29 Απριλίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Προς τα πάνω αναθεωρεί τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2008 - 2009, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟC), που προβλέπει αύξηση και της κατανάλωσης. Εν τω μεταξύ «άπνοια» επικρατεί στην αγορά, με τις τιμές να παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από τα 2 ευρώ. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις η παραγωγή θα φθάσει στους 2,867 εκατομμύρια τόνους, έναντι των αρχικών του προβλέψεων για 2,633 εκατομμύρια τόνους.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΟC, η παγκόσμια κατανάλωση του προϊόντος προβλέπεται να αυξηθεί στους 2,875 εκατ. τόνους έναντι 2,778 εκατ. τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του IOC, κ. Μοχάμεντ Σμπίτρι, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, η τρέχουσα διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση δεν θα πλήξει την κατανάλωση ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια η διαφορά στην τιμή του προϊόντος και των υπόλοιπων βρώσιμων ελιών έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Απόφυγε πάντως να αναφερθεί για την τελική διαμόρφωση των τιμών παραγωγού κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Κάτω από τα 2 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Στο μεταξύ, αμετάβλητο παραμένει το κλίμα στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, καθώς το ενδιαφέρον από πλευράς ιταλικού εμπορίου συνεχίζει να διατηρείται υποτονικό. Οι προσφερόμενες τιμές CIF για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα βρίσκονται πλέον κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό. Γεγονός που προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στα επίπεδα των τιμών παραγωγού. Ήδη, οι τιμές παραγωγού στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας κινούνται πλέον στα επίπεδα του 1,80 ευρώ το κιλό. Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το αγοραστικό ενδιαφέρον και στην ισπανική αγορά ελαιολάδου. Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές ex-factory συνέχισαν να κινούνται γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, για τα παρθένα είχαμε μια υποχώρηση κάτω από το 1,75 ευρώ το κιλό και στους βιομηχανικούς άσους γύρω στο 1,60 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες