25 Μαρτίου 2014

Τα νήπια της Μεσσηνίας



......Αφού δε εφθάσαμεν εις τον Αγιον Φλώρον, εκεί είναι θέσις όπου βγαίνει κεφαλόβρυσον και έχει και μεγάλα δένδρα για ίσκιον εκεί ήυραμεν κρεμασμένα από τα δένδρα ως έξ παιδιά μικρά βυζαστάρικα από 5 εως 7 μηνών το καθένα, σπαργανωμένα καθώς τα είχαν οι μάνες των. 
Είχαν δε αποκάμει και δεν ημπορούσαν να κλάψουν καλά. Είχαν περάσει 3 ημέρες αφότου είχαν φύγει εκέιθεν οι Τούρκοι Αραπάδες, οίτινες είχαν κυνηγήσει τις μάνες των, αι οποίαι διά να γλυτώσουν έριψαν τα παιδιά των. 
Οι δε αραπάδες παίρνωντας από χάμω τα παιδια τα εβαστούσαν εις τα χέρια των και δείχνοντες σ’αυτά, εφώναζαν την μάνα του καθενός λέγοντας: «Μαρία, Μαρία στάσου να σου το δώσω». Ήθελαν με τούτο να γελάσουν την μάνα για να την πιάσουν, διότι ενόμιζαν, ότι θα τις ζαλίσει ο πόνος του παιδιού και θα σταθεί. 
Αύτοι τα είχαν κρεμάσει από τά δένδρα με την νάκα ( κούνια) του, και χάριν φιλανθρωπίας δεν τα εσκότωσαν. 
Το θέαμα ήτο λυπηρόν. Είχαν τα χέρια των εις το στόμα των και εβύζεναν τα δάκτυλά των, τινά δε από αυτά βυζόνοντα μαλάκωσαν τα δάκτυλά των, τα οποία εξεπέτσωσαν και εφαγώθησαν ούτως ώστε έβγαινε το αίμα και το εβύζεναν.
Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος
Πρώτος Υπασπιστής Στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες