26 Νοεμβρίου 2008

Υπερπαραγωγή λαδιού προβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο


Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, τοποθετεί τώρα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟΟC) την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2008-9, που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου. Μια εκτίμηση, που προφανώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις τιμές παραγωγού του προϊόντος.
Με βάση τα στοιχεία, που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το ΙΟΟC, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται να είναι κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9 αυξημένη κατά 240.000 τόνους, σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου 2007-8 (σ.σ. οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 100.000 τόνων). Συγκεκριμένα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εκτιμά ότι, η παγκόσμια παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 9,1%, φθάνοντας συνολικά στα 2.870.000 τόνους, έναντι 2.630.000 τόνων της παραγωγής κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
Οι τρεις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IOOC, προβλέπεται να έχουν παραγωγή 1.110.000 τόνων η Ισπανία, 560.000 τόνων η Ιταλία και 370.000 τόνων η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η παραγωγή στα τρία βασικά ελαιοπαραγωγικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιπροσωπεύει το 71% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής του προϊόντος. Η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IOOC, να εντείνει τις πιέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες οι τιμές παραγωγού στις κυριότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα είναι ότι μετά την γνωστοποίηση των παραπάνω στοιχείων, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (Ιανουαρίου) στο ιδιότυπο χρηματιστήριο ελαιολάδου της Ισπανίας, που λειτουργεί στην πόλη Χαέν, έπεσαν κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στο 1,96 ευρώ. Πέραν της αυξημένης παραγωγής, η καινούργια ελαιοκομική περίοδος «άνοιξε» και με υψηλά αποθέματα σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, που στις αρχές του περασμένου μηνός υπερέβαιναν τους 645.000 τόνους. Πάντως, υψηλότερες του IOOC είναι οι εκτιμήσεις για την ιταλική παραγωγή ελαιολάδου από το κρατικό Ινστιτούτο ISMEA. Η τελευταία εκτίμηση του ISMEA κάνει λόγο για αύξηση κατά 10,4% της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, την οποία τοποθετεί στους 632.000 τόνους, έναντι 572.236 τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες