23 Οκτωβρίου 2014

Βαριές καμπάνες για όσους απασχολούν εργάτες χωρίς εργόσημα

Αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 50% φέτος το ενδιαφέρον για τα εργόσημα στην περιοχή της Μεσσήνης, καθώς σημαντικό ποσό εκδόθηκε κατά τη συγκομιδή της πατάτας, των σύκων και της σταφίδας. Πέρυσι το ενδιαφέρον είχε περιοριστεί στην ελαιοκομική περίοδο, όμως όσο περνά ο καιρός, το ενδιαφέρον μεγαλώνει κυρίως λόγω του φόβου για την επιβολή προστίμου από την απασχόληση εργατών χωρίς ασφάλιση, το οποίο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ..............
Να σημειωθεί πως πέρυσι είχαν εκδοθεί εργόσημα συνολικής αξίας άνω των 30.000 ευρώ, ενώ φέτος μέχρι στιγμής το ποσό αυτό υπολογίζεται σημαντικά μεγαλύτερο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου, οπότε θα απασχοληθούν πολλοί εργάτες γης.
Σε κάθε περίπτωση, λόγω του ότι η περιοχή είναι αγροτική, εκδίδονται εργόσημα κυρίως του ΟΓΑ, ενώ ιδιαίτερα μικρός είναι ο αριθμός των εργοσήμων που έχουν εξαργυρωθεί για ασφάλιση στο ΙΚΑ και ανύπαρκτα τα εργόσημα ΙΚΑ για την οικοδομή.
Ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Μεσσήνης Γιάννης Χρονόπουλος περιμένει η κίνηση για τα εργόσημα να ενταθεί ακόμα περισσότερο με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. "Κανένας δε γίνεται να δουλεύει πια χωρίς εργόσημο". Οπως εξηγεί, όλο και περισσότεροι ρωτάνε -κυρίως λόγω του φόβου των προστίμων- κι έτσι κάθε μήνα παρουσιάζονται και νέοι εργοδότες που ασφαλίζουν τους εργάτες τους με τον τρόπο αυτό.
Ο υπάλληλος του Ταχυδρομείου Μαρίνος Σταθόπουλος υπολογίζει πως ανέρχεται γύρω στο 50% η κίνηση, καθώς πέραν της ελαιοκομικής περιόδου πέρυσι, φέτος αυξήθηκε η ζήτηση και για την πατάτα, τα σύκα και τη σταφίδα. Και ο ίδιος εκτιμά πως η κίνηση αυξάνει κυρίως λόγω του φόβου των προστίμων που ανέρχονται στις 10.500 ευρώ.
Οσο για εκείνους τους εργοδότες, που ακύρωναν τα εργόσημα μετά την έκδοσή τους, φέτος -λέγεται τουλάχιστον πως- το φαινόμενο αυτό φαίνεται να έχει μειωθεί.
Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ταυτότητα ή διαβατήριο.
Στην Τράπεζα Πειραιώς ο διευθυντής Κώστας Δημητρακόπουλος παρατηρεί πως υπάρχει ένταση στην έκδοση εργοσήμων κατά διαστήματα, κυρίως τις περιόδους συγκομιδής. Φέτος η κίνηση ξεκίνησε πιο νωρίς από πέρυσι, γύρω στα μέσα Αυγούστου και αναμένεται να ενταθεί κατά την ελαιοσυγκομιδή.
Και ο ίδιος εκτιμά πως για την μεγάλη αύξηση ρόλο έπαιξε η επιβολή προστίμων πέρυσι, ενώ γενικά διαπιστώνει πως οι αγρότες δεν έχουν ενημερωθεί στην πλειοψηφία τους, ενώ υπάρχουν και οι επιτήδειοι που βρίσκουν τρόπο να παρακάμπτουν τη διαδικασία.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/46794-fovos-gia-prostima-afksanei-ta-ergosima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες