2 Φεβρουαρίου 2012

Συνταγή: Οματιά!!!


Επειδή τα γουργοσφάγια πλησιάζουν, μιας και την ερχόμενη Κυριακή μπαίνουμε στο Τριώδιο και πολλοί θα θελήσουν να φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές των ημερών,  αναδημοσιεύουμε την συνταγή της Οματιάς όπως την είχε γράψει ο συνεργάτης μας Navarino-s πριν δύο χρόνια. Αν και  τότε είχε κάποιες αμφιβολίες και φοβόταν ότι έχει ξεχάσει κάποιο υλικό, η εφαρμογή της απέδειξε ότι ήταν το απόλυτο έδεσμα.  Παλιές νοικοκυρές την επιβεβαίωσαν και οι μερακλήδες καλοφαγάδες του χωριού της έδωσαν το πρώτο βραβείο. 
Και ένα ιστορικό στοιχείο: Το "οματιά" προέρχεται από την αρχαία λέξη "αιματίας" και ονόμαζαν έτσι ένα φαγητό που το αναφέρει και ο Όμηρος και φτιαχνόταν από έντερα γεμισμένα με αίμα και που το φτιάχνουν και σήμερα στην Τσεχία όταν σφάζουνε τα γουρούνια! 
ΥΛΙΚΑ:
Α. Χοιρινά λεπτά ή χοντρά έντερα (τα λεπτά νομίζω πως είναι καλύτερα).
Β. Μπλιγούρι (σπασμένο σιτάρι), μπόλικες καυκαλήθρες και φρέσκα ή ξερά κρεμμυδάκια. Αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
H Κυρία Κατίνα από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας (http://syntagesapokatina.blogspot.com/) λεει ότι βάζουμε και λίγο ψιλοκομμένο πλεμόνι του γουρουνιού.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Γυρίζουμε τα.............................
 έντερα από την ανάποδη με τη βοήθεια ενός λεπτού ξύλου. Τα πλένουμε καλά με νερό και με λεμόνι, τα γυρίζουμε πάλι από την καλή όψη και τα πλένουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Μετά τα κόβουμε σε τεμάχια των 30-40 εκατοστών. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεματάμε τις καυκαληθρες και τα κρεμμυδάκια σε λάδι, προσθέτουμε λίγο νερό και το μπλιγούρι που το έχουμε πρώτα βράσει ξεχωριστά (οι ποσότητες κανονίζονται ανάλογα τα έντερα: για 3μ. μήκος π.χ. βάζουμε 2 φλυτζάνια μπλιγούρι) αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η γέμιση ομοιόμορφη.
Δένουμε την άκρη του κάθε εντέρου με ένα σπάγκο και το γεμίζουμε με τη βοήθεια ενός φαρδιού χωνιού ή βάζοντας στο στόμιο του ένα λεπτό κλαράκι ελιάς που το γυρίζουμε σαν δαχτυλίδι. Όταν γεμίσει το δένουμε στην άκρη με σπάγκο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί κυκλικά. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια και το ψήνουμε σε θερμοκρασία 190-200 βαθμών για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!
***Σημείωση: Τη συνταγή αυτή δεν την έχω φτιάξει ποτέ. Τη γράφω με ότι θυμάμαι από μικρός που παρακολουθούσα τη μάνα μου. Μπορεί να ξεχάσω και κάτι γι' αυτό παρακαλώ με σχόλια σας να τη συμπληρώσετε.

5 σχόλια:

  1. NA ΞΕΡΑΤΕ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΑΤΕ? ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά την έγραψες τη συνταγή για την οματιά. Νομίζω ότι η μάνα μου (η κόρη του στραβαγγελή) έβαζε και λίγο πορτοκάλι. Η μυρωδιά έφτασε μέχρι την Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η μαμα μου και η γιαγια μου εβαζαν τα εξης υλικα: τη σωταρισμενη συκωταρια του γουρουνιου αναμεμιγμενη με μπολικες καυκαληθρες και μυρωνια και το λιωμενο σιταρι..αρκετο ξυσμα πορτοκαλιου μπαχαρι κυμινο γαριφαλλο αλατι και πιπερι...απλα δεν υπαρχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες