13 Φεβρουαρίου 2009

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΝΑΜ.....


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την περασμένη Παρασκευή ο ΟΠΑΝΑΜ διοργάνωσε μια βραδιά στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Elite», με τίτλο «Οι Πολιτικοί της Μεσσηνίας διαβάζουν Ποίηση».
Η ιδέα αυτή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ανήκει στον πρόεδρο του ΟΠΑΝΑΜ, κ. Παναγιώτη Τσιμόγιαννη και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος και ο βουλευτής του Νομού μας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τις Γεωργία Ψαραδέλλη στο τραγούδι και Άννα - Μαρία Μουτεβελή στο πιάνο.
Εκτός από την κα Σοφία Καλαντζάκου και τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Κουσελά, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα για να χαιρετίσουν την εκδήλωση, καθώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, παρών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τον ΟΠΑΝΑΜ και τον κ. Τσιμόγιαννη για την ιδέα αυτή, καθώς επίσης και τους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, μέσα στις δυσκολίες του έργου και της δουλειάς τους, δείχνουν ευαισθησία στα της λογοτεχνίας και της ποίησης.
Ο κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, πριν αρχίσει την απαγγελία, τόνισε ότι, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει διαφορετικό άρωμα από τις διάφορες άλλες που γίνονται, αφού δείχνει ότι οι πολιτικοί έχουν ευαισθησίες κι αισθήματα, παρόλο που ο «δρόμος» που επέλεξαν επαγγελματικά είναι σκληρός. «Δεν μένει πολύς χρόνος για τέτοιου είδους ευαισθησίες, όταν ασχολείται κάποιος με την Πολιτική, όμως αυτή η εκδήλωση στέκεται μια ευκαιρία», όπως είπε, «να εκδηλωθούν αυτά τα συναισθήματα, μέσω της Ποίησης». Ο κ. Σαμπαζιώτης δήλωσε χαρούμενος μόλις του έγινε η πρόταση να απαγγείλει ποίηση μπροστά στο κοινό της Μεσσηνίας και προχώρησε στην απαγγελία με τρόπο αξιόλογο και συγκινητικό.
Το πρώτο ποίημα που διάλεξε ήταν «Η τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη, ένα ποίημα που κρύβει την διάθεση και το πάθος του ανθρώπου για ζωή. Η ανάλυση του κ. Σαμπαζιώτη ήταν πολύ κατατοπιστική και στάθηκε στο ότι ο ποιητής μέσα από αυτό το ποίημα νιώθει το θαύμα της ζωής να τον πλημμυρίζει, ενώ στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αυτό που πρέπει να έχουν όλοι, προκειμένου να ξεπερνούν τις αντιξοότητες της ζωής. Το δεύτερο ποίημα ήταν οι «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένα ποίημα που εξυμνεί την ελεύθερη μάχη για το χρέος και το ότι πρέπει πάντα να υπάρχουν υψηλοί στόχοι. Τέλος, ο κ Σαμπαζιώτης, απάγγειλε το «Δάσος» του Μιλτιάδη Μαλακάση, ένα ποίημα αρκετά επίκαιρο, που είναι γραμμένο με απλότητα και λιτή έκφραση. Το συγκεκριμένο ποίημα είναι επίκαιρο, λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί έναν θρήνο για την ομορφιά που «κουρσεύτηκε» και για το περιβάλλον που εκδικείται.
Ο κ. Δημήτρης Δράκος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ένιωσε έκπληξη όταν ο κ. Τσιμόγιαννης του είπε την ιδέα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, όταν κυρίως του ζητήθηκε να προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο το μέγα θέμα «Ποίηση». Ο κ. Δράκος διάλεξε να απαγγείλει Νικηφόρο Βρεττάκο, «Ο κόσμος και η ποίηση». Ο κ. Δράκος ανέλυσε την ποίηση γενικά του Νικηφόρου Βρεττάκου, που είναι ο ποιητής της ειρήνης, της αγάπης, ο εκλεκτός του Ταϋγέτου. Αυτό το τελευταίο ήταν κι ένας λόγος παραπάνω, για να σταθεί στον ποιητή ο κ. Δράκος. Η ανάλυσή του ήταν πλούσια και έδειξε ότι, μέσα στις πολλές υποχρεώσεις που έχει ο νομάρχης μας, βρέθηκε χρόνος για να προετοιμαστεί για την βραδιά αυτή της ποίησης.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες