9 Σεπτεμβρίου 2012

Ψητό χοιρινό με πατάτες σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο


Υλικά
1.5 κιλό χοιρινό ( κατά προτίμηση μπούτι)
2 κιλά πατάτες
Δυο κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Λίγο πιπέρι μαύρο
 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
και ½ πορτοκάλι στημένο
Παρασκευή υλικών
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε καλά και τις τοποθετούμε στην γάστρα μαζί με το κομμάτι του χοιρινού. Πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη και πιπέρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στο τέλος ρίχνουμε το πορτοκάλι και το λάδι.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλική.......................
γάστρα το ψήσιμο θα είναι συντομότερο και θα χρειαστεί δύο με τρία ανακατέματα κατά την διάρκεια του ψησίματος, ενώ, αν βάλετε πήλινη γάστρα το ψήσιμο θα είναι πιο αργό και θα χρειασθεί μια φορά μόνο να γυρίσετε το κρέας.
Άναμμα φούρνου
Ανάβουμε τον ξυλόφουρνο με ξύλα μέτριου πάχους ( όσο η διάμετρος του καρπού σας) όταν πιάσει η φωτιά τα σκορπίζουμε αναμμένα μέσα στην εστία αλλά δεν πολυτρίβουμε την πλάκα του φούρνου από κάτω. Για το χρόνο καψίματος  του φούρνου υπολογίστε περίπου σαράντα πέντε λεπτά έως μία ώρα ή μέχρι να ασπρίσει ο θόλος του ( σε αυτό όμως πρέπει να τονίσουμε ότι παίζει ρόλο μεγάλο ο ίδιος ό φούρνος και ο μόνος που τον γνωρίζει καλά είναι η νοικοκυρά που τον καίει)
Σημείωση: Αναφέρουμε το κάψιμο σε φούρνο παλαιό, με κεραμίδια και ασπροπουλιά και όχι στους νεότερους με πυρότουβλο.
Στο τέλος σπρώχνουμε τα αναμμένα κάρβουνα στα πλάγια της εστίας και όχι έξω από τον φούρνο ούτε κοντά στη γάστρα
Ψήσιμο
Βάζουμε τη γάστρα ή τις γάστρες στο κέντρο της εστίας του φούρνου και κλείνουμε την πόρτα. Μετά από μισή ώρα κάνουμε το γύρισμα του κρέατος και λίγο ανακάτεμα στις πατάτες αν χρειασθεί
Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο μετά από τρεις με τέσσερις ώρες και το γευστικό αποτέλεσμα θεϊκό.

1 σχόλιο:

  1. Σας συγχαίρω που βρίσκεστε στα μέρη σας και ασχολείστε γιά ότι αφορά στην τοπική κοινωνία.Πιστεύω ότι αν στη χώρα μας ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις προσέφερε στο τόπο του τις πανάρχαιες αξίες της ζωής και του πολιτισμού μας,τότε σίγουρα ο τόπος μας θα αποτελούσε τη κοιτίδα σύγχρονης αναγέννησης.Περιδιαβαίνοντας το διαδίκτυο σας συνάντησα τυχαία και αισθάνθηκα την ανάγκη γιά όλα αυτά που διάβασα στην ιστοσελίδα σας(αν και δεν τα διάβασα όλα)να σας γράψω δυό λόγια.
    Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές γιορτές και με υγεία και ευτυχία ο νέος χρόνος 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες