20 Μαΐου 2014

Αλματώδης αύξηση των πολιτικών γάμων στη Μεσσηνία

Με πολιτικό γάμο παντρεύεται πλέον το 80% των ζευγαριών στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων. Την τελευταία τριετία οι πολιτικοί γάμοι είναι τόσοι πολλοί, που συχνά οι υπάλληλοι των δήμων τρέχουν και δε… φτάνουν.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως για την πόλη της Μεσσήνης έχουν εκδοθεί 18 άδειες για πολιτικούς και μόνο δύο για θρησκευτικούς γάμους από την αρχή του 2014, ενώ στο Δήμο Τριφυλίας εκδόθηκαν 52 άδειες για πολιτικούς γάμους το 2013.
Συνήθως πρόκειται για ντόπια ζευγάρια που παντρεύονται με πολιτικό γάμο για οικονομικούς λόγους ή για λόγους εγκυμοσύνης. Δεν είναι όμως λίγοι και οι τουρίστες που επιλέγουν παραθαλάσσιες περιοχές του τόπου μας για έναν ρομαντικό ελληνικό γάμο στο Δημαρχείο και δεξίωση με θέα κάποιο ειδυλλιακό τοπίο. Σε άλλους γάμους παρευρίσκονται μόνο το ζευγάρι και οι μάρτυρες, σε άλλους λίγοι ακόμα συγγενείς και σε ορισμένους ίσως και 50 – 60 άτομα..............


Στο σύνολό τους πάντως τα ληξιαρχεία των δήμων ασχολούνται πλέον κυρίως με την έκδοση αδειών για πολιτικούς γάμους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τις υπηρεσίες της έδρας κάθε καλλικρατικού δήμου του νομού.

Να σημειωθεί επιπλέον πως καθοριστικό ρόλο έχει το ύψος του παραβόλου που καλείται να πληρώσει το ζευγάρι για τον πολιτικό του γάμο. Στη Μεσσηνία το τέλος αυτό ανά δήμο κυμαίνεται από μηδενικό ποσό μέχρι και 200 ευρώ.

Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με τη ληξίαρχο Ειρήνη Μουζάκη, υπάρχει μια έξαρση εδώ και 3 χρόνια και ο αριθμός των πολιτικών γάμων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το 70% των γάμων που γίνονται είναι πολιτικοί και μόλις το 30% θρησκευτικοί. Και στους πολιτικούς γάμους το 20% των ζευγαριών είναι τουρίστες.

Τα ζευγάρια συνήθως είναι Ελληνες, ντόπιοι που ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουν και θρησκευτικό γάμο, ίσως μαζί με τη βάφτιση του παιδιού τους. Είναι όμως και τουρίστες που θέλουν να κάνουν το ρομαντικό γάμο που ονειρεύονται στην Ελλάδα. Συνήθως μάλιστα έχουν κλείσει το ξενοδοχείο κι έχουν κανονίσει τη δεξίωση ένα χρόνο τουλάχιστον νωρίτερα. Η ίδια θυμάται χαρακτηριστικά ένα γάμο Σκωτσέζων πριν 5 – 6 χρόνια στην Καρδαμύλη, όπου όλοι ήταν ντυμένοι παραδοσιακά, με κιλτ. Σε εκείνο το γάμο οι προσκεκλημένοι πλησίαζαν τους 40 – 50.

Η κ. Μουζάκη τονίζει πως είναι κατά πολύ περισσότερες οι άδειες πολιτικών γάμων που εκδίδονται στο δήμο από εκείνες των θρησκευτικών. Ο αριθμός των αδειών μάλιστα αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Ειδικότερα, το 2009 εκδόθηκαν 26 άδειες, το 2010 27, το 2011 56, το 2012 83, το 2013 69.

Οι πολιτικοί γάμοι που γίνονται στην περιοχή της Καρδαμύλης, η ληξίαρχος λέει πως είναι πάρα πολλοί και λόγω του χαμηλού παραβόλου, που ανέρχεται στα 50 ευρώ. Πολλά ζευγάρια από την Καλαμάτα επιλέγουν να κάνουν το γάμο τους στο γειτονικό δήμο.

Στο Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με το ληξίαρχο Θοδωρή Κυριακόπουλο, εκδίδονται άδειες για πολιτικούς γάμους και από ντόπιους και από οικονομικούς μετανάστες και από τουρίστες. Το 2009 εκδόθηκαν 242 άδειες για πολιτικούς γάμους, το 2010 έφτασαν τις 251, το 2011 τις 327, το 2012 τις 329 και το 2013 μειώθηκαν στις 289. Οσο για το 2014, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 100 άδειες. Οσο για το παράβολο, ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Στη Μεσσήνη, σύμφωνα με το ληξίαρχο Νίκο Ρούτση, μέχρι τώρα, μέσα στο 2014, έχουν εκδοθεί 20 άδειες για γάμους εκ των οποίων μόνο οι 2 είναι θρησκευτικοί και οι υπόλοιποι πολιτικοί. Ενώ άλλες χρονιές πολιτικό γάμο έκαναν και ζευγάρια μεταναστών, φέτος τα ζευγάρια που παντρεύονται στο Δημαρχείο κατοικούν μόνιμα στην περιοχή.

Οπως σχολιάζει ο κ. Ρούτσης, «από το 2010 και ύστερα αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των πολιτικών γάμων. Παλιότερα δεν ήταν ούτε το 20% και τώρα ισχύει το ανάποδο».

Το παράβολο στο Δήμο Μεσσήνης ανέρχεται σε 150 ευρώ και μειώνεται στα 50 ευρώ για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

Η ληξίαρχος του Δήμου Οιχαλίας για τη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά Ουρανία Κωτσιοπούλου σχολιάζει πως παλιότερα οι πολιτικοί γάμοι δεν ήταν ούτε το 10% των γάμων που γίνονταν στην περιοχή και πλέον έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 70%. Ειδικότερα, εξηγεί πως το 2010 το ποσοστό των πολιτικών γάμων ήταν ελάχιστο, το 2011 η κατάσταση ήταν 50 – 50 και το 2012 έγινε 70- 30. Ο κύριος λόγος που τα ζευγάρια επιλέγουν τον πολιτικό γάμο είναι ο οικονομικός. Μάλιστα, τα περισσότερα ζευγάρια είναι κάτοικοι της περιοχής και ορισμένα αργότερα κάνουν και θρησκευτικό γάμο. Σε άλλες περιπτώσεις παρίστανται μόνο το ζευγάρι και οι μάρτυρες και άλλοτε υπάρχουν και προσκεκλημένοι κάτω ή και πάνω από 20 άτομα.

Στο Δήμο Πύλου – Νέστορος η ληξίαρχος Κατερίνα Αρβανίτη επίσης διαπιστώνει σημαντική αύξηση, που ανέρχεται ακόμα και στο 50% στους πολιτικούς γάμους. Ενας από τους λόγους λέει πως είναι το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει επιβάλει κάποιο τέλος. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 50 πολιτικοί γάμοι σε όλο το δήμο, από Μεσσήνιους κυρίως, αλλά και ζευγάρια που αποτελούνται από Ελληνα και αλλοδαπή ή από τουρίστες που περνούν τις διακοπές τους στην ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες τελετές είναι κλειστές και ορισμένες περισσότερο οργανωμένες.

Και στο Δήμο Τριφυλίας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι άδειες πολιτικών γάμων. Το 2011 εκδόθηκαν 77 άδειες πολιτικών γάμων, το 2012 εκδόθηκαν 82 άδειες και το 2013 52 άδειες για όλο το Δήμο Τριφυλίας. Μέχρι τώρα, μέσα στο 2014 έχουν γίνει 21 πολιτικοί γάμοι, και συνήθως παρίστανται οι συγγενείς και καμιά 10αριά προσκεκλημένοι, με κάποιες εξαιρέσεις που καλούν περισσότερο κόσμο. Συνήθως πρόκειται για ζευγάρια Ελλήνων ή Ελληνα με αλλοδαπή.

www.eleftheriaonline.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες