ήταν μόνη με αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιήσει φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο . Έτσι εκποιεί όλη της την περιουσία σε φτωχούς και αφιερώνει το χρόνο της στην ανακούφιση των ασθενών. Δίνεται ολοκληρωτικά στην ιεραποστολή, διδάσκει σε σπίτια γυναίκες, μικρά παιδιά, διακονεί αδυνάτους, σπεύδει για τις ανάγκες τις εκκλησίας της Ρώμης. Μάλιστα με τον καιρό επέκτεινε τη δράση και σε γειτονικά χωριά και εκκλησίες. Πλησίαζε ιδίως νέες γυναίκες, προκαλούσε συζητήσεις, ομιλούσε για το Ιησού Χριστό, το παράδειγμά Του. Γρήγορα όμως έφτασε στα αυτιά του Αυτοκράτορα Αντωνίνου οι δραστηριότητες της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ενώπιόν του. Η σεμνή και όμορφη εμφάνιση της στον Αυτοκράτορα, λέγεται πως τον εντυπωσίασε. Αλλά και η σύνεσή της, το θάρρος της και η διαύγεια πνέυματος έγιναν αντιληπτά απο τον Αντωνίνο, ο οποίος δεν ήθελε να εφαρμόσει τα μέτρα του Ρωμαϊκού νόμου σε βάρος της, όπως ορίζονταν για τους Χριστιανούς. Δοκίμασε πολλές μεθόδους ιδιαίτερα κολακευτικές για γυναίκα, αλλά τελικά έμεινε αμετακίνητη στη θέση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μαρτύριό της
    Η Παρασκευή συνελήφθει και οδηγήθηκε σε τιμωρία βασανισμού μέχρι να ομολογήσει την αποστροφή της απο το χριστιανισμό. Αρχικά της έθεσαν μια πυρακτωμένη περικεφαλαία στην κεφαλή της. Εν συνεχεία και αφού δε λύγισε, ρίχτηκε στην απομόνωση. Μια τέτοια οπισθοχώρηση θα σήμαινε μεγάλη νίκη του Αυτοκράτορος και πλήγμα ιδιαίτερα στο γυναικείο Χριστιανικό πληθυσμό που θα έβλεπε τη θερμότερη εκπρόσωπό της να αλλαξοπιστεί. Αυτή όμως αντί να λυγίσει, θεώρησε εξαιρετικό χρόνο την απομόνωση για προσευχή. Μάλιστα λέγεται πως το βράδυ άγγελος Κυρίου ενεφανίσθη ενώπιόν της και την ελευθέρωσε απο τα δεσμά της. Η Παρασκευή ενώπιον του Αυτοκράτορα πλέον πάλι, έμεινε σταθερή, ο Αντωνίνος κατάλαβε πλέον το μάταιο της προσπάθειάς του και διέταξε σε βασανισμό μέχρι θανάτου. Έτσι την οδήγησαν ενώπιον καυτού λαδιού. Όμως εδώ αναφέρεται απο τον βιογράφο της μέγα σημείο. Πως ενώ εισήχθει στο θερμό λάδι, παρέμενε ανέπαφη. Όταν το άκουσε ο Αντωνίνος δεν πιστεψε σε κάτι τέτοιο και θέλησε ο ίδιος να διαπιστώσει το αληθές, όμως πλησιάζοντας το λέβητα τα μάτια του βλάφτηκαν απο τον καυτό ατμό με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Η Παρασκευή όμως με θαυματουργικό τρόπο θεράπευσε τα μάτια του. Έτσι μέχρι και σήμερα θεωρείται προστάτις των ματιών. Μετά το γεγονός ο Αντωνίνος άφησε ελεύθερη την Παρασκευή. Μάλιστα απο το γεγονός αυτό και έπειτα ο Αντωνίνος διετήρησε θετική για τη εποχή στάση για τους χριστιανούς και για αυτό το λόγο του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Αντωνίνος ο Ευσεβής». Έτσι η Παρασκευή επέστρεψε στο έργο της κάτι που έδωσε πολύ δύναμη στη χριστιανική κοινότητα, ίδιως δε στις γυναίκες που στο πρόσωπό της έβλεπαν ενα σημαντικό στήριγμα.
    Το τέλος της ζωής της
    Όμως σύντομα τον Αντωνίνο διαδέχθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος. Μέσα στους πρώτους χριστιανούς που συνέλαβε ήταν και η Παρασκευή. Ο ίδιος εδωσε εντολή σε δύο επάρχους να τη βασανίσουν. Ο ένας ονομαζόταν Ασκληπιός. Αυτός την έριξε σε χώρο που φυλλάσονταν φίδια. Αυτά όμως πέθαναν οταν την πλησίασαν. Ο Ασκληπιός ταράχθηκε, πιθανώς να γνώριζε και αυτά που οι χριστιανοί μεταξύ τους συζητούσαν ή ακόμα να γνώριζε τα λεγόμενα για την ίδια τη Παρασκευή. Μετά τα γενόμενα ανέλαβε δράση ο έτερος έπαρχος ονόματι Ταράσιος. Αυτός όμως της απέκοψε την κεφαλή και έτσι βρήκε τέλος η ζωή της Αγίας και μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Χριστιανοί περιμάζεψαν το λείψανό της και εν καιρώ το τοποθέτησαν στη βάση του θυσιαστηρίου. Η μνήμη της τιμάται απο τη ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Ιουλίου.
    Απολυτίκιον. Ήχος α'
    "Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε,
    την ομώνυμόν σου πίστιν, είς κατοίκιαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή Αθληφόρε
    όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών"

    Βιβλιογραφία
    • «Η Αγία Παρασκευή» - Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ.κ.Ιγνάτιος
    Εκδόσεις «Ο Σωτήρ», Αθήνα, 2005.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες