16 Μαΐου 2009

Ελαιόλαδο: Στον «αστερισμό» της κοινοτικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης


Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το κοινοτικό καθεστώς της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο, λόγω της μείωσης των τιμών παραγωγού στο προϊόν κάτω από το όριο, που ορίζει το κοινοτικό καθεστώς του ελαιολάδου.
Τις προσεχείς ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου στην Ισπανία, τις ποσότητες και τις ποιότητες που μπορούν να πάνε στις δεξαμενές της αποθεματοποίησης, καθώς και τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές.
Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex-factory στην Ισπανία διαμορφώθηκαν κάτω από τα 1,75 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, γύρω στο 1,65 ευρώ για το παρθένο και στα 1,55 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσσους.
Στο μεταξύ «κολλημένες» στο 1,95 ευρώ το κιλό (τιμές CIF στην Ιταλία) είναι οι τιμές που προσφέρει το ιταλικό εμπόριο για τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, πράγμα που πρακτικά σημαίνει τιμή παραγωγού κάτω από τα 1,90 ευρώ το κιλό και πολύ κοντά στο όριο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες