14 Οκτωβρίου 2008

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


Με αίτημά του προς την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά να δοθεί η άδεια περισσότερων ξερικών καλλιεργειών στις εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κατά της νιτρορύπανσης των γεωργικών εδαφών.
Το εν λόγω πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης των εδαφών εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 1995 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Ηλεία. Στόχος του είναι η προστασία των υπόγειων υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, η βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών και η προστασία τους από τη διάβρωση.
Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και όσοι εντάσσονται σε αυτό επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον κάθε χρόνο και για μια πενταετία :
Εφαρμόζουν μειωμένη κατά 20% λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα.
Εφαρμόζουν σε ποσοστό 25% της προς καλλιέργεια έκτασής τους σταθερή αγρανάπαυση ή αμειψισπορά με κάποια ετήσια ξερική καλλιέργεια ή εναλλακτικά παρεμβάλλουν φθινοπωρινά ψυχανθή ανάμεσα σε δύο εαρινές καλλιέργειες, κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να είναι καλυμμένες με βλάστηση κατά την χειμερινή περίοδο, όπου και ο κίνδυνος διάβρωσης είναι αυξημένος.
Το υπουργείο θεωρεί ότι η αύξηση του ποσοστού των ξερικών καλλιεργειών, σε βάρος των αρδευόμενων, θα ενδυναμώσει τους περιβαλλοντικούς στόχους του προγράμματος (οικονομία νερού, μείωση χημικών εισροών) και για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Κιλτίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, έχει προωθήσει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ληφθεί το σύμφωνο της γνώμης της, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα αυτή θα είναι εθελοντική και δεν θα συνοδεύεται με αύξηση του ύψους της κοινοτικής ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες