5 Μαΐου 2009

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ


Αποφασισμένοι να μην καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, για τις ταυτοποιήσεις αγροτεμαχίων προκειμένου να ολοκληρωθεί το Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων και για τις Ενεργοποιήσεις Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, εμφανίζονται οι αγρότες - μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας. Στην επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας, κ. Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, ζητούν να σταματήσει ο εμπαιγμός προς τους αγρότες, να ακολουθήσει και η Ελλάδα την πολιτική των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στο κόστος των ενεργοποιήσεων και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός και οργάνωση σε ό,τι αφορά στα θέματά τους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εδώ και καιρό παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με το θέμα των ταυτοποιήσεων αγροτεμαχίων και ενεργοποιήσεων των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυση. Καλούμαστε ως αγρότες - δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης - να σπεύσουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε πολύ στενά χρονικά όρια μέσα στα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι λένε ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους αξιόπιστα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ). Δηλαδή να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστο ΟΣΔΕ η αναξιοπιστία του οποίου μας έχει ήδη στοιχίσει πρόστιμα ύψους 1,28 δις ευρώ και απειλείται και μάλιστα άμεσα περικοπή των επιδοτήσεων κατά 10%!
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας, σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη έμπειρων υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούσαν να χειριστούν με αξιόπιστο τρόπο την ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων. Συνεπώς κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μας να μην είμαστε αισιόδοξοι και να εκφράζουμε βάσιμους φόβους ότι από όλη αυτή την ιστορία το μόνο που θα μείνει είναι η ταλαιπωρία σε μας τους αγρότες και το ίδιο αναξιόπιστο ΟΣΔΕ στη χώρα μας.
Εκτιμάμε ότι θα γνωρίζετε την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια για να συνταχθεί το περίφημο ΟΣΔΕ. Όπως πάντα με διαδικασίες κατεπείγοντος και με την απειλή "τρέξτε και πληρώστε για να μη χάσετε την επιδότησή σας'' έχουμε σταθεί περιμένοντας στις ουρές και για ώρες στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ή να κάνουμε ενστάσεις επί ενστάσεων για τα λάθη και τις παραλήψεις που διαπιστώνονταν κάθε φορά με κύρια ευθύνη των ενώσεων ή του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι κατά το κλασικό ελληνικό σύστημα ο ένας έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Και πάντα με το αζημίωτο βέβαια.

Αναφορικά με τα ως άνω λοιπόν έχουμε τα εξής ερωτήματα:
Γιατί κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει εδώ και τόσα χρόνια και έχει στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο 1,28 δις θα τελειώσει μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια επιτυχώς; Το σκοπιμότητες υπάρχουν και γίνονται όλα στο πόδι και την τελευταία στιγμή; Και εν πάση περιπτώσει που πηγαίνουν τα χρήματα που έχουμε καταβάλει τόσα χρόνια και πως έχουν αξιοποιηθεί;
Γιατί καλούμαστε με διαδικασίες κατεπείγοντος -και με το αζημίωτο πάντα- να κλείνουμε λογαριασμούς ανεπιτυχώς όταν αυτά τα ζητήματα απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο και πολύ καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση; Πως μπορείτε να εγγυηθείτε - με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν - ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά η υπόθεση ΟΣΔΕ θα στεφθεί από επιτυχία και θα σταματήσουμε να επιβαρυνόμαστε ως παραγωγοί αλλά και ως έλληνες φορολογούμενοι με πρόστιμα;
Αναφορικά τώρα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων η οποία έπεται των ταυτοποιήσεων από την πλευρά μας έχουμε να πούμε τα εξής:
Έως τώρα και μάλιστα σε αντίθεση απ ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στις οποίες το κόστος των ενεργοποιήσεων καταβάλλεται από το κράτος, στη χώρα μας το κόστος ενεργοποιήσεων καταβάλετε από εμάς τους αγρότες.
Αναφορικά με το κόστος οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει γίνει με υπολογισμούς της ΠΑΣΕΓΕΣ και κινείται στα πενήντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η δημοσιοποίηση βέβαια του κόστους, δεν έχει γίνει ποτέ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ μάλιστα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει διακρίσεις, όλοι δηλαδή θα πληρώσουν για να κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Συνεπώς έχουμε κάθε δίκιο να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμαστε ως χρηματοδότες ενός συστήματος το οποίο έχει λειτουργήσει από καθόλου έως ελάχιστα ανταποδοτικά προς εμάς και μάλιστα με τις ευλογίες όλων, του Υπουργείου σας των πολιτικών κομμάτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.τ.λ.
Γι' αυτό κύριε Υπουργέ από την πλευρά μας ζητάμε:
Να τηρήσετε αυτά που υποσχεθήκατε, δηλαδή το κόστος των ενεργοποιήσεων, τουλάχιστον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους συνταξιούχους αγρότες να το αναλάβει το κράτος, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ελαιοκομικές χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα άμεσα. Για κόστος ταυτοποιήσεων από την πλευρά μας δεν τίθεται καν θέμα, αυτό να πληρωθεί από αυτούς που απέτυχαν να το φτιάξουν παρά τον πακτωλό χρημάτων που εισέπραξαν.
Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προληπτικού ελέγχου της δραστηριότητας των ΕΑΣ που θα το αναλάβουν (αναγκαστικά, αφού δεν υπάρχει και άλλος) ώστε να μην γίνουν λάθη πάλι και ξαναταλαιπωρούμεθα στο μέλλον, αλλά και ούτε να καταλήξουμε σε περιοχές της χώρας τα αγροτεμάχια να επεκτείνονται πέρα από τις ακτές προς τη θάλασσα.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ για τις ταυτοποιήσεις και τις ενεργοποιήσεις. Μας έχουν κοστίσει ήδη πολύ, τόσο σε χρήματα όσο και σε ταλαιπωρία».
πηγή:ΚΑΛ ΝEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες