14 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ!!!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το χωριό μας είναι το πρώτο σε ολόκληρο τον κόσμο που ξεκινάει το μάζεμα της ελιάς τόσο νωρίς με την ποικιλία της Μαυρολίας, που μόνο στην περιοχή μας υπάρχει.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει να μαζεύουν οι παραγωγοί τα ''λιγοτάρια'' και από Δευτέρα πλέον θα αρχίσουν κανονικά το μάζεμα. Τα ελαιοτριβεία έχουν ήδη βγάλει λάδι με πολύ καλές αποδόσεις, -περίπου 8 κιλά το τσουβάλι-. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η πολύ χαμηλή τιμή του λαδιού που όπως φαίνεται ούτε με την νέα παραγωγή θα ανέβει, σημειωτέον δε ότι οι τιμές είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων δέκα ετών και τα έξοδα καλλιέργειας είναι ανεβασμένα σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο.
Τώρα καλούνται οι παραγωγοί να μαζέψουν το εισόδημα τους με λίγους εργάτες ( Αλβανούς ή Βούλγαρους) παρόλο πού έχουν μαζευτεί πάρα πολλοί για το μάζεμα της ελιάς.
Δεν θέλουμε να γίνουμε Μάντεις κακών αλλά με αυτές τις συνθήκες θα παρουσιασθούν προβλήματα περασμένων ετών. Οι χαμηλές τιμές στο λάδι, η μικρή παραγωγή και οι πολλοί εργάτες θα φέρουν ανεργία των εργατών με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας με ληστείες και άλλα έκτροπα. Λύση είναι μία και απλή, απλώς να την καταλάβουν και οι δυο πλευρές - παραγωγοί και εργάτες -. Πρέπει οι τιμές στα μεροκάματα να κυμανθούν σε λογικά επίπεδα ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να πάρουν περισσότερους εργάτες να τελειώσει νωρίς η συγκομιδή, να φύγουν οι πολλοί εργάτες και όχι να κάθονται άνεργοι στο χωριό και να μην έχουν χρήματα να φάνε με αποτέλεσμα να κάνουν επιδρομές τις νύχτες όπου βρουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτά τα έχουμε ζήσει και τα ξέρουμε και γι' αυτό τα γράφουμε, για να έχουν γνώση οι φύλακες και να μην αρχίζουν οι εργατοπατέρες να ξεσηκώνουν τους εργάτες λέγοντάς τους '' καλύτερα άνεργοι παρά να σας εκμεταλλεύονται οι Έλληνες με 30 και 35 ευρώ το μεροκάματο''
-Αφήστε τους κύριοι '' άνεργους '' τα 45 ευρώ όμως που τους βάζετε να ζητάνε, με τρομοκρατικές ενέργειες μερικές φορές, δεν μπορεί κανένας παραγωγός να τα δώσει.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες