Λίγο πριν η πλειοψηφία των ελλήνων παραγωγών μπει στον ελαιώνα για να μαζέψει τη σοδειά του, τα νέα από την αγορά δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Οι πρώτες ποσότητες υπερ-πρώιμου ελαιολάδου πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές απ’ ότι πέρυσι, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν υψηλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σημαντικό ρόλο, τις επόμενες ημέρες, θα διαδραματίσουν και οι καιρικές συνθήκες, με τους αγρότες να επιζητούν τις ασθενείς βροχοπτώσεις και την υγρασία, για να «δέσει» ο καρπός. Ήδη μάλιστα πολλοί από αυτούς ποτίζουν τις ελιές, αφού η ξηρασία επέδρασε αρνητικά στον καρπό.
Με προσφερόμενες -στους ελαιοπαραγωγούς- τιμές σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρσι «άνοιξε» η εφετινή αγορά του ελαιολάδου στη χώρα μας, ενώ πολλοί παραγωγοί για να πουλήσουν το απόθεμά τους ρίχνουν περαιτέρω τις τιμές, με αποτέλεσμα αυτές να κατρακυλούν, φτάνοντας στα επίπεδα του 1996.
Αρκετοί ρίχνουν τις τιμές του προϊόντος και ήδη καταγράφονται περιπτώσεις που εξαιρετικής ποιότητας λάδια πωλήθηκαν ακόμη και προς 2 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τιμές με αρνητική απόδοση για τον απλό λόγο ότι το κόστος παραγωγής «εκτοξεύθηκε» σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε.
Εκτός αυτού όμως οι αγρότες παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά του καιρού, καθώς στη δεδομένη χρονική στιγμή τον ελαιόκαρπο ωφελούν οι ασθενείς βροχοπτώσεις και η υγρασία, σαν αυτές δηλαδή που επικρατούν στις πιο πολλές περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές περιπτώσεις ελαιοπαραγωγών που έφτασαν στο σημείο να ποτίσουν τις ελιές τους, αφού η ξηρασία επέδρασε αρνητικά στον καρπό.
Εξάλλου απογοητευτικά κύλησε και η δημοπρασία των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία για το πρώιμο ελαιόλαδο της Αθηνοελιάς, καθώς παρουσιάστηκε μόνο ένας πλειοδότης που έδωσε 3,12 ευρώ το κιλό για 55 τόνους έξτρα παρθένο. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη πώλησης ελαιόλαδου στην Ελλάδα κατά την ελαιοκομική περίοδο 2008-2009 και οι τιμές που απέδωσε είναι κατά 0,73 ευρώ χαμηλότερες από πέρυσι.
Πέρσι στην περίφημη δημοπρασία των Αγίων Αποστόλων που αποτελεί κάθε χρόνο το «μπούσουλα» για τις τιμές έναρξης της παραγωγικής χρονιάς, τα χρήματα που έδωσε ο πλειοδότης στον οποίο κατακυρώθηκαν οι ποσότητες που δημοπρατήθηκαν ήταν 3,85 ευρώ.
Παράλληλα, για μεγαλύτερη παραγωγή, λιγότερες εισαγωγές και αμετάβλητο όγκο εξαγωγών στο ελαιόλαδο, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάνουν λόγο οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008 - 2009.
Οι προσφερόμενες τιμές CIF, από πλευράς Ιταλών, υποχώρησαν στα επίπεδα των 2,65 ευρώ το κιλό για τα καλά, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ενώ ταυτόχρονα το ενδιαφέρον είναι πολύ περιορισμένο.
Οι τιμές ex-factory για τα ισπανικά ελαιόλαδα συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά τις εξελίξεις που είχαμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαμορφώνονται πλέον κάτω από τα 2,30 ευρώ το κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, στα 2,20 ευρώ το κιλό τα παρθένα και κάτω από τα 2,20 ευρώ το κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
Στην ελληνική αγορά οι τιμές κυμαίνονται περί τα 2,35-2,5 ευρώ το κιλό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς. Οι τελευταίοι τονίζουν χαρακτηριστικά ότι αναγκάζονται να πωλούν το 2008 με τιμές του 1995 και του 1997, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις μέσες τιμές απορρόφησης της παραγωγής.
Μεγάλες πιέσεις, εξάλλου, και πτωτική τάση στις τιμές του ελαιολάδου «βλέπει» και η αρμόδια επιτροπή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Οι πληροφορίες της κάνουν λόγο για τιμές παραγωγού κάτω των 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ η Ενωση θα προσπαθήσει να «κρατήσει» όσο το δυνατόν πιο πάνω από αυτό το επίπεδο.
Στο δυσμενές αυτό κλίμα που διαμορφώνεται, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ανακοίνωσε ότι ισχύουν νέες τιμές από την Παρασκευή 10/10/2008, για όσους ελαιοπαραγωγούς παραδώσουν το ελαιόλαδο που παρήγαγαν.
Σύμφωνα με το τακτικό δελτίο τιμών που εκδίδει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, η τιμή για το ελαιόλαδο οξύτητας τριών δεκάτων διαμορφώνεται στα 2,42 ευρώ ανά κιλό, η τιμή του άσου στα 2,23 ευρώ το κιλό, το δυάρι στα 2,08 ευρώ ανά κιλό και το τριάρι στα 1,98 ευρώ ανά κιλό.
πηγή:ΠΑΣΕΓΕΣ