Τη μορφή μιας γυναίκας-τοξότη αποκάλυψε μεταξύ άλλων -για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο- η μελέτη του γνωστού Αμερικανού καθηγητή Τζακ Ντέιβις πάνω στις τοιχογραφίες του ανακτόρου του Νέστορα.
Τα τμήματα των τοιχογραφιών του ανακτόρου βρίσκονταν για πολλά χρόνια σε μεγάλα βαρέλια στις αποθήκες του Μουσείου της Χώρας, από την περίοδο των ανασκαφών του καθηγητή Μπλέγκεν στην περιοχή. Υπολογίζονται δε σε 50.000 κομμάτια, σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις - στην έρευνα του οποίου συμμετέχουν 25 φοιτητές, καθώς επίσης επιστήμονες από τον “Δημόκριτο“ για εκτενέστερες αναλύσεις.
Η έρευνα αυτή αποκάλυψε τώρα τη γυναίκα-τοξότη, με τον επικεφαλής καθηγητή να πιθανολογεί ότι ίσως πρόκειται για θεά.
Ο Τζακ Ντέιβις είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι -από το οποίο
αποφοίτησε- από 27 ετών. Κατέχει μόνιμη θέση σ’ αυτό, έχοντας καταλάβει την έδρα
του καθηγητή του κ. Κάσκι - ο οποίος την κατείχε από το 1960, μετά τον καθηγητή
Μπλέγκεν που την είχε απ‘ το 1929. Καθώς στον Μπλέγκεν οφείλει η Μεσσηνία την ανακάλυψη του ανακτόρου του Νέστορος, υπάρχει λοιπόν μια ακολουθία της Αρχαιολογικής Εδρας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Η ακολουθία αυτή συνδέεται επίσης με την διεύθυνση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Ελλάδα από τον τρίτον κατά σειρά καθηγητή (Μπλέγκεν, Κάσκι, Ντέιβις). Τα καθήκοντά του αυτά ο Τζακ Ντέιβις τα ανέλαβε πριν από 15 μήνες με ορίζοντα τουλάχιστον 5 χρόνια.
Ο κ. Ντέιβις δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1970 που για πρώτη φορά -ως φοιτητής ακόμα- συμμετείχε στις ανασκαφές που πραγματοποιούσε ο επίσης καθηγητής Κάσκι στην Τζιά, με μινωϊκό-μυκηναϊκό ενδιαφέρον. Οι ανασκαφές και οι έρευνες εκείνες διεξήχθησαν επί 15 συνεχή καλοκαίρια. Στη συνέχεια ο Τζακ Ντέιβις οργάνωσε δική του ομάδα φοιτητών και πραγματοποιούσε ανασκαφές στον οικισμό “Τσουγκρίτσα” στη Νεμέα, επίσης μυκηναϊκού ενδιαφέροντος.
Τη Μεσσηνία την ερευνά από το 1990, θεωρώντας ότι υπάρχει σημαντικός πλούτος από τη μυκηναϊκή περίοδο - με πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνει κατά τις έρευνές του στο βασίλειο του Νέστορα και στο ανάκτορο.
Η παρουσία του είναι λοιπόν πολύ σημαντική για την περιοχή μας, και ίσως ν‘
αποτελεί και “πυξίδα“ για τους επόμενους επιστήμονες. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα,
ο Τζακ Ντέιβις θα αρχίσει η δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, για τα
ευρήματα που χρόνια τώρα βρίσκοντα στις αποθήκες του Μουσείου Χώρας.
Να σημειωθεί, τέλος οτι ο κ Ντέιβις είχε κάνει επιφανιακή ερευνα και στο χωριό μας και συγκεκριμένα στη περιοχή της Τσούκας που χρονολόγησε τον μισοκατεστραμένο τύμβο που υπάρχει εκεί την εποχή των ύστερων Ρωμαϊκών χρώνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου