28 Νοεμβρίου 2008

Καλλιεργούν… προσδοκίες για εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα

Προσδοκίες για εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου στην Κίνα διατηρούν οι επικεφαλής της Ένωσης Πεζών και άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων ως αποτέλεσμα επαφών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες με σημαντικούς παράγοντες της αχανούς αγοράς.
Η επιλογή της Ένωσης Πεζών για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο δεν ήταν τυχαία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών Γιώργος Φραγκιαδουλάκης δηλώνει μάλιστα αναφερόμενος στην αγορά της Κίνας ότι «οι προϋποθέσεις είναι πλέον πολύ καλές για να συνεχίσουμε τις επαφές που ήδη έχουμε ξεκινήσει και να καταλήξουμε σε εμπορικές πράξεις. Υποχρέωση της πολιτείας, υπογραμμίζει ο κ. Φραγκιαδουλάκης, είναι να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Εάν προκύψουν δυσκολίες σε θέματα γραφειοκρατίας αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό η πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια».


Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάου στην ουσία προκάλεσε χθες την ελληνική κυβέρνηση και τις συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης, να «ανοιχτούν» στην αγορά της χώρας του. Έχοντας επίγνωση ότι οι σκηνές θα προβληθούν από τα κινέζικα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Κίνας ράβδισε ελιές σε ένα ελαιώνα λίγα μέτρα μακριά από την Ένωση Πεζών και δήλωσε: «Έχετε το καλύτερο ελαιόλαδο και μία καλή ευκαιρία να ανοίξετε την αγορά της Κίνας».
Πράγματι, οι σκηνές με τον Κινέζο πρόεδρο να ραβδίζει ελιές στην Κρήτη προβάλλονται ήδη και επανειλημμένως από τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας.
Παράλληλα όμως οι αξιωματούχοι της Κίνας δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους και για την ίδια την ελαιοκαλλιέργεια. Μέχρι τώρα έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες αλλά προς το παρόν τα ελαιόδεντρα που έχουν φυτευτεί στην Κίνα δεν καρποφόρησαν τουλάχιστον στο βαθμό τουλάχιστον που προσδοκούσαν οι επενδυτές.

πηγή :ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες