28 Απριλίου 2009

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ... ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ


Τρομοκρατημένη η διεθνής κοινή γνώμη από την νέα νόσο που έχει παρουσιαστεί στον πλανήτη μας , τη νόσο των χοίρων. Μετά την νόσο των πτηνών που είχαν θανατωθεί εκατομμύρια πτηνά και μας είχαν υποχρεώσει όλους τους κατέχοντες οικόσιτα πουλερικά να τα θέσουμε σε καραντίνα για αρκετό χρονικό διάστημα γιατί δεν έπρεπε να έρθουν σε επαφή με τα πετούμενα που μπορεί να μετέφεραν τον ιό και με τη σειρά τους να τον μετέδιδαν στον άνθρωπο με την κατανάλωση τους ( θυμάμαι τότε είχαμε φτιάξει στο κοτέτσι μας ένα ωραίο κλουβί, σκεπασμένο από πάνω που θα το ζήλευε και η καλύτερη πτηνοτροφική μονάδα ) τώρα έχουμε την νόσο των χοίρων. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Οι επιστήμονες λένε ότι η νόσος δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, μεταδίδεται όμως όπως και η κοινή γρίπη με σταγονίδια. Αν φτερνιστεί ο ασθενής ή το γουρουνάκι… που έχει μολυνθεί από τον μεταλλαγμένο ιό τότε μεταδίδει τη νόσο στον δέκτη.
Καθόμαστε κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις μας και ακούμε όλες τις λεπτομέρειες για την νέα γρίπη που μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία και αφού μας τρομάζουν με τα μύρια όσα, οι ειδικοί και μη των παραθύρων στο τέλος μας σερβίρουν ότι χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός. Ακόμα σε εμάς δεν έχει φτάσει το πρόβλημα αν έρθει τρέχα, γύρευε.
Αφορμή για να γράψω αυτές τις γραμμές είναι ένα δυτικό αεράκι που έχει πιάσει εδώ και λίγη ώρα και ως συνήθως έχει ‘’ μυροβλύσει ‘’ όλο το χωριό από το παρακείμενο χοιροστάσιο που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκετε δίπλα στο χωριό μας. Παρεμπιπτόντως εδώ και μερικές μέρες είμαι κρεβατωμένος από μία δύσκολη γρίπη που με ταλαιπωρεί. Κάθομαι άεργος λοιπόν και σκέφτομαι διάφορα, όχι βέβαια το ενδεχόμενο να νοσώ και εγώ από αυτή τη νόσο εξ αιτίας του προαναφερθέντος χοιροστασίου μα το πόσο ασφαλείς μπορεί να είμαστε γενικότερα σαν χώρα όταν δεν λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί, μα κοιτάζουμε να το αντιμετωπίσουμε όταν αυτό έχει παρουσιασθεί με αποτέλεσμα να τρέχουμε πανικόβλητοι να μαζέψουμε τα χυμένα. Έτσι την πάτησαν και στο Μεξικό, ενώ τόσα χρόνια υπήρχε ασυδοσία στην εκτροφή ζώων τώρα που παρουσιάστηκε ένα απρόβλεπτο πρόβλημα αυτοί δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να το αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να έχουν τόσους νεκρούς. Ενώ στις ΗΠΑ που η πρόληψη έχει πρωταρχικό ρόλο στις πολιτικές τους, αμέσως όσα κρούσματα παρουσιάστηκαν τα αντιμετώπισαν.
Εμείς μοιάζουμε πιο πολύ με το Μεξικό κοιτάζουμε να αρπάξουμε ότι μπορούμε χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε ούτε καν τα προβλέψιμα… δεν μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τους άλλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες