29 Μαΐου 2009

Σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό ελαιόλαδο. Η Ε.Ε. δημιουργεί τεχνητή έλλειψη με αποθήκευση 110.000 τόνων προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές

Στις αποθήκες της κοινότητας αναμένεται να οδηγηθούν περίπου 110.000 τόνοι έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιόλαδου της περιόδου 2008-9, προκειμένου να επανέλθει ισορροπία στην αγορά που πιέζεται από την παρατεταμένη μείωση των τιμών παραγωγού.
Ενδεικτικό είναι ότι σε βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού το τελευταίο δωδεκάμηνο υπέστησαν κυριολεκτικά «καθίζηση» καθώς μειώθηκαν περισσότερο από 40%.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες Ελληνες παραγωγούς καθώς οι τιμές από τον περασμένο Απρίλιο για το έξτρα παρθένο είναι καθηλωμένες στο 1,70 ευρώ/κιλό, έναντι 2,60 ευρώ/κιλό το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Αντίστοιχα, οι τιμές στο παρθένο ελαιόλαδο υποχώρησαν στα 1,40 ευρώ/κιλό έναντι 2,2 ευρώ/κιλό που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
«Αντίδοτο» Το μέτρο της «ιδιωτικής αποθεματοποίησης» ελαιολάδου, ζητούσαν εδώ και αρκετούς μήνες να εφαρμοστεί στη χώρα μας οι ελαιοκομικοί φορείς ως «αντίδοτο» στις πιέσεις που δέχονται οι τιμές του προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι η «ιδιωτική αποθεματοποίηση» αποσκοπεί στο να διακοπεί η πώληση συγκεκριμένων ποσοτήτων ελαιολάδου και η τοποθέτησή τους σε αποθηκευτικούς χώρους με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου με την τεχνητή έλλειψη που θα υπάρξει να συγκρατηθεί η πτώση και επιπλέον να υπάρξει και άνοδος των τιμών.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα της Ισπανίας, θα επιτραπεί στους ελαιοπαραγωγούς να προσφύγουν στην ιδιωτική αποθεματοποίηση των έξτρα παρθένων και των παρθένων ελαιολάδων, για περίοδο 180 ημερών και μέγιστη ποσότητα 110.000 τόνων.
Μάλιστα, επισημαίνει πως σε αρκετές σημαντικές αντιπροσωπευτικές αγορές, το επίπεδο των τιμών, ειδικά για τα έξτρα παρθένα και τα παρθένα ελαιόλαδα, εδώ και αρκετές εβδομάδες παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο ενεργοποίησης του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που είναι 1,779 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 1,710 ευρώ/κιλό για το παρθένο ελαιόλαδο.
Ενδεικτικό είναι ότι στις βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως, η Ιταλία και η Ισπανία η τιμή του εξαιρετικά παρθένου έπεσε στα 1,975 ευρώ/κιλό από τα 2,6 ευρώ/κιλό και στα 1,698 ευρώ/κιλό από τα 2,500 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.
Σε ανάλογες περιπτώσεις (σιτηρά) επιτρέπεται στην Επιτροπή να χορηγήσει ενισχύσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Ωστόσο, για την περίπτωση του ελαιολάδου απαιτείται η αναζήτηση προσφορών.
Οι κάτοχοι αποθηκευτικών χώρων θα υποβάλουν προσφορές για αποθήκευση έξτρα παρθένων και παρθένων ελαιολάδων για 180 ημέρες και θα ζητήσουν ως αποζημίωση ένα ποσό της ενίσχυσης ανά τόνο και ανά ημέρα. Οι καλύτερες προσφορές θα γίνουν αποδεκτές και οι πληρωμές θα γίνουν στο τέλος της αποθηκευτικής περιόδου.
Ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών στην αγορά θα αποφασιστεί στη συνέχεια αν θα παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου ή όχι.
Αναθεώρηση Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟC) προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2008-9, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στα ελαιοπαραγωγικά κράτη. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Οργανισμού:
Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φθάσει στους 2,867 εκατ. τόνους, έναντι των αρχικών του προβλέψεων για 2,633 εκατ. τόνους.
Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί στους 2,875 εκατ. τόνους έναντι 2,778 εκατ. τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες