25 Μαΐου 2015

Αποκατάσταση αδικιών στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω της νέας ΚΑΠ ζητά ο ΣΕΔΗΚ

Με αφανισμό απειλούνται οι μικροί ελαιοπαραγωγοί από τυχόν υλοποίηση των προτάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.). Τον κίνδυνο επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), ο οποίος έστειλε υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου με συγκεκριμένες προτάσεις για αποκατάσταση των αδικιών που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π.».
Αφορμή για το υπόμνημα αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Νομό Ηρακλείου ο κ. Αποστόλου, τη Δευτέρα 18 Μαΐου είχε σειρά συναντήσεων σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς του.............

Στο υπόμνημά του το οποίο απευθύνεται και προς τον υφυπουργό Παν. Σγουρίδη, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. εξηγεί απευθυνόμενος στον κ. Αποστόλου ότι ήδη «με παλαιότερα υπομνήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναφέρει τους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών δημοτών, που είναι το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Κρήτης, για την τύχη της ελαιοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της Εθνικής πρότασης για τη νέα Κ.Α.Π.».
Παράλληλα, στα υπομνήματα αυτά είχε εκθέσει ότι «η ελαιοκομία που είναι επί χιλιετίες δεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, σήμερα αποτελεί έναν κλάδο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το νησί και για τη χώρα γενικότερα, αφού αποτελεί κλάδο με κατά βάση εξαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει απασχόληση στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα συμβάλλει όσο και ο τουρισμός στη σημερινή συνολική οικονομία του. Υπάρχει επομένως σκοπιμότητα και αναγκαιότητα ο κλάδος της ελαιοκομίας με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά του να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί με τη νέα Κ.Α.Π. και όχι να υποβαθμιστεί.
Αυτό πράττουν και οι άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η γειτονική μας Ιταλία, η οποία έθεσε την ελαιοκομία σαν κλάδο άμεσης στρατηγικής προτεραιότητας στις Εθνικές τους προτάσεις για την Κ.Α.Π.».
Υπό δυσμένεια οι ελαιοκαλλιεργητές

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. «απ’ όσα γενικά ανακοινώθηκαν από τον υπουργό κ. Καρασμάνη στη Βουλή τις παραμονές υποβολής της εθνικής πρότασης στην Ε.Ε., αλλά και απ’ όσα κατά καιρούς διέρρεαν σε Μ.Μ.Ε. προ και μετά την υποβολή της διαπιστώθηκε ότι η ελαιοκαλλιέργεια, με την εθνική πρόταση για τη νέα Κ.Α.Π. όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται, αλλά αντίθετα τίθεται υπό δυσμένεια. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως αρκετά αργότερα με την Υπουργική Απόφαση 104/7056/22.1.15 που εκδόθηκε τρεις μέρες προ των εκλογών, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η ελαιοκαλλιέργεια βρισκόταν όχι απλά υπό δυσμένεια αλλά “θυσιάζονταν” κυριολεκτικά χωρίς να παρέχεται καμία εξήγηση για το ποιες “στρατηγικές” σκοπιμότητες οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή».
«Οριζόντιες μειώσεις άνω του 55%»

Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κάνει λόγο για «τεράστιες οριζόντιες μειώσεις άνω του 55%» και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του ΥπΑΑΤ για τις “Δενδρώδεις” καλλιέργειες κατανέμεται το ποσό των 470 εκ. ευρώ ανά έτος και μια συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρεμμάτων. Όμως στην περιφέρεια δενδρώδεις εκτός της ελιάς που ήταν η πρώτη επιδοτούμενη καλλιέργεια της χωράς προστέθηκε και πλήθος άλλων (περιπου 20) καλλιεργειών, όπως τα Ακρόδρυα (Φιστικιές, Καρυδιές, Αμυγδαλιές κ.ά.), οι αμπελώνες (Σταφίδας, Οίνου και Επιτραπέζια), τα εσπεριδοειδή, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Βερίκοκα) και μηλοειδή (Αχλάδια, Μήλα) κ.ά.
Ετσι, όμως, κύριε υπουργέ, δημιουργείται μια αντιφατική πασιφανώς μεροληπτική και τελείως άδικη μεταχείριση των ελαιοπαραγωγών, αφού δέχονται δύο πλήγματα.
Πρώτον οι πιστώσεις που τους αφορούν από 550 εκατ. που ελάμβαναν μέχρι σήμερα (σύμφωνα και με ανακοίνωση του Υπουργείου σας 28-4-15) γίνονται μονό 470 εκατ. μόνο, δηλαδή μειώνονται κατά 80 εκατ. ευρω ετησίως. Δεύτερον οι εκτάσεις στις οποίες θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις αυτές, με την είσοδο στην «Περιφέρεια Δενδρώδεις» και πλήθος άλλων νέων καλλιεργειών οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν ενισχύσεις, εξακοντίζονται σε άνω των 20 εκατ. στρ (11,5 εκ. στρ Ελαιώνες σύμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο + 10 εκ. στρ. λοιπές Δενδρώδεις) δηλαδή πολύ πάνω από 9,7 εκ στρ. που προβλέπει η Εθνική πρόταση. Επομένως ο μέσος όρος ενισχύσεων ανά στρέμμα ασφαλώς θα είναι χαμηλότερος τουλάχιστον κατά 50% ακόμη και από τον θεωρητικό στόχο των 50 ευρω που θέτουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας.
Έτσι τελικά από τα 152,9 ευρώ ανά στρέμμα, που ελάμβαναν κατά μέσο όρο οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης, εάν δεν υπάρξει κάποια διόρθωση, το 2019 θα λαμβάνουν πολύ κάτω των 50 ευρω/ στρ.
Άρα η μείωση που θα υποστούν θα είναι της τάξεως του 70% και άνω ποσοστό που εξαιτίας της δικλείδας ασφάλειας που προβλέπει ο Κανονισμός 1307/ 2013 (άρθρο 25.7) για μέγιστη μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων μέχρι 30% μπορεί να καταστεί κάπως χαμηλότερο, αλλά δυστυχώς και πάλι -συμφωνα με τις ερμηνείες που δίδει του Υπουργείο σας στον Κανονισμό- δεν θα είναι μικρότερο του 55%. Κι αυτό γιατί η δικλείδα ασφάλειας 30% του Κανονισμού συμφωνα με τις Υπηρεσίες σας δεν θα περιλάβει συνολικά όλες τις μειώσεις όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1307/ 2013, αλλά θα ισχύσει για τα ποσά των ενισχύσεων που θα προκύψουν μετά την αφαίρεση των οριζόντιων μειώσεων 8,5% που ήδη έγιναν το 2014 και του 16% που θα γίνουν το 2015, για κάλυψη των ειδικών ενισχύσεων (νέοι αγρότες 2%, φυσικοί περιορισμοί 5% και συνδεδεμένες ενισχύσεις 9%)».
«Πλήρης αφανισμό των μικρών παραγωγών»
Ακόμα ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κάνει λόγο για “πλήρη αφανισμό των μικρών παραγωγών” και συνεχίζει: «Αλλη σημαντική αδικία για χιλιάδες μικρούς ελαιοπαραγωγούς που προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση 104/7056/22.1.15 στο πλαίσιο της εθνικής πρότασης είναι η εξαίρεση όσων έχουν εκτάσεις μικρότερες από τα 4 στρ. και όσων λαμβάνουν ποσά χαμηλότερα των 250 ευρώ. Με τα μέτρα αυτά ένας αριθμός παραγωγών, που όπως ανακοινώνουν τα Γραφεία ενεργοποίησης νέων δικαιωμάτων, ανέρχεται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες, εξαιρούνται ολοκληρωτικά από τις ενισχύσεις πράγμα που εκτός του ότι αποτελεί σημαντική αδικία θα έχει και τεράστιες επιπτώσεις στη μείωση της ελαιοπαραγωγής. Ωστόσο, το χαμηλότερο όριο χορήγησης ενισχύσεων συμφωνα με τον καν. 1307/2013 (άρθρο 10α είναι τα 100 € και όχι τα 250€ που καθορίζει η Υπουργική απόφαση, ενώ και το όριο ελαχίστης εδαφικής έκτασης ανά εκμετάλλευση 4 στρ. με σχετική τεκμηρίωση προς την Ε.Ε. θα μπορούσε να μειωθεί στο 1 στρ. Κι αυτό γιατί με βάση τα στοιχειά του ελαιοκομικού μητρώου του Υπουργείου σας στην Κρήτη έχουμε 213.000 ελαιοπαραγωγούς και 2.278.000 στρ. ελαιώνων και επομένως μέση έκταση ανά ελαιοπαραγωγό μόλις 10,6 στρ. Ετσι με βάση το κριτήριο των 4 στρ. ένα μεγάλο ποσοστό ελαιοπαραγωγών της τάξεως του 30% θα τεθεί εκτός ενισχύσεων».

Επισημάνσεις

Παράλληλα ο ΣΕΔΗΚ στο υπόμνημά του αναφέρει ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται ούτε να παρερμηνεύονται οι βασικές επισημάνσεις που έχουν γίνει και σε αλλά υπομνήματα όπως:
-Οι ενισχύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να φαίνονται υψηλότερες ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ χαμηλότερες ανά δικαιούχο απ’ ότι σε άλλες καλλιέργειες, αφού η μέση έκταση ανά ελαιοκαλλιεργητή της Κρήτης είναι μόλις 10 στρ.
-Οι ελαιώνες δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση η οποία απαιτεί μόχθους γενεών για να υπάρξει.
-Οι ενισχύσεις των ελαιοκαλλιεργειών αποτελούν ένα μικρό αντιστάθμισμα της ψαλίδας μεταξύ του αυξημένου κόστους παραγωγής και των συνήθως χαμηλών τιμών του προϊόντος.
-Η μείωση των ενισχύσεων σε έναν τέτοιο βαθμό θα σημάνει εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και μείωση της παράγωγης ελαιολάδου όπως τεκμηριώνεται και από πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.
Προτάσεις


Τέλος, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. καταθέτει προτάσεις και ζητά από τον Υπουργό να μεριμνήσει για τα εξής:

• Η εθνική πρόταση για την Κ.Α.Π. να τροποποιηθεί με ορισμό ειδικής κατηγορίας “Ελαιοκαλλιέργεια” μέσα στην οποία να υπάρξει η σύγκλιση, όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό.
• Το ποσό που πρεπει να προβλεφθεί για την ελαιοκαλλιέργεια δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από το πόσο που μέχρι τώρα ελάμβαναν οι Ελληνες ελαιοκαλλιεργητές. Δηλαδή τα 560 εκατ. ευρω ετησίως σύμφωνα και με ανακοινώσεις του Υπουργείου σας. Στην περίπτωση που η ελιά παραμείνει στην περιφέρεια “Δενδρώδης” τότε το συνολικό ποσό πρεπει να αυξηθεί ανάλογα ώστε να μη ζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές.
• Η σύσταση του κανονισμού για μείωση των ενισχύσεων όχι μεγαλύτερη του 30%, να ισχύσει για το σύνολο των μειώσεων, που θα υποστούν οι ελαιοκαλλιεργητές και να μη προστεθούν σε αυτό οι οριζόντιες μειώσεις 24%.
• Η Υπ. Απόφαση 104/ 7056/22-1-15 (αρθ.4 και 12) να τροποποιηθεί ώστε τα ελάχιστα όρια για λήψη ενισχύσεων των 4 στρ και 250 ευρώ ανά δικαιούχο να μειωθούν στο 1 στρ. και τα 100 € πράγμα που επιτρέπει ο Καν, (ΕΕ) 1307/2013.
• Οι δαπάνες της εφαρμογής της “Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας”, η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, να ενταχθούν στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του Β Πυλώνα της Κ.Α.Π. με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρω όπως θα σας τεκμηριώσουμε με άλλο υπόμνημά μας


Το υπόμνημα υπογράφει ο πρόεδρος το Σ.Ε.ΔΗ.Κ. δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες